Přejít na výpis diskuzí
Pořídit si vlastní bydlení bude čím dál dražší
25.12.2017 | Martin Slapnička
22 příspěvků
-
Před rokem 1989 jsem v bytě 3 a 1 platila dle inkasa, které dodnes mám schované - celkem 617 korun - se vším. Dnes mám důchod 11 800 korun a ve stejném bytě, který mám ve vlastnictví platím 4856 korun a to se vším. Z toho mi vrací každý rok za topení přibližně kolem 6 tisíc. Dům máme opravený, na účtu společenství vlastníků téměř milion korun. Nestěžuji si. Když porovnám svůj plat před rokem 1989, tak jsem měla 1 800 korun čistého - tj. nějakých 2100 hrubého. Na měsíc po zaplacení bydlení mi zbylo 30 korun na den. Pamětníci jistě vědí, co se za to dalo koupit. Malé H a velké O. Dnes mi zbyde po zaplacení bytu ještě 7000 na jídlo, které v životě jako důchodkyně neutratím. Za léky platím tak za tři měsíce max. 46 korun doplatek. Nechlastám, nekouřím a za jídlo, když jdu po akcích v Lidlu, který mám kousek od baráku, tak utratím max. 2500 korun. Mohu si našetřit na dovolenou atd. Prostě já se mám lépe než kdysi. A zaplať Bůh za to cinkání. Dnes by náš barák byl polorozpadlý.
-
Je mi lhostejné za jaký úrok poskytují banky úvěr ve formě hypoték.V r.1985 bylo nájemné bytu 1+3 cca 350,-Kč měsíčně.Čili cca 1/10 průměrného platu.A jaký je podíl dnešního nájemného?Připomenu,že ta 1/10 je dnes 2.900,-Kč.Platí dnes někdo za byt 1+3 takovýto nájem?I toto je kapitalizmus,který jste si v r.1989 vycinkali klíči.