Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nabízíme půjčku až 100 000 000 Kč ...Obchodníkům nabízíme půjčky; dělníkům; státní zaměstnanci, nezaměstnaní, důchodci a studenti. Výhodná úroková sazba a splatná v závislosti na výpůjční lhůtě. Kontakt: borut.martin@gmail.com  / Whatsapp  +33644684281

  • sony

    Zajímal by mě nález Ústavního soudu, pokud by někdo podal žalobu na princip solidarity platného zákona. Zhruba před sedmi lety rozhodoval o stížnosti na zastropování důchodů a tehdy se upravovala výše penzí těm, kdo odevzdávali do systému podstatně větší pojistné než ostatní a to jim při výpočtu penzí nebylo zohledněno. Od té doby se, pokud vím, opět nic neměnilo. Domnívám se, že do budoucna je třeba udržet výši důchodů zejména podle vloženého sociálního pojištění, podle společenského uplatnění a zejména podle počtu vychovaných dětí, neboť jejich generace přispívá na současné důchody. Zatím výchova dětí není náležitě zvýhodněna stejně jako prospěšnost práce pro společnost. Obecně se ve vyspělých státech věnuje tomuto problému větší pozornost než u nás a důchody jsou lépe diferencovány. 

    • 1. Od úpravy na základě rozhodnutí ÚS se zásluhovost opět SNÍŽILA, a to zejména v důsledku úpravy základní výměry důchodu minulý rok (z 9 na 10 % průměrné mzdy). Důchody z nízkých výdělků (nízkých odvodů pojistného) jsou tak relativně vyšší, což se týká samozřejmě i valorizace.

      2. Pokud se týká výchovy dětí, do čtyř let věku dítěte je pro účely důchodu hodnocena jako náhradni doba pojištění, tj. stejně jako práce (jde-li o dítě znevýhodněné, tak již u I. stupně závislosti se uznává péče jako náhradní doba důchodového pojištění až do deseti let věku dítěte). Při výpočtu osobního vyměřovacího základu (a výše důchodu) jde přitom o dobu tzv. vyloučenou. Tj. nízké příjmy (Kč) za dobu péče jsou vyloučeny z dělence a doba péče (dny) jsou vyloučeny z dělitele. A díky tomu je doba péče ohodnocena pro účela důchodu tak, jako by v této době pečující osoba měla SVÉ průměrné příjmy v aktuální hodnotě peněz (v roce vyměření důchodu). Osobně mi to, v souvislosti s dalším, přijde přiměřené. Jen na okraj - to standardní uznávání až čtyřleté péče o děti "jako práce" a poskytování rodičovské za tu dobu je světový unikát.

      3. Podle současných statistik ČSSZ pobírají muži důchod těsně nad 19 let a ženy těsně pod 28 let. I když mají muži (v souladu zejména s delší dobou pojištění díky pozdějšímu odchodu do dúchodu a v souladu s vyšším odvodem pojistného) důchody vyšší, průměrný muž za dobu důchodu "své" odvedené pojistné nevyčerpá, zatícmo průměrná žena "své" odvedené pojistné přečerpá o 80 - 90 %, a to mimo jiné i díky tomu, že jí byla péče uznána jako "odpracovaná" doba (ač nebylo žádné pojistné odváděno), takže má vyšší procentní výměru, jakož i díky tomu, že prostě ten důchod pobírá cca o polovinu déle, než její vrstevníci - muži.

      4. Ženy tedy, pokud se týká důchodů, významně "těží" ze solidárnosti systému - jejich důchody jim v podstatě z 1/3 - 1/2 financují pracující muži. (Vůči mužům je systém solidární jen u sirotčích a invalidních důchodů, respektive v omezené míře i u vdoveckých.) Pokud bychom výrazně posílili zásluhovost (=odvedené pojistné), musely by se buď najít větší než malé dodatečné zdroje, nebo by se musely směrem k té zásluhovosti více upravit důchody žen, a to směrem dolů.

      5. Dokážu si představit ocenění role matek za řádně výchované děti v tom, že by fungovala "asignace části pojistného" (nebo od odvodů a daně osvobozené mzdy), tedy že by určitá část odvodů (1 - 3 procentních bodů) pojistného dětí, případně i vnuků,  šla jako příplatek k důchodu přímo jejich předkům (matce, otci, babičce, připadně poměrně všem, pokud by tak potomek určil). MPSV říká, že by to bylo "strašně složité" (v éře počítačů!!!). Nicméně v Německu bez problémů takto od zaměstnanců i podnikatelů dělí "církevní daň" mezi círke a případné dobročinné organizace (pro ateisty) a funguje to roky bez problémů.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit