Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Lidstvo se nemusí znepokojovat. A místní Afričané už vůbec ne, protože budou pašeráckými gangy a s pomocí neziskovek už dávno před zřejmějším dělením afrického kontinentu propašováni, resp. převezeni do Evropy. 

  • "Denní výběr zajímavostí a novinek..."

    Tuto zprávu vydali v roce 2009!!!

    • Pavel.Jegl

      O tom, že ve Východoafrickém riftu se "dějí věci", jsme psali. Sotva jsme však mohli předvídat, co se stane za devět let - viz puklina v Keni. O tom jsme také psali? A už před jedenácti lety (!) jsme zveřejnili video z roku 2018!? Jak jsme to, k čertu, mohli dokázat?

      Můžete mi to, pane, nějak vysvětlit?

      Stěží jsme také mohli předvídat nové poznatky a nová měření. Nelžete ID 1512903 a neschovávejte se za pana Janáka. Nestydíte se krást cizí identitu?

      Je nemravné lhát a ještě nemravnější je lhát pod cizím jménem.


      • Snadno se dá dohledat, že o "trhání" Afriky se ví min. od roku 2005!

        Stačí si nehrát na vševěda a nesmyslně neopisovat!

        Chcete zničit kdysi docela dobrý web?

        Nasaďte tam přemoudřelýho Jégla!!!

        • Pavel.Jegl

          To nemusíte hledat, o tom se píše v článku.

          Stačí číst:

          "Suswa však není první, ani poslední trhlinou, která se v oblasti objevila. V roce 2005 se rozevřela v etiopské pustině, v regionu Afarské křižovatky, průrva, která je místy desítky metrů hluboká a v současnosti dosahuje více než padesátikilometrové délky. 

          Tvar tohoto zlomu odpovídá pozůstatkům zlomů na dnech oceánů, takže je jasné, co se v regionu chystá."

          Tento článek neobjevuje rift, ten byl mimochodem popsán dávno před rokem 2005, pouze o něm doplňuje nové poznatky z posledních let.


          • Pane Jégl a uměl by jste vysvětlit, proč řeka Labe ze Špindlu do Pardubic  teče pod kopec a z Pardubic do Děčína a Hamburku teče do kopce...???...

            A nemazat!!!

            Pro začátek poradím. Musíte se na to dívat, jako kdyby jste seděl  třeba na ISS.  Koukal na tu kouli jež se jmenuje planeta Zem... sever je nahoře... jih dole....a řeka Labe kopíruje povrch koule, takže řečiště je ještě prohnuté do oblouku...


            😇😇😇

  • aztli

    Tak zcela jistě, to co vznikne, nebude oceán, nýbrž nejprve velmi úzký průliv, spíše úžina, navíc zřejmě nejprve  mělká, nevhodná pro plavbu. Cosi jako Torresova úžina. A také to není samo o sobě oceán, ale nicméně, je součástí Tichého oceánu jako takového. Takže to bude fakticky úžina v Indickém oceánu, která bude dělit, nejprve velmi těsně stávající část Afriky a odpoutávající se část Afriky, která bude pokračovat na východ, případně obě části Afriky od sebe, tedy současně větší stávající na západ. Ani po jejím rozšíření na 100 km to nebude nic jiného, než případně průliv v Indickém oceánu. Jinak pojem GPS měření na takové velmi přesné vyjádření deformací je nesmysl, to co zde popisují, je vlastně metoda fotogrammetrie, kdy se porovnáním snímků získaných z fotokomor na satelitech s nízkými drahami, cca 98 km nad terénem, v přesném monokomparátoru, jako je např. Ascorecord, odměřují snímkové souřadnice pokud možno identických boduů a porovnávají se se snímkovými souřadnicemi, které přísluší snímkům z předchozích období. Jak získat dost přesně velikosti deformace nějaké stavby  či terénu je dost náročná záležitost inženýrské geodesie, kdy se měří spíše klasicky, totálkou na nějaké pevně zvolené body, které ale musí vydržet desítky let neporušeny, např. pylony a na nich přesné znaky z kovu, pokud možno nepodléhajícího korozi.   A pak je zbytečné používat zeměpisné souřadnice na vyjádření posunů, není to ani praktické, takže spíše se užijí pravoúhlé souřadnice. Je to dost podobný nesmysl, jako vyjadřovat osu mostu v zeměpisných souřadnicích a z toho počítat případné posuny osy. Beztak by se tyto musily transformovat na pravoúhlé. Také je možné použít letecké stereofotogrammetrie, kdy se překrývající snímkové dvojice pak vyhodnocují ať již anaglyficky dnes coby digitální fotogrammetrie, kdy se vytvoří stereoskopický obraz v mysli člověka a pak lze odměřit paralaxy. Nebo zcela klasicky jako snímkové dvojice ve stereokomparátoru vyhodnocované. A transformací z fotogrammetrických rovnic přejít na pravoúhlé souřadnice přes vlícovací body a vyjádřit deformace terénu alias posuny v terénu.

  • Afrika by se mela predevsim trhnout a rozdelit tak , aby se nejak porovnala smerem k Evrope a dalo se po pevnine prejit bezpecne z jednoho kontinentu na druhy. Aby docenti a intenyri nemeli ty starosti s cestovanim do te Evropy obecne. Vzhledem k tomu , ze je tahle prestavba kontinentu vicemene uz za rohem , co je to par set milionu let , zatim bych pockal s odbavovanim lodi a odkazoval na bezpecnejsi cestu svetlymi zitrky ktera vznika. Kdo pocka ten se docka muhamedove , to plati i na vas . 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit