Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jak tady psal panacek ohledne zivocichu atd je pravda ani lidem to nedela dobre.
    Dneska neni problem udelat svetla co budou sviti jen na chodnik nebo silnici.
    Nni problem silnice osvetlovat protoze muzeme kolem dokola na okrajich udelat osvetlene pruhy, co budou reagovat na svetlo auta a v danem miste se rozsviti.
    Osobne pouzivam led a snazim se vsem licem cpat smerovy reflektory na bazi led nebo zarivek.
    Optimalizaci rozdeleni svetelnych zdroju po mistnosti atd ... vsim se da optimalizovat. Na domacnosti se da usetrit bez problemu pulka svetla oproti matnejm koulim a svetlum co cpou pulku na strop atd
    Mame zarivky ledky specialni vybojky smerovy svetla a nejsme schopny a ochotny to vyuzit protoze je to drazsi nez lacina cinska smejdka ... Navic musime ukazat ze na to mame a svitit ze na mesic posilame vic svetla nez slunce ...
    Souhlas a doufam ze brzo lidi pochopej co a jak a vsechn oco usetrej se jim v dobrem vrati.
  • Články rádoby expertů na internetových portálech mne uvádí do stavu zoufalství. Jejich plky jsou jednostraně zaměřené. Ten slavný "světelný smog" má celou řadu objektivních civilizačních příčin, které se týkají každého z nás. Představte si neosvětlenou Prahu - úpně ve tmě. Chodci nejsou vidět, řidiči vidí necelou polovinu toho co dosud, chodci nevidí pomalu jeden druhého, lupiči mají pré a pokud nejste pražáci, nemáte jeden orientační bod, jak se v temných ulicích vyznat. KATASTROFA. Já to jednou zažil asi hodinu v Plzni (a to ji znám) a nikomu to nepřeju.
    Nehledě na to, že přes den elektrárny dodávají elektřinu do továren, obchodů, různých protovzoven, do vašich počítačů, televizí, rádií apod. A v noci co? Odstavit elektrárnu? Uhelné to trvá několik hodin, atomové jen snížení výkonu 5 hodin, pouze vodní zastavíte za pár minut. No a najetí elektráren stojí víc než jejich provoz za stejnou dobu. Proto existuje tzv. noční proud, který ohřívá boilery, svítí na ulicích, ve výkladech apod. aby se elektrárny nemuseli sližitě odstavovat, ale jen snížili výkon na ucházející minimum. A lidi na ulicích vidí, bezpečně jezdí, orientují se a nekalé živly mají ztíženou práci. Co by asi psal chytrý pan redaktor, až by ho v neosvětlené ulici najednou někdo přepadl, okradl a zmlátil a on by na policii musel říci - útočníka jsem neviděl, byla TMA.
    • No nejde o to zhasnout mesto, ale napriklad pouzivat svetla, ktera sviti efektivne a nevyzaruji nahoru. Tzn. provest opatreni, ktera ve skutecnosti prospeji osvetlenosti, uspore i zivotnimu prostredi a pohledu na oblohu.
  • Souhlasím ale dodávám,že si evoluce poradí i s člověkem on se sám zničí!Tady platí samozřejmě fyzikální zákony ale i obyčejné přísloví"Žádný strom neroste do nebe!"
  • Tak svetelnej smog, rsp. cerveny spektrum svetla, ktery v nasich osvetlovacich prevazuje zaroven vyraznym zpusobem zasahuje i do fungovani ekosystemu, ktery si s nim neumi poradit.

    Konkretne jde o hmyz (byt treba i zelvy atd.), kterej byl od jakziva zvyklej se orientovat podle mesice a tudiz pri putovani napr. k mistu rozmnozovani, letel stale stejnym smerem. To ted pada, protoze zarici mesta lidi nechavaji mesic v tomhle smeru daleko za sebou. Vysledkem je brutalni uhyn hmyzich druhu, ktery umiraji vycerpanim litajice kolem lamp aniz by kdy dokoncili svoje zivotni poslani za ucelem rozmnozovani se.

    A nezahraji tim padem svoji roli ani v potravnim retezci, tudiz to ma vliv i na dalsi jimi se zivici zivocichy. Tezko rict, jak si s podobnymi prekazkami poradi evoluce, zatim nam tu jen vymira jeden zivocisnej druh za druhym.

    Zabejval se tim nejakej nemeckej tym, uz se presne nepamatuju.

    PS — Evoluce je zatracene pomala zalezitost, ale stoji za vznikem zivota, tak jak ho zname. Jenomze jejim dosavadnim vrcholem (kdyz teda vynechame obdobi, kdy byl zivot na Zemi ruku v ruce s evoluci natolik vyvazenej a prosperujici, ze se po jejim povrchu mohli pohybovat bez nadsazky draci tyhle planety — dinosauri) je clovek a ten se dvakrat nepta a rozhodne to nevypada, ze by mel v planu se jakkoli omezovat...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit