Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Poměr izotopů uhlíku není dobrým vodítkem. Je příliš mnoho vlivů, které ho mohou změnit – typ fotosyntézy, vulkanická činnost, požáry fosilního uhlí, masové uvolnění klatrátů…

    Představa, že plasty vydrží miliony let, mi přijde za vlasy přitažená. Dnešní plasty se rozpadají v agresivním prostředí během pár let. Myslím, že ani originální Igelit od IG Farben (plný chloru) by neměl šanci. Možná tak, kdyby rychle vznikla vrstva sedimentů v prostředí nepříznivém pro mikroorganismy.

    Ale třeba sklo by se mohlo zachovat. Byť v takovém časovém období se bude chovat spíš jako tekutina. A některé odolné kovy. A za vhodných podmínek možná i zbytky stavebních materiálů, podobně jako se zachovávají kosti.

    Stejně tak nevěřím na stabilitu steroidů. Jsou to přece biologicky aktivní látky, a navíc nepůsobí katalyticky.

  • "Zůstane po nás jen dusík a uhlík ve skalách a plasty na mořském dně"

    .

    Za 100 milionů let? Neplácejte nesmysly

    • No, po někom zůstane opravdu jenom ten uhlík, dusík a plasty. 😍

  • mun.go
  • Pokud by tu ještě byl nějaký život a nějaká nová vyspělá civilizace rozhodně nebude na vyšší úrovni než my neboť by se zase zničili. Podle mne tu bude žít leda nějaká umělá civilizace která už přežuje naprosto všechno do zániku naší Zemi.

    • Michio Kaku: FYZIKA BUDOUCNOSTI  

      Jak bude věda do roku 2100 utvářet lidský osud a náš každodenní život

      Velice moc doporučuji, opravdu stojí za přečtení, i když to chvílemi může vypadat jako sci-fi. Autor je profesorem teoretické fyziky na City University v New Yorku.


      • Mně stačilo, když nám dávno za bolševika říkali nebo psali, co všechno bude v r. 2000. Mělo se běžně létat na Mars, V sovětském svazu už tenkrát vyvíjely kombajny, které budou nad poli létat a já nevím, co ještě. Co bude v r. 2100 nemůže nikdo tušit. 

        • Doporučuji nejdřív přečíst a pak soudit. Originál vyšel před osmi lety a mnohé, o čem píše autor jako o "budoucnosti" je už nyní realitou.

  • llll

    Tak mě napadlo, kdyby se podařilo za 100 miliónů let nějaké další civilizaci vyvinout velice dobrou kameru, která by měla detailní zoom i ve vzdálenosti několika set miliónů světelných let a k tomu velice dobrou vesmírnou loď, která by překonávala vzdálenost milionů světelných let za rozumný čas, mohla by pak ta příští pozemská civilizace namířit kameru na Zem z té extrémní vzdálenosti a viděli by na televizi v pohodlí obývacích pokojů v přímým přenosu, co se tady dělo v roce 2019.. Vlastně bychom se neměli chovat na ulicích hnusně. Nikdy nevíme, jací naši praprapotomci nás v přímém přenose sledují. 😈

    • Ano, některé teorie času s tebou uvedenými argumenty pracují.
    • Jistě zajímavá úvaha. Ale co když se obrazová a jiná informace o tom co se na Zemi děje ve vesmíru neztrácí, ale existuje dál a třeba se "někam nakopíruje" a jednou bude nějaká civilisace schopná to načíst. Co když... Sci-fi? možná... Nikdy neříkejme nikdy...

  • Lidská civilizace je a bude krátkou epizodou v geologickém období Země. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit