Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • To je zvláštní. Pokud jsou náhodou klimatické podmínky v nějakém období a místě nakloněny k tomu, že významně poklesne populace nějakého druhu, který zrovna v dané lokalitě nevidíme rádi (např. hraboš v polích), máme tendenci jásat nad moudrou přírodou. Ale pokud by se tou samou náhodou něco nemlich takového mělo dotknout našeho druhu, tváříme se, že je to hrůza a kdo že za to může. Není to, soudruzi, poněkud pokrytecké? :-)

  • Zdroj uvádí počet úmrtí 0,1-10 lidí na 1000 tun fosilního uhlíku.  Článek uvádí střední hodnota 1 úmrtí na 1000 tun fosilního uhlíku.  1000 tun fosilního uhlíku a 1 miliarda úmrtí, to pak odpovídá 1 000 milionů tun uhlíku z fosilních paliv do 2100.

    Emise CO2 jsou asi 41 milionů tun za rok, to je 11 milionů tun emisí uhlíku. Většina je fosilních z paliv, ale asi 6 % z výroby cementu. Dále je ze spalování biomasy. . Ale spálením 77 letého stromu můžeme čekat 77 let, až naroste nový, který jej nahradí. Do roku 2100 zbývá 77 let při stejné emisi (emise spíše stagnují poslední roky ) to odpovídá  asi 850 milionů tun uhlíku emisí, které budeme vydávat za fosilní. Takže to nijak moc nevychází.

    Nehledě na to, že horní limit 10 úmrtí na 1000 tun fosilního uhlíku odpovídá vyhlazení lidstva.  To raději nekomentuji.

    • No a co se na to podívat z poněkud jiného úhlu: vznik fosilních paliv (uhlí, ropa, ...) byl způsoben tím, že příroda si sice vyrobila organizmy, které příslušný materiál produkovaly, ale nestihla si včas vyrobit organizmy, které by se tou umrlou hmotou těch prvních dokázaly živit a tak nám to tu tedy zbylo "nesežrané". No a my to teď vlastně tím, že matičce přírodě pomáháme se toho odpadu z "nevyvážených dob" nějak zbavit, pomáháme dát do pořádku. A jasně, při velkém úklidu se může nadělat nějaký nový svinčík (šak při klepání koberců se taky práší), ale nakonec se to nějak poddá :-)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit