Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • novak.vladislav

    Cituji z článku: "Luk je ohnutý kus dřeva spojený s tětivou, v pravěku tvořenou zpravidla zvířecími šlachami."

    Za 3 měsíce mi bude 70 let a konečně mně někdo vysvětlil, co je to luk. Díky moc!!!

  • Před 50 000 roky byla doba ledová, mamutí step ( odolná tráva skoro bez stromů) od Pyrenejí přes Adsii až na Aljašku.. Kamenný hrot oštěpu, tesáku, sekery mohl být zasazen i do kostí, klů. Dřevo vhodné na luky a šípy mohlo být vzácné.

    Jsou dokladovány desítky neolitických ( tisíce let po skončení doby ledové) hlav rozbitých mlaty a tesáky a máme jednoho muže z ledovce střeleného do zad šípem. A najednou před 50 000 roky byli neandrtálci vystříleni luky.  Byl nalezen jediný neandtrtálec střelený šípem?

    • Pavel.Jegl

      V článku se nepíše o zabíjení neandertálců.

      • Ano, v článku máte " homo sapiens díky luku zvítězili v „loveckém soupeření“ a ovládli Evropu. Před 50 000 lety byla doba ledová a velká srstnatá zvířata byla předmětem lovu. Oštěpy : Síla, kterou se zbraň zabodne do terče, by skolila i koně, jeden z hlavních zdrojů potravy neandrtálců ve střední Evropě.

        https://plus.rozhlas.cz/lovecke-zvyky-neandrtalcu-6641340 
        "Neandrtálci dokázali ulovit i tak impozantní zvířata, jakými byli srstnatí nosorožci, bizoni a hnědí medvědi. Především ale loveckou strategii přizpůsobovali momentálním podmínkám. Díky tomu dokázali ulovit jak osaměle žijící kořist žijících v hustých lesích, tak i stádní zvířata, která obývala rozlehlé pláně."
        Homo sapiens lovili i mamuty. Mamuti přežili neandrtálce minimálně o 15 000 let.

        Můj názor:  Neandrtálci nemohli bojovat na dálku s homo sapiens.  Zvěř byli schopni ulovit dobře i bez luků.  Byli však homo sapines vytlačeni ( možná bez přímých bojů s nimi) do méně výhodných míst mimo hlavní tahy velkých zvířat. A žili v jeskyních, kterých bylo málo. Homo sapiens vynalezl dvouvrstvé oblečení, které umožnilo pobyt venku, což kompenzovalo celkové přizpůsobení neadtrálců chladu..

        • novak.vladislav

          Pravda je, že titulek by neměl být zavádějící...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit