Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Článek :"Vědci na náhorní plošině naměřili v poledne 2 177 wattů na metr čtvereční. Pro srovnání, záření na vrcholu zemské atmosféry je podle studie maximálně 1 360 wattů na metr čtvereční."

    Heslo Sluneční konstanta . Tam se uvádí 1 360 W/m2 jako výkon slunečního záření na kolmou plochu 1m2 v kosmickém prostoru v blízkosti Země.  Země je kulatá tedy průměrně dopadá 342 W/m2 (= 1360/4). Na neosvícenou plochu nepadá nic a osvícenou 2x víc).  Ale na žádnou plochu na Zemi nemůže dopadat přímého světla víc jak 1360 W/m2, i kdyby atmosféra nezachytila nic.  Na povrch však dopadá infračervené záření ze skleníkových plynů ( asi o 15% navíc energie jak z přímého světla.). Ale 2177 W/m2 to celkem dohromady nedá.

    Takže nevím.

    • Pavel.Jegl

      Díky za příspěvek. Už jsem to rozvedl citací ze studie. Ve hře u zmíněné hodnoty skutečně nebylo jen přímé světlo.

      • https://www.washingtonpost.com/climate-environment/2023/07/20/earth-sunniest-spot-altiplano/ článek psala  Kasha Patel, specialistka  na klima... 

        ""Je to vlastně záření, které budete dostávat v létě, když budete stát na Venuši," řekl autor studie Raul Cordero, klimatolog z University of Groningen v Nizozemsku". Asi zapomněli, že Venuše zahalena neprostupnými mraky a panuje tam superskleníkový efekt a teplota nad 400°C. 

        Venuše solární konstanta je 2 610 W/m2, tedy dvojnásobek solární konstanty v blízkosti Země. Sklon rotační osy 2,64°, takže rozdíly  ročních  období jsou minimální. Opravdový zdroj článku :

        https://journals.ametsoc.org/view/journals/bams/104/6/BAMS-D-22-0215.1.xml píše rozumně, že horizontální záření z oblohy je tam nejsilnější na Zemi. 308W/m2. Což ale neříká moc o tom, kde s vzalo celkem asi 800 W/m2  ( 2 177 W/m2 - 1360 W/m2).

        Divím se, že neudělali jednoduchý pokus. Na měřicí destičku ( vezmu pro názornost plochu 1x1 m) dát ve výšce 1 m stínící desku 1 m2.  A změřit výkon dopadajícího záření, které se na měřící destičku dostalo z oblohy jako nepřímé světlo. Záření z oblohy má velký význam, jinak by v úplném stínu nic nerostlo. Ve stínu není tma, to ví každý. I jasná obloha světlo rozptyluje, jinak by nebyla modrá. Modrá ( a fialová) barva se rozptyluje víc jak ostatní.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit