Přejít na výpis diskuzí

Nesnášíte koriandr? Mohou za to geny

27.1.2015 13:56
Lukáš Grygar 9 příspěvků

Pro někoho je to oblíbené zpestření asijské nebo třeba mexické kuchyně, pro jiné mor na jejich chuťové buňky. Stačí špetka čerstvého koriandru a řadě lidem tím zkazíte jinak výbornou polévku nebo další z pokrmů, ve kterých se tahle ingredience ve světě užívá.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zcela upřímně, na mýdle bych si pochutnal. Já zřejmě takhle reaguji jen na listy, protože v perníkovém koření, curry ani jinak kam se přidává plod (semeno), mi doposud nevadil. Nedávno jsem ho měl poprvé v salátu - asijská restaurace, vynikající polévka, ještě krásněji vypadající kuře po thajsku s rýžovými nudlemi. Ale jak je jejich zvykem, plácli na to salát - zelený salátek, který vypadal čerstvě, náramně a pěkně voněl. Stačilo jediné sousto (do salátu byl nasekaný list koriandru) a já šel nejdřív spílat obsluze a pak i kuchyni, proč nějaký pitomec pořádně neopláchl po umytí talíř, příbor či co. No škandál náramný.
    Jenže za dva dny jsem si v poměrně vybrané restauraci dával kachnu na pomerančích a jako přízdoba na ní byly zelené lístky petržele (jak jsem se mylně domníval). Jeden jsme si s gustem - zelenou petrželku mám moc rád - dal do úst a byl jsme doma....
    Ta chuť se nedá popsat - nastrouhané mýdlo zalité jarem a cinknuté práškem na praní a pořád to nevystihuje tu šílenou pachuť.
    Takže jsme právě objevil ameriku hned dvakrát - a) koriandr se používá zelený čerstvý a b) musím se mu vyhýbat obloukem, bo jsme geneticky vadný :-D
  • Tyjo mám to stejně... to koukám, že v tom nejsem sám... Hrozně mě láká asijská kuchyně, ale ten koriandr prostě nedám. Jakobych si dal do pho mýdlovou vodu :-( a to stejný římský kmín... Udělal jsem doma podle ostatních skvělý chilly con carne, akorát pro mě se to nedalo od přidání římskýho kmínu jíst... :D
  • Potvrzuji - právě dnes jsem si dala jídlo v indické restauraci a po prvním soustu jsem identifikovala, cože mi to v téže restauraci minule vyvolávalo při jídle pocity až na zvracení (minule byl totiž koriandr v omáčce, takže nebyl vidět - teď přidali čerstvé lístky)....To se nedá vysvětlit, neznám žádnou jinou potravinu, při které bych cítila tohle. Zkrátka chuť koriandru je pro mě neuvěřitelně odporná, ale ne proto, že by připomínala mýdlo - neumím popsat CO mi připomíná, jenom vím, že je to pro mě nepoživatelné.
  • Koriandr mi nikdy nechutnal a vyhýbám se mu. Posledně, co se mi propašoval do jídla mi vyvolal nejhorší migrénu, co jsem kdy zažila. Teď se mu vyhýbám jak čert kříži.
  • A já už jsem si myslela, že ten článek napsal můj muž.;)
    Nechápu, co Vám na koriandru nechutná, podle mě to vůbec mýdlo nepřipomíná...

    Spíš by bylo celkem zajímavé prozkoumat, proč některé potraviny, nápoje chutnají spíše mužům ( např. whisky) a některé zase spíše ženám (sýry s modrou plísní, koriandr *15* , atd..)
    • No mně whisky chutná - stejně jako mému muži, a koriandr nám nechutná oběma, u mě je to až nesnášenlivost, končící silnou žaludeční nevolností. Nikomu to nepřeji, je to hrozné. Přesně jak píše autor, špetka mi dokáže zkazit jakékoli jídlo.
    • Kdybyste ten clanek cetla poradne, nemusela byste si klast tuto otazku! Me opravdu staci malicky kousek listecku koriandru a zkazi mi to chut celeho jidla! Jedina bylinka, kterou proste nesnesu! *11*
      • Já jsem také chronicky koriandrofobní. Je pravda, že stačí nepatrný kousek, a je po jídle. Jednou moje žena měla touhu experimentovat, a na husu, na kterou jsem se týden těšil, dala místo normálního kmínu, kmín římský! No to byl děs, který mě poznamenal na celý život. Koriandr v tom není sám. Tom
        • K římskému kmínu jsem jednou čichla a stačilo, s tím také experimentovat nebudu.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit