Přejít na výpis diskuzí

Nízkosacharidové diety ohrožují zdraví. Někdy víc než obezita

20.10.2018 19:41
red 4 příspěvky

Oblíbené diety, které z jídelníčku téměř či zcela vyřazují sacharidy, jsou při dlouhodobém dodržování zdraví nebezpečné a zvyšují riziko předčasné smrti na kardiovaskulární chorobu nebo rakovinu. A to i v porovnání s lidmi, kteří jedí sacharidy ve velkém množství. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Ještě jsem nikdy nečetl takovou blbost všech blbostí. Cukry jsou naprosto k ničemu. Ty potřebné si tělo snadno samo vyrobí. Otázka zní, kdo tuto slátaninu v článku platí....

    • rsladek

      Mohl bych se zeptat na chemickou reakci, pomocí které si tělo vyrábí cukry?

      • "Průměrný člověk má v zásobě cca 250-400 g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech). Sportovci mohou dosáhnout zásoby glykogenu až 800 g. Velký vliv na velikosti glykogenových zásob má strava obsahující sacharidy."

        Je to zřejmé: potřebné sacharidy si tělo vyrábí přednostně ze sacharidů.

        Po vyčerpání glykogenu se snaží naše tělo získat glukózu z jiných zdrojů. To se děje v játrech díky procesu zvanému glukoneogeneze. Glukóza je při tomto procesu syntetizována například z laktátu, glycerolu (tělo jej tvoří z tuku) nebo glukogenních aminokyselin. Tyto látky však již nejsou tak snadným zdrojem energie, jakým je glykogen a my začínáme cítit prvotní „neochotu“ našeho svalstva pokračovat ve fyzickém výkonu. Pokud i přes to pokračujeme ve fyzickém výkonu, prohlubujeme tím katabolickou reakci. V těchto případech dochází mimo jiné k efektivnější redukci tukové tkáně, ale současně dochází k úbytku svalové hmoty.

  • Atkinsovu dietu jsem před třiceti lety zkoušel. První den byl bezva, přecpal jsem se salámy sýry vajíčky......druhý den jsem už jen tak lehce s nechutí uzobával.....a třetí a čtvrtý den jsem měl těžký žlučníkový záchvat a prozvracel jsem je. Nikdy více...... 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit