Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Otázkou zůstává Co bude s vesmírem, až nenasytné černé díry vše pohltí, pakliže opravdu vše pohltí ? Proč černé díry nemají vážné problémy se svým zrodem a bouřlivým vývojem ? Jaký je jejich smysl a účel v nekonečné přehršli vesmírných jevů ? Jaké jsou další funkce černých děr kromě těch, co známe ? Zejména jde o možnosti využití černých děr k překonávání nekonečných časoprostorových vzdáleností. Černé díry mají kouzlo v tom, že většinu otázek k jejich funkčnosti si ani nedovedeme představit, protože přesahují meze lidské představivosti, nota bene když mozek je výtvorem spadajícím svými možnostmi jen do časoprostoru, tedy do čtyřrozměrné dimenze včetně času. Takovýto mozek nám neumožňuje představovat si vícerozměrné objekty a mnoho dalších jevů, které jsou mimo naše chápání. Prostě černé díry jsou zábavné a zaslouží si naši maximální pozornost.
    • Podrobný popis využití černých děr poskytl Frederik George Pohl Jr. v románové tetralogii Gateway v roce 1977.

  • "Holm 15A má ale vážného konkurenta – kvasar TON 618. Na základě nepřímých měření je jeho součástí černá díra 66miliardkrát těžší než Slunce

    .

    Kdoví co by se dělo, kdyby ta větší začalo pžírat tu menší. Díra v díře a nic by ji nemohlo opustit? Co se zákonem o zachování energie? Kam by se ta energie poděla? Do nějakého malého bodu o nekonečné hmotnosti? 

    • Zatím nejspíš pořád platí Einsteinův vztah a tak ani hmotnost nemůže být nekonečná.

    • Problém je v tom, že černá díra dírou není, pouze se tak jeví pozorovateli. Jak vyložil profesor Hawking, černá díra se může i vypařit:"Hawkingovo záření vzniká hned za horizontem událostí a v současném pojetí (existují ale i opačné výsledky) nenese žádnou informaci o vnitřku černé díry, protože je tepelné. To však znamená, že černé díry nejsou úplně černé a důsledkem je pomalé vypařování hmoty černé díry. I když jsou tyto efekty zanedbatelné pro astronomické černé díry, jsou významné pro hypotetické miniaturní černé díry, kde dominují účinky kvantové mechaniky. V současnosti se předpokládá, že malé černé díry se rychle vypařují a nakonec můžou zmizet při výbuchu záření. Z tohoto důvodu má každá černá díra, která nemůže pohlcovat hmotu, konečnou délku života přímo úměrnou své velikosti."

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit