Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zdá se, že zastavit obrovské množství kinetické a tepelné energie  mořských proudů je nemožné. Ale nejspíš se tak stalo v Mladším dryasu u Golfského proudu.

    Mladší Dryas,  před 12 800 lety (severní polokouli Země mimořádně chladného počasí. Golfský proud se vypnul během padesáti let (nastal jeho kolaps). Během několika měsíců se totálně proměnilo klima a přišla malá doba ledová a trvalo více než tisíciletí. Příčinou byl patrně pád asteroidu do oblasti dnešní Velkých jezer, protržení obrovského sladkovodního jezera  a odtok sladké vody ( s malou hustotou) do Atlantiku.

    https://cdn.awashop.cz/data/user-content/awa_holocen_dryas.fw.png

    Údaje o Golfském proudu se velmi liší.  Výpočet je pouze rámcový. Proud je široký 100 - 200 km a dlouhý asi 2 500 km. Hloubka proudu je průměrně 1,6 km,  vezmu spíše horní hranici 100 milionů m3/s průtok ( = 100E+9 kg/s) a rychlost 2 m/s. To je kinetická energie asi 200 E+9 J/s, tedy 200 GW. Předpokládejme, že Slunce dodává energii 200  W/m2 ( průměr celé Země je 342 W/2, asi 1/ se odrazí od mraků)), Kinetická energie golfského proudu tedy řádově odpovídá slunečnímu svitu na plochu 1E+9 m2. Čili čtverci o straně přes 30 km. Podstatné je , že tato proudící teplá voda přenáší tepelnou energii. V blízkosti Británie má Golfský proud vodu asi o 8°C teplejší. Každý kilogram vody tedy nese navíc asi 8*4,2 kJ/kg tepla.= asi 25 kJ/kg.  Formálně  ( při nejspíše nadneseném průtoku 100 milionů m3/s) to odpovídá teplu dodanému Sluncem asi na plochu čtverce o straně 1 400 km.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit