Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • aztli

    Tak uvedené údaje jsou velmi pochybné. Asi prostě chápu, že ne každému je dáno, rozumnět vyšší matematice a studovat vyšší geodesii a zejména rozumnět velmi přesné nivelaci. O to snadněji se píší nesmysly.

    Ve skutečnosti se věc má asi takto: aby se dalo cosi hovořit o hladině moří a oceánů, tak je nutno se podívat na záznamy maregrafů, na základě nichž kdysi byly zafixovány na břehu pevné body osazené precisními značkami a k nim vztaženy nadmořské výšky do vnitrozemí a již tak číselně ponechány bez ohledu na případné změny hladiny, ať "dolu" či "nahoru".  Takže co je opravdu zajímavé, tak je dobré vidět záznamy maregrafu v přístavech Charleston, Boston , New York, Dover, Oostende, Cádiz, Marseille, Ajaccio, Terst.

    A dozvíme se opravdu zajímavé údaje. Tak například meragrafy na východním pobřeží Ameriky opravdu ukazují, že za cca 140 let se hladina při pobřeží Ameriky zvýšila cca o 200 mm, na západním pobřeží Evropy cca 140-150 mm, podobně i ve Středozemním moři na jižním pobřeží Evropy, ale již prakticky ne v Jaderském moři. Takže záznamy na mole Sartorio v Terstu ukazují, že hladina je prakticky stejná. Takže připusťme, že velký vliv má také okoklnos,t kdy vlivem teploty je vyšší tlak vzduchu při hladině moře a ten stlačí a to je velmi dobře známo, hladinu až o 1 celý metr, tedy fakticky sníží, a "na to konto" jinde ji zase zvýší a to by mohlo tak být ve Středozemním moři právě směrem od gibraltarského průlivu na východ až břehům východního Středozemí.

    A dost pravdou zřejmě bude oněch jinak cca 150 mm na západním pobřeží Evropy, případně Marseille, případně Ajaccio. 

    Co se týče Amerického pobřeží u New Yorku a Charlestonu, tak rozdíl proti Evropě za 140 let cca 50-60 mm navíc může být dán podobnou okolností, vlivem rozdílného tlaku vzduchu a setrvale stlačená hladina u Evropy a na to konto zvýšená u břehů Ameriky, nicméně se opravdu ukazuje, že moře a oceány jako celek mohly cca stoupnout o 170 mm za 140 let. Což by při lineárním průběhu na 1 cca metr všude po celé Zemi znamenalo asi 1000 let. Takže netřeba tu bez potřebných znalostí geodesie a vyšší matemartiky strašit a malovat obrázky se zaplaveným pobřežím. Skutečné stoupání hladiny je prostě cca 170 mm za 140 let a je otázka a na to máme dalších 140 let, jak se bude vyvíjet. Strašit lidi je opravdu ale nemístné. Za 140 let udělalo lidstvo obrovský technologický pokrok a natož za dalších , které teprve nastanou. Chce to prsotě studovat zejména vyšší matematiku a geofyziku a vyšší geodesii a ne umělé "vědy".

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit