Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Asi i ty díry mají své limity hustoty a nemůžou nabít nekonečné hustoty a pak co "spapají" musí zase nějakým způsobem vyloučit - to bude to záření. Jestli i ty díry nevznikají a zanikají , vznik ještě dokážeme pochopit ale co je po zániku? Možná se ta hustá hmota jednou změní jen v kritické a konečné množství energie a dojde k velkému třesku a jede to na novo. Snad to ví alespon ten😇.

  • Jestli tomu rozumím dobře, tak se při uváděné vzdálenosti černé díry a rychlosti světla, stala událost někdy minimálně před 215 miliony lety. A ne někdy nedávno, jak by se mohlo při letmém přečtení článku zdát.. Termín "děsivý výkřik" v titulku článku je pak jen asi dramatickou snahou o přilákání čtenářů, protože nemá s detekcí zvuku, která celou událost nejspíš doprovázela, (opět vzhledem k vzdálenosti události a rychlosti šíření zvuku), nic společného.

    • Pavel.Jegl

      Je to metafora, které na NEDDu běžně používáme, nikoli fyzikální popis děje. Mám za to, Lisiplaste, že to je jasné hned z prvních dvou vět: 

      Ze srdce galaxie vzdálené 215 milionů světelných let vzplanul do prázdnoty vesmíru zářivý záblesk světla. Byl to výkřik umírající hvězdy, kterou trhala černá díra.


  • Je tu však jedna podivnost. Dle všeho co si pamatuji má černá díra tak obrovskou gravitaci, že neunikne světlo, čas. No prostě vůbec nic. Ale je tu jedna věc co mi nedá se ozvat, jak je možné, že unikla radiace, když světlo je to nejrychlejší co lidstvo zná. Něco je tu špatně.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit