Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mně třeba přijde zajímavé, že starobabylóňané užívali dvanáctkovou soustavu. Ještě zajímavější mi to přišlo, když jsem před lety viděl náčrt údajného panelu získaného z jakéhosi mimozemského technického artefaktu, a on měl - považte - ovládání pro 2 x 6 prstů :-)

  • aztli

    Tak je úplně jedno, zda je poziční soustava desítková či dvacítková. Pokud bychom například žili v takovém protředí již stovky let, tak by pro nás označování řádů mocninami dvacítky bylo stejně tak přirozené, jako mocniny desítky v dnešních jazycích. Žádný rozdíl bychom nepozorovali. Naopak lidé naučení hovořit ve dvacítkové soustavě by spíše vnímali orientaci v desítkové jako obtěžující.             Takže třeba říci v nahuatlu 2022 je snadné,

    Macuiltzontli ihuan cempoalli ihuan ome.

    Tedy pět "čtyřista" ´k tomu´ jednou "dvacet" ´k tomu´ "dvě". Žádný problém. Takto je uzpůsobena dvacítkově mluva v nahuatlu.

    Dost podivně  tomu je například v dánštině, ta byla vlastně kdysi také "tak nějak" dvacítková, takže třeba 50 je slovně řečeno půl pět dvacet , čili 1/2 * 5 * 20 = 50

    60 je půl šest dvacet, tedy 1/2 * 6 * 20 = 60,  proti nahuatlu či mayským jazykům (ne všem) dosti pochybné.




    • Nerozumím.

      Píšete o dánských číslicích, nejde o vyjádření číslice slovy, ale o to, že Dánsko i Francie počítají v desítkové soustavě.

      Francouzsky

      quatre-vingts osmdesát (tedy 4x20)

      quatre-vingt-dix devadesát ( tedy 4x20 +10).

      Čím je soustava delší, tím delší je násobilka. I dvojková soustav má výhody a nevýhody

      https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0edes%C3%A1tkov%C3%A1_soustava

      • aztli

        Mýlíte se, o žádných dánských číslicích nepíši, ale o pochybném vyjadřování jakoby dvacítkově v dánštině. Pletete si pojmy, mluva, kterou používá franština i dánština je dvacítková a s dekadickými číslicemi nemá co do činění, ty (dekadické číslice) se do té mluvy připletly během času a "oni" se jen jako je tzv, ale dvacítkově snaží vyjádřit. Dodnes je například nemocnice u nikoliv 300 milosrdných bratří ale u 15 (*) 20 milosrdných bratří, chce to méně hledět do zbytečné wikipedie a více studovat, zaměňujete pojmy

        Ostaně těch vašich devadesát je v belgické franštině nonante (místo dvacítkově 4*20 +10)

  • https://www.scienceworld.cz/neziva-priroda/silvestr-ii-papez-ktery-byl-matematikem-1447/?switch_theme=mobile

    Silvestr II jako jeden z prvních se pokusil o jejich zavedení také v Evropě Zajímavé je, že jeho systém měl pouze 9 číslic, nula v něm scházela.

    https://cs.wikipedia.org/wiki/Des%C3%ADtkov%C3%A1_soustava

    Desítková soustava se používá odedávna. Už i egyptská matematika byla založena na desítkové soustavě; egyptština měla k dispozici číslovky až do miliónu. Tato soustava je pravděpodobně odvozena od počítání na deseti prstech rukou.

    Komentář: Jinak řečeno, arabské číslice představovaly zásadní výhodu v matematice až při zavedení poziční desítkové soustavy. Silvestr II  prosadil  reformy v matematice roku 1002.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit