Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pro mne je podstatná informace která je skryta na pozadí. A sice hodinky ukradl černoch.

    Ano, je chyba když AI na základě biometrických údajů vybere nevinného. Ale zrovna tak je chyba tuto AI odstavit. Spíše bych očekával, že policie dostane instrukci aby diskrétně prověřila např. 20 lidí vybraných pomocí AI.

    Nelze tuto metodu zavrhnout jen proto, že nerozezná dvojčata, nebo si splete dvě velmi podobné tváře, tím spíše z nekvalitní fotografie.

    Je třeba se zamyslet zda AI dokresluje v rámci jednoho snímku, nebo umí kombinovat více podobných snímků. Chyby v pixelech nebudou stejné.

    Je-li IA navržena tak, že se učí, potom je potřeba dostatek dat a ZPĚTNÁ VAZBA, že výběr byl dobrý.

  • "...Americká unie občanských svobod žádá, aby z policejní databáze byly vyňaty Williamsovy vzorky DNA a otisky jeho prstů..."

    A je jim jedno, že dotyčný byl předtím trestán... Dokonalá to ukázka zcestného uvažování!

    Jinak - i v počítačové technologii (nejspíše vyvinuté bělochem) se potvrzuje, že bělochům se zdají podoby všech černochů, či Asiatů podobní, ne-li totožní. Je nezbytné, aby na vylepšení technologie spolupracovaly všechny etnické skupiny, ale rozhodně ji a-priori nezavrhovat!  

    Ostatně - během výslechu na policejní stanici však policisté dospěli k závěru - že Williams se muži zachycenému bezpečnostní kamerou rozhodně nepodobá ! 

    V článku nedokonalost systému potvrzuje také násedující text: "

    ...Za chybou vyhodnocení je algoritmus pro "dokreslování" neostrých fotografií. Má zjevně problémy s tvářemi jiných etnik než bělochů..."

    • Ostatně - stejné pochybnosti se vyrojily i ve vztahu k daktyloskopii.  

      Dokonce i v českých zemích!

      V Liberci byla (ještě za první republiky ,v roce 1938) „udělána“ kasa. Při obhlídce místa činu jeden ze strážmistrů najde na úlomku skla otisky prstů. Podle nich byl identifikován i pachatel. 

      Měl by jím být kasař Pecháček  - ale ten si už šest let odpykával trest ve věznici Na Borech u Plzně. 

      Nebýt všímavosti jednoho z četníků, tak si nikdo nevšiml, že tloušťka skla s otisky prstů Pecháčka se dost podstatně liší od tloušťky skla střepů z rozbitého okna, jímž lupiči do místnosti s kasou vnikli. 

      Tak se ukázalo, že nic nelze vyhodnocovat podle jediného znaku, ale že je třeba vždy posoudit každou věc (nejen v kriminalistice) ze všech možných hledisek, vyhodnotit všechny dostupné údaje, k předmětu pátrání se vztahující.  

      A že instituce, podobné oné Americké unii občanských svobod  existovaly za  první republiky československé i tady, o tom snad nikdo nepochybuje. 

      A že u libereckého soudu "vyjadřovaly své mínění" dost neomaleným způsobem, včetně invektiv na adresu liberecké policie, to si pište. Zajímavé je, že převážně německy - z pera místního učitele Konráda Henleina (šlo přece vítanou možnost denunciace české policie)...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit