Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Takhle, my tří rozměrní lidé chceme používat výrazivo na něco, co vyžaduje více rozměrů.Asi jak když řeknou tečná nadrovina, a ona je to v E(4) jen tečná třírozměrná krychle.
    Podobně se štítí v matematice říci vzdálenost dvou hyperkrychlí, ale řeknou nadrovin, ačkoliv to žádná rovina ani nad rovina není, jen nějaká forma hyperkrychle.

    Takže netvrdil bych že nebylo, nejspíš je prostě stále cosi jako prostoročaosvá pěna v jakémsi víeprotorovém vesmíru, ení vyloučeno, že mpůže mít rozměrů k mání kolik chce, a ta občas fluktuuje a tím se stane, že jaköby "začně"=velký třesk" vesmír , pak inflace , pak nějaké rozpínání, těžko říci, zda otevřené, uzavřené či jen se stále ale do nekončena zpomalující.

    Takže trochu podobně, jako v 7 rozměrném vesmíru můžete mít dvě mimoběžné třírozměrné krychle(do nekonečna se rozpínající) tak v tomto pěnovém vícerozměrném prostoru třebas kdo ví i nekonečně mnoharozměrné, může náhodnou fluktuací vzniknotu mnoho různých vesmírů každý se svým počtem rozměrů a svou historií.

    Takže jistě má smysl se ptát, odkud se vzal jev, co zapříčinil velk třesk.
    Prostě cosi jako fázový přechod, jemuž předcházelo náhodné shluknutí v pěnovém vesmíru.
  • mozek totiž nedokáže pochopit, že když pozorujeme objekty jako je naše tělo a mysl, kdo je potom tím subjektem kdo pozoruje-uvědomňuje tyto objekty. *3*
  • víme, že nic nevíme, a ještě nám to někdo chce draze prodat
  • Tilwaen
    Martin má super triko :-)
  • Pokud vím, tak vyhodnocováním výsledků pozorování vesmírných objektů byl zjištěn určitý vývoj kosmu. Extrapolací tohoto vývoje se došlo k závěru, že vesmír nějak "začal" existovat před necelými 14 miliardami let. Pro ten "začátek" se vžil termín Big Bang, tj. Velký třesk. Ale co třesklo, kde to třesklo, proč to třesklo, to nevíme. Tím Velkým třeskem vznikla hmota z níž je vesmír složen, ale také prostor a čas, a proto nemá smysl ptát se "co bylo předtím". Žádné "předtím" nebylo. Nejen prostor, ale i čas je vlastnost hmoty, kde není hmota, tam je... "nic". A to "nic" nedokážeme pochopit. Nechápeme ani, že čas neběží od nuly kamsi do nekonečna, ale že je další vlastností časoprostoru. Čas se také v závislosti na rychlosti může zrychlovat, zpomalovat i zastavit při rychlosti světla a velice pravděpodobně může i plynout nazpět při rychlosti větší než je rychlost světla. A tyto skutečnosti nedokážeme pochopit, protože nám na to v mozku chybí "program".
  • Jeden velkej problém: lidský mozek dokáže jen velmi těžko vstřebat myšlenku, že může existovat něco co nemá žádnej počátek, že to tu prostě je. Jsou věci které jsou nad lidské chápání. Začneteli o tom přemýšlet, neustále se vynořuje, nebo spíš doslova vnucuje , myšlenka, že to prostě musí mít nějakej počátek. Jenže ono nemusí.
    Reaguju jen na Váš komentář, nespojujte si to s tím co napsal Vševěd.
  • Teorie velkého třesku je všeobecné vnímá jak že to tak bylo. Je pro to docela dost důkazů, které dost dobře nelze vysvětlit jinak, než teorií velkého třesku, ale objevují se i jiné hlavy vědecké, které tvrdí, že to až tak pravda být nemusí. Otázkou zůstává co bylo vlastně před tím, kde se ta singularita vzala *13*
  • To je opravdu neuvěřitelný žvást. A od jakého "samého začátku", prosím pěkně, když žádný velký třesk podle vás nebyl?
  • Žádný "velký třesk" nebyl vesmír se stále vyvíjí stejně od samého začátku i s tarnsformací hvězd a planet a život je extrémně adaptabilní.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit