Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • petr.ix

    Chápu to dobře že vědci měří to jak se vesmír kdysi dávno rozpínal a o současnosti nemají tušení?

  • Ono ze Země toho moc nezbyde ta už bude rozkradená boháčema jak u nás tak na celé Zemi !

    Takže na černou díru toho moc nezbude. Ta bude koukat ,že se musí ještě hodně učit !!!

  • MartinZikmund

    Wow, hodně dobré. A úplně zcestné.

  • MartinZikmund

    Víceméně, jen s tím "prvním" fotonem bych byl opatrný. Ten se z elektronu uvolnil až cca 379 tisíc let po velkém třesku a dnes toto světlo pozorujeme jako reliktní záření.

  • Vesmír se blíží svému konci. Prozatím však nemusíme proto zvyšovat daně a zakazovat auta.

    Český národ vznikl před nějakými 1500 roky, snad vydrží ještě několik desítek let. Greta nám sice dává jenom roky, ale v 16 si taková nafoukaná holka dvou švédských snobů může myslet co chce, život ji poučí.

    Samozřejmě se klima mění a měnit se bude i potom, co lidstvo zanikne, neboť nic netrvá věčně. Než to bude tak daleko, musíme se připravit a se změnami počítat. Zvýšit hráze, zachycovat vodu atd.

    Elektroauta nám nepomohou opravdu ani ň. Na expanzi vesmíru také žádný vliv nemají, dokonce ani věnce, které přinese kancléřka Merkel, s tím nehnou.

    Můj kolega Boltzmann si před více, než sto lety  tím dumáním nad zánikem světa způsobil depresi a zasebevraždil se v Duinu na slovinském pobřeží. Proti depresi je nejlepší zaměstnání- s nepříznivými možnostmi bojovat, jednat. Na zimu nasbírat topivo a potravu, na léto zajistit dostatek pitné vody.

  • Podobné studie produkují hlupáci, kteří ví že jejich nesmysly nejdou nijak prokázat.

  • Karel

    Již více než dvacet let zde píši že je to s tím vesmírem trochu jinak a sice že se nerozpíná ale padá do velkého atraktoru(obrovské černé díry) a to tak že spirála kterou vesmír vytváří těsně před pádem do singularity prstenec(zatím padáme téměř rychlostí světla 13miliard let)  je vlastně celý vesmír,

    vemte si jednoduchou věc jako vodopád a jednotlivé kapičky

    (proto jsme ve zdánlivém středu protože ostatní letí(celý vesmír) s námi a my nevidíme ani konec a ani začátek)      přirovnejte ke galaxiím ubude temná energie, která je proměněná v setrvačný pád a možná i plápolající temná hmota ve formě prostoru(který je z hlediska vnějšího pozorovatele mnohem hustší než hmota který se "propálí" až vahou 2,5 slunce)  a samozřejmě gravitační konstanta (od hrany vodopádu) se bude se vzdáleností zvětšovat do nekonečna( poslední info cca 13mld let).A reliktní záření jsou okraje spirály, (disku, prstence).

  • Myslím, že toto lidstvo nemusí moc zajímat ani se toho obávat. Kromě vědců, ti se tím živí...😀
  • MeliUSA

    Nelze určit zda se rozpíná a jak rychle a nikdo to z jistotou nedokáže nikdy říct dokud nebude vynalezen a dokončen warpový pohon https://www.national-geographic.cz/clanky/nadsvetelny-warp-pohon-je-mozny-nasa-uz-na-nem-pracuje.html  pak si tam může člověk zaletět a zjistit jak to vlastně je pač rychlost světla bude tímto motorem překonána a to hodně :-) vs odkaz kdo nezná.A osobně nevěřím že je možné aby se vesmír zníčil sám na to je potřeba člověka ten je naprosto genialní v ničení všeho čeho se dotkne :-)

  • Takže hranice prostoru se neustále vzdalují od posledního fotonu, prvního ze světel, které vzniklo při velkém třesku?

  • MartinZikmund

    Prostor se vžy rozpínal rychleji, než je rychlost světla. Rychlost světla jako omezení platí pro pohyb v prostoru, ne pro prostor samotný.

  • mkuchar

    Ne. Pozorovaná rychlost rozpínání vesmíru je jiná v různých vzdálenostech od pozorovatele, čím dál od pozorovatele, tím větší rychlost a čím blíže k jeho vzdálenému "okraji" tím se blíží rychlosti světla, tedy světlo jeho hranici nikdy nedosáhne. Uvedené míra je vztažena na jednotku megaparseku, tedy rychlost rozpínání 1 megaparsek od pozorovatele.

  • Staré známé věci - Dopplerův efekt, rudý posuv atd. Rozpínání námi registrované části vesmíru probíhá a pochopitelně se zrychluje. Ovšem "těsně" před oním rozpadem vesmíru už lidstvo dávno nebude existovat a v našem světě nebude po něm ani památky. Jak to bude v paralelních vesmírech a ve strukturách za hranicemi našeho vesmíru není známo. Možná je ona hranice blíž než si myslíme, ona totiž nemusí být nutně podmíněna tak, jak si my lidé hranici představujeme. Existuje nekonečný výčet možností, které se vymykají naší představivosti a našemu chápání.
  • Ono je diskutabilní, zda Komenský vůbec uměl česky. :) Tedy natolik, aby to poznal.

  • Možná by pomohl nějaký klínek, jako u CML ????

  • To sem v klidu Greta ho zachrani...

  • Pokud se vesmír rozpíná menší rychlostí, než je rychlost světla, znamená to, že světlo naráží na konec vesmíru, na jeho hranice?

  • Kde asi ten " ZTVORITEL' udelal takovou soufalou chybu ? O Dio. Ach Boze. Videt to Komensky , obesi se na prvnim strome toho Ruzoveho paloucku. .

  • Zitra bude konec sveta. 

    To je bud vize Mesiase, nebo sireni poplasne zpravy. 

  • aztli


    Tvrdit, že vlivem expanze se bude Země vzdalovat od Slunce takto rapidně (spíše tedy obě současně od sebe) je dost nesmysl. To proto, že jak uvedeno rychlost rozpínání se udává v km/s na megaparsec, což je milion násobek parsecu a ten je sám o sobě roven 3.26 světelného roku. Čili naše vzdálenost je cca 150 milionů km mezi Sluncem a Zemí, potom tato vzdálenost lomeno 1 megaparsec je v poměru 1 : 2.056 * 10 ^11. Ve stejném poměru se ale zmenší i rychlost rozpínání v okolí Slunce (jedná se o pouhý zlomek Megaparsecu) , tedy cca 75  km/s / 2.056 * 10^11 = 3.645 * 10^-4 mm/s, tedy rychlost rozpínání bude činit cca méně než půl tisíciny mm/s. Aby došlo ke vzdálení Slunce od Země o jeden km navíc, tak to bude při této  rychlosti trvat tolik, kolik činí 1 000 000 mm / 3.65 10^-4 = 10^10 /3.655 = 2.7* 10^9 vteřin, což je cca 86 let Jenže, nejspíše se nic takového v nejbližším okolí nekoná, až teprve na parsecových vzdálenostech.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit