Přejít na výpis diskuzí

Zahlcení možnostmi: Jak velký výběr je akorát?

2.11.2018 18:31
red 2 příspěvky

Bohaté meníčko restaurace stejně jako třeba výběr šatů z půjčovny v nás vyvolávají nejistotu a neschopnost se rozhodnout, tedy podle psychologů zahlcení možnostmi. Kde se nachází křehká rovnováha mezi příliš malým a příliš velkým množstvím možností, které máme na výběr? 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Někdy je těžké vybrat si z přepestré nabídky různých produktů, ovšem v případě restaurací nemám na výběr, protože každé menu z restaurace či hospody musím odmítnout z titulu zákazu kouření v hospodách, které vynalezli zdravotničtí inkvizitoři a s poťouchlostí sobě vlastní nakonec prosadili. Jen na okraj si dovoluji podotknout, že buranský a inkviziční zákaz kouření v hospodách si nedovolili prosadit ani komunisté či nacisté.
  • S tím džemem to je jednoduché: Už přes 10 let v EU musí výrobek označený "džem" obsahovat  nejméně 35 % ovoce, jestliže je v něm nejméně 45 % ovoce, potom je označen jako džem výběrový nebo také extra. 

    Pokud to tedy nebyla marmeláda: Marmeládou se smí označovat jen výrobek z citrusových plodů, z pomerančů, limetek či grepů, kde podíl těchto plodů musí být minimálně 20 % . V případě jiného ovoce nemůže být výrobek nazýván marmeládou (říká se tomu "ovocná směs").

    Postupoval bych metodou půlení intervalu - nejprve vytřídil ty možnosti, které v daném kontextu nepřipadají v úvahu a ty druhé. Ty přijatelné bych zase rozdělil na lepší a horší až by se došlo k nejlepšímu výběru v dané situaci.

    Ale pozor - okrajové podmínky se mohou měnit i v čase dalšího zpřesňování výběru ...

    Ctěl bych mít starosti těch psychologů..

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit