Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • V létě bude zase vedro a je jedno, jestli Země nebude Slunci nejblíž. Já mám slunce a léto ráda, ale když je vedro pak už i doma, tak to mi teda vadí. Vloni jsme si koupili na okna rolety den a noc v systému MINI a ty nám hodně pomohly. Je znát, že slunce nesvítí přímo do místnosti, ale rolety ho alespoň částečně zachytí.

  • carpp

    Titulek odstavce "Severní zima je kratší než zimní" má jistě znít takto: "Severní zima je kratší než jižní", jinak postrádá smysl.

    • Pavel.Jegl

      Omlouvám se za chybu a děkuji za upozornění. Opraveno

    •  Ano.
      Období podzim-zima-počátek jara , kdy Země je blíže Slunci a obíhá rychleji mezi  podzimním  slunovratem a slunovratem jarním 23.09.2023 a 20.03.2024 bude trvat 179
      dní .

      Období, jaro-léto- počátek podzimu  u nás, ale podzim-zima-počátek jara na jižní polokouli, kdy Země je dále od  Slunce a obíhá pomaleji tedy mezi  podzimním  slunovratem a slunovratem jarním  byl 23.09.2023 a 20.03.2023 trval 187 dní.

      • Jde o podzimní a jarní rovnodennost.

      • Malá oprava, aby čas běžel dopředu - mezi jarní a pozimní rovnodenností  na jižní polokouli ( jejich chladnější období) byl  187 dní roku 2023.

  • aztli

    Ne afelium ale ze starověké řečtiny : apo + helios, peri + helios a jako celek to je polatinštělé, proto je tam koncovka tvaru neutrum ( ne + uter" = neobojí" alias "něco" uprostřed  . Je to složenina z doby, kdy již latina neměla rodilé mluvčí a řečtina se pro změnu používala již méně.  A jinak, pravá příčina, proč třeba 3. 1. je v apoheliu, protože především vlivem precese se to generelně vzato posouvá o cca 1 stupeň na té elipse (se protočí zemská osa vpřed), což cca představuje jeden den posuvu v kalendáři a to trvá cca 25 520 let / 360°, takže za cca 71 let to bude kolem 4. 1. za dalších 70 let kolem 5.1 a samozřejmě se všemi výchylkami na "tu či onu" stranu vlivem nepravidelností v pohybu Země. A dále tedy to také znamená, že za snad cca 6300 let bude nastávat slunovrat v bodu kde v současnosti nastává rovnodennost. A za dalších 6500 let na to bude letní slunovrat na severní polokouli tímto vlivem nastávat v periheliu, takže léta budou horčejší a zimy drsnější na sevení polokouli, na jižní tomu bude naopak.   

    Co se týče, že úsečka vymetá plochu na elipse , tak obvykle se vymetají krčmy, přímka nic nevymetá. Mělo zřejmě být průvodič střed Slunce střed Země za stejnou dobu pohybu Země po dráhové elipse vymezí stejnou plochu, která je dána středem Slunce a příslušným obloukem elipsy a koncový bod průvodiče putuje po té elipse v rámci toho příslušného oblouku (což je Země). Samotný oblouk coby délka se sice dá zapsat diferenciální rovnicí, ale problém je, že délka toho obloluku vede na eliptický integrál, který není řešitelný, jen přibližně, ale plocha vymezená těmi průvodiči však ano.

    • Ano.
      Překvapuje mě, že lze najít chybný údaj o sklonu zemské osy, který nabízí jako nejlepší Google. Heslo precese zemské osy "Celkově se úhel mezi ekliptikou a zemským rovníkem mění v rozmezí od 21,92° do 24,30°, a to s periodou přibližně 40 000 let. "
      Heslo nutace zemské osy: "sklon oběžné roviny Měsíce vůči zemskému rovníku pravidelně kolísá mezi 18,4° a 28,6° což působí kolísání osy rotace Země až o 9,2" se stejnou periodou 18,61 roku." 
      heslo sklon zemské osy
      "Sklon rotační osy Země se pohybuje mezi 22,1 a 24,5°. Jevu, který způsobuje fluktuaci mezi těmito hodnotami, se říká nutace."

      ???

      Komentář :  Google nabízí jako ověřené shrnutí informaci, která je chybná.
      heslo sklon zemské osy aldebaran.cz
      Základní parametry Země
      sklon rotační osy 23,44°

      Komentář: Vliv nutace způsobené Měsícem je malý ( asi 9 úhlových minut) a nemá vliv na klima. Kolísání rozmezí od 21,92° do 24,30° je způsobeno Milankovičovým cyklem 40 000 let. 

      Údaj 23,5 ° v článku jako sklon zemské osy ve shodě s astronomy.

  • Výborně, Pavlíčku. Už sis položením té otázky zjevně zcela osvojil Hurvínkovskou logiku. A to, jak si na ni odpovíš, je už úplně jedno :-)

    • nedd.tiscali.cz patří trvale mezi nejčtenější na vědecko-technické stránce 
       https://pravednes.cz/techother.news
      Pan Jégl má článků hodně a jsou kvalitní. 

      Vyjádření 2.Keplerova zákona a je trochu kostrbaté, ale věcně správné.
      2. Keplerův zákon zákon ploch se zpravidla formuluje : Plochy opsané průvodičem planety za stejné doby jsou stejné. 

      Nevidím důvod se článku  a autorovi v diskuzi pošklebovat.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit