Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • aztli

    Takto, žádný sluneční čas či sluneční den se v astronomii neužívá. Ale byl užíván kdysi pravý sluneční čas, dále ten, který se užívá dnes je fakticky střední sluneční čas a je definován pomocí prvního středního Slunce a druhého středního Slunce. A dále, je také efemeridový čas, dále střední hvězdný čas a pravý hvězdný čas. To jsou dost odlišné věci. Aby se o tomto dalo psát, je nutno toto vše znát a dobře rozlišovat.

    Co se týče otočení kolem vlastní osy, tak je to dáno tím vůči čemu se to poměřuje, tedy vůči hvězdám je proto kratší, protože Země popojede na dráhové elipse o kus dále, cca o 56 minut na dráhové elipse. Vůči Slunci to je více, jenže protože každý úsek v rámci otočení vůči Slunci je na dráhové elipse jiný (elipsa měří bod od bodu (coby poloha na dráhové elipse Země den po dni) pokaždé "jinak" a navíc není spočetná, vede na eliptický integrál), tak proto také každý další pravý sluneční den je jinak nominálně dlouhý, měřeno např. atomovými hodinami. Takže pokud je toto srovnáváno, (pravý sluneční čas vůči pravému hvězdnému času), tak vždy na základě střední sluneční sekundy. Zkrátka chce to studovat geodetickou astronomii, vyšší geodesii a vyšší matematiku, než se začne o něčem takovém psát.


  • Je to přesně 23 hod 56 min 4 sec - otočení Země kolem své osy.

    • Pavel.Jegl

      Záměna pojmů atomový čas - sluneční čas. Opraveno. Dík za upozornění. 

    • Délka 1 dne se nerovná 1 otočení Země kolem své osy.

  • V článku jsou špatné údaje,Země se neotočí kolem své osy jednou za 24 hodin,ale asi o 4 minuty rychleji,t.j.důsledkem oběhu Země kolem Slunce.

    • Pavel.Jegl

      Míněn byl 'sluneční den'. Takže - správně je otočí vůči Slunci, nikoli kolem vlastní osy. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit