Přejít na výpis diskuzí

Henrietta Marie Bourbonská

OSOBNOST 29.1.2008 
11 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Thanks to the royal couple

    We want the king my behalf and on behalf of my revered and beloved wife and children thank you for information about our life and family. The correct truth about my beloved wife is forever a mystery.
  • Nesprávný datum!!! :-///

    Chtěla bych upozornit na zásadní chybu v životopise. Tato anglická královna nebyla narozena dne 16.11., ale 26.11.! *8* I když pravda je ta, že různé zdroje se v přesném datumu jejího narození i úmrtí leckde rozcházejí.. *9*
    • Re: Nesprávný datum!!! :-///

      Tak jsem pátrala po tom datumu narození znova, nedalo mi to a ve většině zdrojích je uveden datum narození 25.11.1609, jen málokde byl uveden 26.11., tak spíš asi bude platit toho pětadvacátého. *3*
  • Sonda do minulosti

    Přes kyvadélko jsem se dozvěděla, že královna Henrietta Marie Bourbonská byla manželkou v minulém životě současného herce Hanse Mathesona, který byl králem Karlem I. Stuartem a byl to jeho první život. Teď tu žije podruhé.
  • temperamentní dáma

    já bych chtěla dodat že neměla jen těch šest dětí, ale se vým manželem králem Karlem I.Stuartem jich zplodili celkem 9, resp. měla jich šest přeživších , jedna dcerka jí zemřela vě věku tří nebo čtyř let a pak Henrietta prodělala ještě dva potraty kdy přišla o dcerku a synka.. Ve třicátých letech 17. století prožívala velmi šťastný rodinný život, byla prakticky pořád těhotná a se svým manželem si dokázali dost okázale po královsku užívat.. Samá zábava, vysoké náklady z královské pokladny, vlastně to byla jejich budoucí zkáza neb Cromwell obratně využil velké nepopularity královny Henrietty a velké nerozhodnosti , tvrdohlavosti krále Karla I. a marnotratnosti jich obou... *9* Henrietta byla žena hluboce věřící, jenž se nevzdala katolicismu, tvrdohlavá, velmi ctižádostivá, cílevědomá a rozhodná, v podstatě její temperament od italských předků se projevoval i v jejím soukromém životě kdy svému manželovi velela jak generál, umělecky zaměřená, hrála v maškarádách, milovnice malířství i čistě ženských dýchánků a byla to patronka herecké společnosti..
    • Re: temperamentní dáma

      Těch dětí měla s Charlesem I. opravdu moc, jak píšeš. *3* Zplozeno jich bylo celkem 9, dospělého věku se jich však dožilo jen 5 a z toho se ani všichni nedožili opět bůhvíjakého věku. *9*
      • Re: Re: temperamentní dáma

        INFO:

        1. prvorozený syn Charles James, Duke of Cornwall - * 13.3.1629 - + 13.3.1629
        (tento dlouho očekávaný potomek a takřka vymodlený žil jen pár hodin po předčasném a komplikovaném porodu, král s královnou se na prvního potomka velmi těšili, ale královna během cesty za králem náhle potratila v důsledku nějaké nákazy, málem přišla o život, neboť nebyl po ruce ani žádný lékař, ten jejich královský totiž kamsi zrovna odcestoval, takže museli narychlo shánět jiného, král byl velmi rozrušený z této události, byl u královny a zachránil jí vlastně život tím, že nařídil přivolanému lékaři že chce, aby zachránil život královny bez ohledu na na život dítěte, král byl sice smutný, že přišel s královnou o první dítě, ale brzy se oba zase radovali z dalšího těhotenství královny, které již dopadlo úspěšně).

        2. Charles II. Stuart - * 29.5. 1630 - + 6.2.1685
        (druhorozený a první přeživší potomek královského páru, tento syn se stal později králem po popravě svého otce Charlese I., měl poměrně na tu dobu dlouhý život, z jeho narození měl královský pár velkou radost, kterou dávali hodně najevo, což bylo proti královským předpisům, díky tomu je dvořané skrytě i otevřeně odsuzovali, malý Charles byl velmi rozmazlovaný, narodil se velmi velký a tlustý, což bylo k postavám jeho rodičovstva zvláštní, oba byli totiž malí a drobní, byl také velmi tmavý po svých italských předcích z matčiny strany a dvořané o něm říkali když se narodil, že je velmi ošklivý, jeho rodičové však byli zcela opačného názoru v té extázi z toho, že se stali konečně maminkou a tatínkem, jejich synáček byl ovšem velký jedlík po celý svůj život, proto byl poněkud mohutný ).

        3. královská princezna Mary - *4.11. 1631 - + 24.12.1660
        ( prvorozená dcera královského páru, prý byla krásná, nedožila se ovšem moc vysokého věku a smrt měla krutou - zemřela na černé neštovice)

        4. James II., král anglický - * 14.10. 1633 - + 16.9.1701
        (v pořadí druhý budoucí král, panování převzal po svém starším bratru Charlesovi II., ze všech sourozenců byl co se týče zdraví nejodolnější, dožil se nejvyššího věku cca 68 let)
        • http://diskuse.tiscali.cz/osobnosti/karel-i-stuart-442130/

          tady to pisou, ze rodila dite nohama napred a narodilo se mrtvé... *3*
        • ja cetla, ze henrietta 13.3.1629 potratila proto, že se velmi polekala kralovskych psu, kde je pravda, tedy to uz nezjistim... *12*
        • Re: Re: Re: temperamentní dáma

          5. Elizabeth, princezna anglická - * 29.12. 1635 - + 8.9. 1650
          (druhorozená princezna měla nepříliš pěkný osud, její život byl poznamenaný hodně smrtí jejího otce, kterého zbožňovala a o moc déle ho nepřežila, po popravě Charlese I. byla násilím oddělena od sourozenců a od matky a byla vězněna na hradě, na kterém byl vězněn ještě před ní i její otec, než ho popravili, cestou na hrad se k ní chovali její věznitelé velmi necitlivě a při této cestě se sotva 15 -letá královská princezna nachladila tak, že ji to ohrožovalo na životě, ale její věznitelé na její zdravotní stav a její prosby, aby si mohla po cestě odpočinout nehleděli a ani jí nezajistili lékařskou péči, na hradě na kterém jí drželi moc dlouho nepobyla, druhý den po příjezdu ji nalezli ráno bez známek života sedící za stolem a držící v ruce otevřenou bibli, kterou jí věnoval jako památku těsně přes svou popravou její otec - král Charles I. Stuart ).

          6. Anne, princezna anglická - * 17.3. 1637 - + 8.12. 1640
          (v pořadí šesté dítě a třetí dcera královského páru zemřela přirozenou smrtí v pouhých 3 letech).

          7. Catherine, princezna anglická - * 29.1.1639 - + 29.1. 1639
          (čtvrtá královská dcera se narodila již mrtvá, byl to královnin druhý potrat).

          8. Henry, Duke of Gloucester - * 8.7. 1640 - + 18.9. 1660
          (čtvrtý a nejmladší syn královského páru, během občanské války a po popravě svého otce vyrůstal u své matky ve Francii, matka byla na něj velmi fixovaná a vedla ho ke katolicismu, za což byla v Anglii odsuzována, vrátil se s matkou po občanské válce zpět do Anglie, zemřel neoženěný a bez potomstva v pouhých 20 letech ).

          9. Henrietta, princezna anglická - * 16.6.1644 - + 30.6. 1670
          (poslední plod lásky - v pořadí devátý potomek a pátá dcera královského páru se narodila již v bouřlivém údobí anglické historie, svého otce si moc neužila, byl sťat dřív než dosáhla 5. roku života, byla provdána do Francie, měla 3 přeživší potomky a prodělala jeden potrat, měla velice záhadný konec života - jedni její současníci tvrdili, že zemřela na choleru, druzí po pitvě však prohlásili, že byla otrávena, sama Henrietta však předtím, než zemřela třicátého června 1670 ve dvě hodiny ráno prohlásila, že byla otrávena vodou, kterou vypila, zemřela velmi mladá, v pouhých 26 letech ).
    • Re: temperamentní dáma

      z historických zdrojů jejích pamětníků a soukmenovců to byla žena velmi malé drobné postavy, což tak nevadilo, protože její manžel byl a stále je nejmenší král v historii se svými 162 cm.. byla snědé pleti, tmavých očí a vlasů, měla prej krásnou pleť a pěkný nos, ale byla prý trochu hrbatá, jedno rameno měla svěšenější než druhé, měla dlouhé kostnaté ruce a zuby jí prý trčely z pusy jako kůly od plotu.. na obrazech jejího dvorního královského malíře Dycka byla idealizovaná, kreslil ji tak, aby vypadala že je větší postavy a nekreslil ani její další tělesné nedostatky.. *5* proto se zdá na některých obrazech jakože byla velmi krásná žena v té době.. *5*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit