Přejít na výpis diskuzí

Jan Kubiš

OSOBNOST 19.12.2007 
28 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Živi zůstanete!
    Dovoluji si k hrdinům své doby přidat i jména našich soudobých hrdinů
    za jejich osobní statečnost. Je to Robert Šlachta a Ivo Ištván!!!!
  • spáchali? to snad ne spáchá se trestný čin, výstižnější příměr je provedli!
  • michelle.taylor

    Jan Kubiš

    Dobrý den, tohle téma mě opravdu hoodně moc zajímá a už jsem přečetla spousty knih, ale mrzí mě že už se vlastně nikdy nedovíme žádné jiné detaily a ani jestli to co je nám dodnes známé je stoprocentní, no jen jsme chtěla říct, že to cítím jako velkou čest, že sem přispívají a příbuzní (sice hodně vzdálení)našeho největšího hrdiny Jana Kubiše..o prázdninách se chystám do Dolních Vilémovic, abych si to tam všechno prohlédla....Jsem hrdá že tu byli lidé jako on, bez nich by tu nejspíš dnes nikdo znás nebyl *14* *14* *4* *1*
  • Nepřesnost

    Vážení, přečetl jsem si výše uvedený životopis J.Kubiše a zaujala mě věta "Dalšími parašutisty Operace Anthropoid byli Jozef Gabčík, Josef Valčík a Adolf Opálka. Akce se zúčastnily i jednotky Silver A, Silver B a Out distance." Jen pro pořádek (jelikož toto téma atentátu mě velmi zajímá) na vysvětlení: Skupina Anthropoid měla pouze dva členy (Kubiš a Gabčík).Opálka byl členem Out distance (společně s tím "hajzlem" Čurdou). Atentátu se zúčastnili POUZE Kubiš s Gabčíkem a ještě s pomocí Valčíka.(také se neví,že Valčík byl po atentátu zraněn a nikde není doloženo, kde a jak k tomuto zranění přišel).Existence dalších osob na místě nikdy nebyla prokázana (např. Opálka, Áťa Moravec atd.) A to se spekuluje, že celý atentát byl nahrán příznivci pražského odboje (ze skupiny JINDRA). Jinak zdravím všechny příznivce tohoto tématu a vzdávám hold všem zúčastněným parašutistům.Takovou odvahu co předvedli,to se nedá ani slovně popsat.Radek M.
    • Velice se omlouvám,ale nesouhlasím (tak docela)

      Ano,Čurda byl hajzl a zrádce,ale musíte mít trochu pochopení.Byli tady dlouho a byli v depresích,vyčerpaní,paranoidní a nevím co ještě.Čurda se bál o život svojí rodiny a možnost zachránit ji byla příliš velká na to,aby se ji vzdal.Docela věřím,že si tento čin vyčítal.Byl to zrádce ale to,že se do této operace přihlásil bylo také hrdinství.Ale přes všechno to byl prostě zrádce a každý na něho bude vzpomínat zrovna takhle.
    • Re: Nepřesnost

      Dobrý den,omlouvám se za nepřesnosti v životopise parašutisty Jana Kubiše, ale bohužel není v mých možnostech kontrolovat správnost opisovaného textu. Kdybych měl kontrolovat jestli všechny udaje, které na stránky www.osobnosti.cz dodávám, stávil bych jen u jedné osobnosti velice moc času, který bohužel nemám. Vím, že dost osobností by si to zasloužilo (zvláště ty, které udělaly hodně pro tuto vlast.)Proto vám děkuji, že aspoň touto formou je dáno vše na pravou míru.

      J@ril
  • Jan Kubiš

    Ve škole, kterou od září navštěvuji dálkově jsem do dějepisu dostal za úkol připravit si referát. Vybral jsem si téma atentátu na Reinharda Heydricha. Už mnoho let mě tahle otázka víc než zajímá, ale nikdo se mnou v dětství tohle téma příliš neprobíral, přesto, že atentátník Jan Kubiš je mým pra strýcem (tedy byl). Vím jen to, že můj dědeček byl kvůli atentátu v koncentračním táboře ze kterého se ku podivu vrátil živý, ale nikdy o tom nechtěl mluvit. Už je několik let mrtev a s ním i zkušenosti a prožitky, které jsem se od něj nikdy nedověděl....
    V dnešní době Internetu je přísun informací celkem obsáhlý, takže se jistě dovím aspoň to, co sice skoro všichni ví, ale bude snažší to dostat na papír. Zdravím všechny příznivce mého předka a přeji krásné léto - Honza Kubiš

    PS: Dost mě zaujalo, že Jan Kubiš i já jsme se narodili ve stejný měsíc i den .... jen já o nějaký ten rok později.
    • Prosim o kontakt Tel.728386132
    • Páni to je opravdu krásné, už od doby co jsem se o toto téma zajímala, jsem si s mojí kamarádkou řekla, že bychom se rády někdy zeptali někoho z jeho příslušníků rodiny, že ty by určitě měli hlubší informace o tom jaký byl atd. *3*
    • Re: Jan Kubiš

      Zdravím, taktéž jsem vzdálený příbuzný Jana Kubiše(švagr sestřenice mé prababičky) a kniha Dva proti říší je opravdu výstižná.
    • Re: Jan Kubiš

      ahoj Honzo,,,jmenuju se Lukas Matous a jsem take vzdalenym pribuznym Jana Kubise ktery byl myslim strycem meho dedy Frantiska Kubise z matciny strany ktera je rozena Kubisova.pokud se nekdy dostanes k tomuto odkazu odepis rad poznam sve pribuzne,,momentalne ziji v Australii ale brzy se vracim domu,,dik Lukas
    • Re: Jan Kubiš

      Můžete mě prosím dělit, zda byl Jan Kubiš někdy členem skautké organisace v Českolovensku? Díky Miltner
      byv. náčelník českých a slovenských skautů v exilu.http://img.osobnosti.cz/smile s/16.gif/Users/milos/Desktop/DOPIS NA BYVALE...
      • Re: Re: Jan Kubiš

        Z toho, co jsem všechno přečetla bych soudila, že členem skauta nebyl. Ale zkuste se zeptat v jeho rodišti- Dolních Vilémovicích, kde má pamětní síň.
    • Re: Jan Kubiš

      Jsem nadšená, že jste se tu objevil. Váš prastrýc je osoba, kterou téměř bezmezně obdivuji! Pokud vím, Váš dědeček byl jediný z rodiny, kdo přežil, podle toho, co jsem přečetla o následcích atentátu, se ani nedivím, že o tom nemluvil, ale na druhou stranu je to škoda, protože bych o všech těch lidech, kteří zahynuli chtěla vědět víc. Za moc jim vděčíme.
      Doporučuji knížku J. Šulce Dva proti říši, jestli jste ji ještě nečetl. Bezva se čte a je historicky maximálně přesná. Doufám, že to datum narození náhoda není, věřím na věci mezi nebem a zemí.
      Mějte se krásně, Dáša
  • ?

    Zaujala mě ta fotbalová fotka. Je na ní opravdu Jan Kubiš? Který to je?
    Jinak naprosto souhlasím s příspěvkem č.1.
    • Re: ?

      Byl to brankář, takže ten v dolní řadě uprostřed.. *4*
      • Re: Re: ?

        Dasmo a Kristino, ta fotbalová fotka pochází tak ze 60. - 70. let a nemá s rotmistrem Kubišem nic společného.
        • Re: Re: Re: ?

          to Lena: docela si mě teda pobavila...Tak tedy pro všechny aby je tu nemátla...na té fotografii je opravdu Jan Kubiš. V dolní řadě uprostřed. Drží míč.
          • foto fotbalistů

            Na té fotce jsou fotbalisté Lokomotivy Petrovice u Karviné.Spodní řada zleva-Jan Oslizlok,Václav Oslizlok,Jiří Hanusek,Jan Kubiš,Ota Špalek.Fotka je z roku 1979.Jan Kubiš nebyl brankář.Něco o tom vím,protože na té fotce je můj táta a strýc. *5*
          • Re: Re: Re: Re: ?

            Vy si ho asi s někým pletete...
            Souhlasím s Lenou i s winace, včetně toho, že je od roku 2002 plukovník i.m.
            • Re: Re: Re: Re: Re: ?

              Omlouvám se za toho kapitána. Každý den chodím kolem kostela, kde je stále uveden jeho post kapitána, takže mi vypadlo, že byl roku 2002 jmenovám panem Tvrdíkem na plukovníka.
          • Re: Re: Re: Re: ?

            Smažte to tedy. Jako vtip je dost ubohé.
          • Re: Re: Re: Re: ?

            Vsadim všechno co mám, že na tý fotce neni >Jan Kubiš, narozen 24. června 1913, plukovník i. m., člen skupiny Anthropoid< , tudíž by se hodilo tu fotku vymazat,jelikož to neni osobnost JEHO formátu.
            • Re: Re: Re: Re: Re: ?

              naprosto přesně ta fotka by se měla vymazat, protože na ni Jan Kubiš, kterého všichni myslíme není.
            • Re: Re: Re: Re: Re: ?

              Jen tak mimochodem, Jan Kubiš neni plukovník i. m., nýbrž kapitán !! Nejdřív si o něm něco zjisti, než tu ze sebe začneš dělat znalce.. *13*
        • Re: Re: Re: ?

          Díky, mně se to nějak nezdálo.
  • Jan Kubis

    Diky bohu,ze existovali lidi jako byl on.Dokazal toho za svuj kratkej zivot vic, nez plno lidi za celej svuj zivot.Cest jeho pamatce!
    • Nejvetsi Cesky hrdina - Jan Kubiš

      Nemuzu, nez projevit bezmeznou uctu i cest nejvetsimu ceskemu hrdinovi...O to vetsi je skoda, ze se v takovem clanku nachazeji nepresnosti - prvni prispevek mluvi za vse a je pravdivy, stejne jako fakt, ze Jozef Gabčík nic neskládal "narychlo", plánovali atentát dost dlouho na to, aby tomu tak nemuselo být...Proste se ten britsky smejd zasekl, nic noveho (neni nad ceske zbrane...). C se tyce te fotky, podle meho na 99% na ni nemůže být Jan Kubiš - hrdina, ktereho mame na mysli. A knihu J.Šulce take musim doporucit, ostatní bylo receno.
      Jeste jednou vyjadruji poctu Janu Kubišovi...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit