Kouče fotbalové reprezentace navrhne pracovní skupina, Fousek nechtěl spekulovat o jménech
-
repre trenér musí mít předchozí výsledky, úspěchy.. to považuji za kruciální.. v seriozních ligách. Mělo by za ním být vidět, že umí pracovat s hráči, umí si je získat, dokáže si udržet autoritu v rámci týmu. Z tohoto pohledu, z nabízených kandidátů, určitě nejlépe vychází jméno Vítězslava Lavičky. Přiznám se, že zírám, že repre ještě netrénoval, nějak mi splynul s jeho angažmá v U21. Je to úspěšný trenér, oblíbený u hráčů. Tohle by byla pro mě varianta č. 1. A jako "bič" k němu Svěďa jako asistent.
Líbí se mi i na Víťovi, že se nikam nedere, nedělá do médií články o tom, že by o tu funkci stál, nestěžuje si, že ho někde někdo nemá rád, umí se postavit problémům čelem, neutíká před nimi, tzn. i charakterově vhodný člověk.
Další variantou, podle mě ale krkolomnou, se nabízí trenér Koubek a zase spolu s Víťou Lavičkou. Tohle mi taky dává smysl. Dva zkušení, úspěšní trenéři na vrcholu, se spoustou úspěchů, z nabízených kandidátů největších. Trenér Koubek už u repre sice byl, ale jako asistent, čiže i pro něj by to bylo ohodnocení jeho celoživotního snažení a zásluh jako trenéra. Repre totiž trénovali samí úspěšní trenéři v minulosti - Bruckner, Vrba, Bílek, Rada, mělo by se na to navázat. Je to trenérský vrchol, tzn. v tomhle to musí dávat smysl i fanouškům, národu.
A do Plzně pak Svěďa, který tam může ještě prokázat, v ještě lepším týmu a evropských pohárech, že za pár let může i on k repre jako hlavní trenér.
Podle mě zase tolik tuzemských variant, které by splňovaly to kriterium, že půjde o kariérně úspěšného trenéra, který to prokázal v seriozních ligách + došel se svými týmy na vrchol - tituly, poháry tady nemáme.
Někdo dal přednost v kariéře penězům, navíc v problematických režimech (charakter), někdo výchově domácích talentů a práci pro čs. fotbal. Tohle by tady mělo být určitě zhodnoceno, protože jde o NÁRODNÍ výběr..