Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/pavel-vrba-fotbal-zlin.A230917_210119_fotbal_ald

    noo Pavel myslím ukázal ty své trenérské (mentorské) kvality minulý rok v té baráži. Já tam měl Zlín na 50% v 2.lize, protože všem říkám, že Vyškov jednou do té ligy postoupí.. Je odskočený v té druhé lize tím kvalitním africkým (francouzským) scoutingem majitele, mají finanční zázemí. Je jen otázkou, kdy narazí na ligový tým v baráži, který za sebou bude mít akcionáře jen město..
    Pač tvrdím, že investice do fotbalu v ČEsku je čirá charita a nadšení majitelů. Fotbal tady nemá bonitu. chcete-li jej dělat koncepčně, tzn. i včetně akademie, pak může být dlouhodobě dokonce vysoce prodělečným díky investicím do té akademie. Většina klubů navíc musí mít spolupráci s městy, kde jste závislí na politicích, kteří se neustále točí po volbách, čiže žádná jistota, že tu podporu budete mít třeba za dalších 5 let, pokud nevznikne příslušná koalice, která sport podporuje. A politici obecně mají ke sportu většinou hodně daleko. Pokud už na něj myslí v rozpočtu, tak se jedná jen o mládež, což jim ale na druhou stranu nejde zazlívat, protože vše ostatní je komerční záležitost, na kterou si klubové akciovky musí sehnat ten okruh sponzorů nebo nejlépe mecenáše.
    Proto říkám, že v lize nahoře budou u nás kluby, které za sebou mají silného majitele - tzn. Plzeň, Sparta, Slavia, Baník... anebo silného titulárního sponzora - Bolka se Škodovkou, kterou netuším, co motivuje dávat tam peníze do fotbalu, pač zaměstnancům to do benefitů zjevně nedávají, pač Bolka nemá ani návštěvy na tom hezkém stadionu, nehraje poháry, tzn. ani zviditelnění už tak viditelné značky (Škodovka mnohem více prosperuje marketingově na poli hokeje dlouhodobě spoluprací s IIHF nebo v cyklistice - Tour de France, to by ji teoreticky mohlo stačit, navíc Bolka je nevynese do Vietnamu, Indie, kam by nyní marketingově potřebovali působit), fakt by mě zajímalo, proč tam sypou tolik peněz dlouhodobě.. :) navíc i po Boleslavi se vám spíše než čeština dnes hodí některý z ugrofinských nebo románských jazyků, kolik je tam gastarbeiterů.. Tam musí být v představenstvu nějaký zarytý fanda fotbalu a rodák z Boleslavi ještě k tomu.. :) 
    Dole naopak budou hrát týmy právě s tou akcionářskou strukturou, ve které se objevuje dominantně s příspěvky město, tzn. Pardubice, Karviná, nebo ty, které mají složitá vyjednávání i s tím městem tzn. Budějovice, Teplice a ten Zlín a v téhle postcovidové době se jim, hlavně v regionech, daleko od Prahy hledají sponzoři.
    No a trenér není kouzelník, ať se vrátím zpět k tomu Pavlovi.. Navíc mu v tomhle zápase chyběl Slončík, což je dnes klíčový hráč Zlína, i když je mu 19 let, což zní sice strašně, ale dokumentuje to ten stav těchto klubů, kdy jsou odkázáni mnohdy právě na ten výchovný proces v akademiích. Kluby daleko od Prahy navíc mají složité dostat hráče i na hostování k nim, když velké kluby uzavírají soupisky po přípravě, z čehož těží zase týmy z okolí Prahy jako Liberec, Jablonec, které by normálně taky mohly mít problémy, protože tam není taky až taková akcionářská struktura, ale využívají té geografie a domlouvají si tyhle hostovačky kvalitních hráčů z těch čs. top klubů, kteří potřebují hrát, aby měli šanci se dostat v dalším přípravném období zpět do kádru té Sparty, Slavie, Plzně..
    To vše ovlivňuje právě to, že se pak i kluby, které by za normálních okolností byly na úrovni Zlína (finančně), dostávají před něj, pač tu soupisku mohou mít daleko silnější. Proto jsem, i přesto, že uznávám, narozdíl od autora článku, kvality Pavla Vrby (ukázal to už několikrát - i v Baníku v mládeži), měl Zlín jako jednoho ze dvou sestupujících týmů. Vedle něj jsem měl Budějky, které ale posílily podstatně více, možná se mohl Zlín snažit o toho Aliho, já ho chtěl do Baníku, nevím, jaký tam mají budget peněz, ale nebude to o moc méně než čím disponuje ten majitel v Budějkách, kde se hledá taky každá koruna. Ali byl v Brně, mohl zůstat v regionu, Zlínu by se určitě za toho Gruzince hodil. Namísto toho přišel podle mě hráč na post, který má Zlín snad i zdvojený. Ale pokud bude lepší, tak je to samo dobrá manažerská práce. Jen Zlín potřebuje posílit na stoperu na opačném kraji a úplně nejvíce snad v útoku, podle mě nemají útočníka v současnosti. srovnával jsem je s Teplicemi, kde je v útoku, na kandidáta sestupu (já je na sestup nemám nejen kvůli tomuto faktoru), až přetlak. Tam jsou 4 kvalitní hráči, kteří by mohli hrát v klubech, které bojují v horní polovině tabulky, podle mě to bude ve finále vidět a Teplice nebudou ani v baráži letos..

    • Pavel zkrátka má nejsložitější podmínky pro práci ve Zlíně, to je třeba
      vidět. Byť cítím, že autora článku vedou spíše antipatie k jeho osobě,
      je třeba se na tu věc dívat objektivně, s čím pracuje, že do toho vůbec
      šel a pomáhá čs. fotbalu tím, že se snaží zapracovávat nadějné zlínské
      hráče do sestavy, tzn. oklikou návrat do éry v Baníku, kde tohle dělal s
      kolegou Komňackým v té poslední titulové baníkovské sezoně. Je to
      jako by napsal autor článku, že všichni trenéři, kteří byli od té doby v
      Baníku, tak byli špatní, protože žádný už po Pavlovi ten titul
      nezískal.. Taky to takhle jednoduše nejde analyticky pojmout. :)
      novináři ale mají rádi u nás zkratky, pač prodávají (zvyšují čtenost..)

      • pač čistě z ekonomického pohledu je prakticky pro všechny kluby u nás příhodné, když by bylo akcionářem město hlavně z toho důvodu vlastnění stadionu, pač to je hned půlka starostí pryč. Snad jen Sparta takhle nemusí přemýšlet i z důvodu zaměření majitele (epet), pač drtivou nákladovou položkou takového stadionu jsou určitě energie, dále se musíte starat o jeho celoroční využití, aby se vám zaplatily ty náklady na ty sice milosrdnější, ale pořád vysoké paušální platby za tu energii, platy zaměstnanců, investice do trávníku. Tzn. hledat akce, které by se tam daly mimo fotbal, hlavně po konci ligy, pořádat.
        A pokud podnikáte, tak určitě ne jen kvůli návratu financí, ale právě tomu zisku. Proto je účelem podnikání v ekonomické teorii jeho maximalizace. Proto mě právě zaráží, proč je u nás tolik mecenášů fotbalu a neznám je z prostředí byznysu jako miliardáře, u kterých jediných je to pochopitelné - zviditelňuje je značka jako Sparta, stejně tak Slavie, dnes už i Plzeň, určitě Baník by mohly další podobné nalákat. Ale musíte k tomu mít tu lásku k fotbalu fakticky, pač je to studnice, kam jen házíte peníze a dobré pro odpis jako odečitatelná položka z daní účetní závěrky. :D  a myslím, že ani 100% navýšení televizních práv tomu moc nepomůže, pač mezitím rostly o třetinu energie, rostou platy, není to zkrátka žádná sranda tady vlastnit klub, narozdíl třeba od Anglie, Německa, kde je ta situace úplně jiná. V Německu je navíc solidární systém přidělování peněz z televizních práv, paradoxně tam dostávají hodně menší kluby, v Anglii zase máte jako postupující z baráže z 2.ligy taky významnou položku.
        U nás v lize jsou ještě samostatnou položkou Olomouc a Slovácko. Tam jsou trenéři kouzelníci... ale Olomouc těží z výborné akademie, roky bývala na Moravě nejlepší, předtím z Baníkem za trenérů Vrby a Malury, nyní bych řekl, že v tomhle vévodí Brno. No a Slovácko má zase Svěďu, který tam už ale podle mě dlouho nebude, protože se tam nepřipravují vůbec na příští roky, kdy bude nutná generační obměna kádru a mělo to už začít, protože pak se budou zase rok, dva sehrávat, takhle už tam měli být nyní do obrany přiváděni hráči, došel tuším jen Břečka, který se navíc zranil.. Tohle Svěďu nebude bavit, si myslím, tahle bezkoncepčnost..
        Slovácko může mít do dvou let taky problém podobného rázu jako Zlín. A pokud se kluby jako tyhle dva dostanou do 2.ligy, velmi těžko se budou dostávat zpět přes ty VYškovy, Brna, Dukly, jakože postupně čekám, že o ten spodek budou hrát opravdu kluby, které bojují s radnicí ve svých městech, nebo byť mají podporu města, tak nemají za sebou silnou vlastnickou strukturu.. Zvláště v těchto ekonomických časech, kdy firmy fakt nebudou mít moc důvodů vyhazovat peníze do fotbalu, marketing jde udělat lacinější formou v teritoriu, ve kterém působí..
        Vyškov se asi těžko bude nyní ještě dostávat přes Duklu a Brno, kde je silné finanční zázemí majitelů na přímý postup. Ale do 2 let, díky sestupům právě týmů jako Zlín, už nemusí mít problém ani s přímým postupem. Do ligy se každopádně dostanou, o tom jsem přesvědčený, pač tam je kvalitní scouting a optimální finanční zázemí.
        Zlín, pokud sestoupí, by se měl aklimatizovat podle mě v 2.lize a snažit se působit jako Olomouc postupně, pač působí na fotbalem přesycené aglomeraci, kde je Brno, Slovácko, dost na to trpí i nedaleká Olomouc. Jestli se do ligy dostane ještě VYškov, tak to je neudržitelné podle mě v jedné oblasti tolik týmů tak, aby to sponzorsky pokryli. Navíc pro Zlín je složitý i ten fakt, že jak Slovácko, tak Brno mají fungující akademie taky, čiže se tam i v tomhle perou na malém prostoru o každého kluka. Ale ekonomicky to vyhraje Brno jako 2. největší město, Slovácko i Zlín by měli fakt stavět na výchově mládeže a zkusit se přes místní kluky dostat nahoru do ligy pak případně, kdyby spadli, což oběma podle mě akutně v příštích letech hrozí..
        pač tam nevidím u obou žádnou koncepci, na které menší kluby musí stavět, mít střednědobé, raději dlouhodobé plány se zapojováním mládých hráčů z vlastní akademii, ohrávat je postupně a pracovat zkrátka s kluky hlavně z regionu, což Slovácko dělalo v minulosti daleko více, nyní narazí na tu generační brzdu a jsem zvědav, co bude, pač jsem čekal poslední 2-3 roky postupné investice do kádru tak, aby se ta generační obměna děla postupnými kroky, ne nárazem, kdy najednou budou tvořit prakticky nový tým v té defenzívě hlavně. To jim může přinést problémy do příštích let, se bohužel obávám..pač mám Slovácko rád i jako kraj, líbí se mi Svěďova práce, udělal jí tam kus, ale podle mě to spojení teď brzy díky té nekoncepčnosti skončí.. a jeho odchod bude znamenat i pád Slovácka do dolních pater v příštích letech..

  • https://www.idnes.cz/fotbal/domaci-souteze/fotbal-podhajsky-sponzorske-misto-v-sestave-za-pul-milionu.A230915_095510_fot_dsouteze_pbi

    to je marketingový fail, děcka. Vždyť vám to i ti majitelé Viagemu v tom kontextu říkají, že ten kluk u nich pracuje, vedle toho studuje. Možná nastoupí, ale někdy na konci, anebo to úplně smáznou ze stolu a chtěli jen zase, aby se o nich psalo. Pač pokud fakt nastoupí, tak je to už poškozuje jako značku (a poškozuje to samo i ústecký fotbal a s tím do toho asi nešli.., ústecký fotbal dal světu přitom Vasila Kušeje, Edina Džeka... je to fail, jinak to nejsou obchodníci..), i kdyby jim opravdu někdo chtěl dát 5 mio. třeba. Ale je to marketing. Udělali už to jednou, netuším, na co jsou ještě lidé schopni v dnešní době na vše skočit.. není to ani moc vtipné, pač to útočí na Růžu a konkurenční sport ve městě. Růža navíc žádného kluka, od otce sponzora, nenechal hrát. Pokud by nechali oni, tak de facto potvrdí tu promiskuitu ve vlastní organizaci, ze které obviňovali novináři úplně neprávem tehdy ve Slavii Růžu..

    • tyhle laciné triky 90tek používali jinak borci-mafie právě po té revoluci, kdy se jim nechtělo platit za reklamu v médiích. O tomhle taky píše snad jen idnes u nás. Oni asi neobchodují směrem ven, tak z toho nějak moc nevytěží, a tady nevím, jestli jim to dalo to, co čekali, pač se chytlo tuším jen jedno medium, říkají i kolegové.. pokud by dělali něco směrem ven, tak by to měli honem rychle dementovat, že šlo jen o laciný marketing back to 90´s a Ivan Jonák (a jeho jízda s medvědem po Praze, či s čím to ten 1. velkopodnikatel s trvalou tehdy Prahou jel, aby se o tom psalo..), jinak je tam budou mít za trotly..
      navíc poškozují i toho kluka s evidentní nadváhou, pač je každému jasné, že tohle je pro něj a jeho motoriku (pravděpodobně nikdy nesportoval, nebo už hodně, hodně dávno..) nedosažitelná sféra života. Kluk už má takhle evidentně z psychologického hlediska raněnou sebeúctu (jáství - obézní lidé..), tak je to přinejmenším nevhodné, pač možná netušil a nedomyslel, jak až moc se to roznese a kdo ví, co to s ním udělá dál v životě..

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit