Sparta chce dát sbohem Letné a postavit nový stadion – nejlépe na Strahově
-
Jako klukům bych to asi přál. Nejsem sice Sparťan, ale je pravda, že nový stadion by si zasloužily. Tak snad už brzy koupí rozvaděčové skříně a začnou reálně stavět. Protože co si budeme povídat. Bez toho, aby kopli do země, tak to prostě nepůjde a ten stadion nikdy pořádně stát nebude. Ale na druhou stranu Sparťani ten stadion fakt skutečně potřebují. :)
-
https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/brian-priske-sparta-slavia-derby-titul-fortuna-liga.A230513_233907_fotbal_jic
tady to trenér Priske přiznal - Sparta včera obětovala Kairinena a hru, kterou chce praktikovat (po zemi, na jeden max. dva doteky, s držením míče), včera to byla hra od podlahy, destrukce s nákopy na Kuchtiče do brejku. Z filozofie zůstaly jen nacvičené standardky a snaha skorovat z nich. Někdy ale musíš sejít z cesty, opustit a obětovat vlastní přesvědčení a ideály, aby ses na ni zase mohl vrátit a třeba zjistit, že sis nakonec tu cestu tou jízdou na červenou fakt zkrátil.. :)
A pochválil Vydryse, mně se taky líbil, na to, jak je mladý, jaký to byl zápas. I přes tu jednu chybu u golu Schranze, kde mu ale mohl a měl pomoci Zelený jako zkušenější hráč, zahrál fantasticky.. Taky si myslím.
Jinak Vasil Kušej je alternativou i na křídlo, hrával to pod trenérem Jarošíkem ještě v Ustí, tzn. je tam u něj zastupitelnost rolí, čímž Sparta potřebuje dohánět Slavii. Podle mě by ho měla Sparta koupit, aby měla ten post hrotu zdvojený u Kuchtiče. Je tam vysoká přidaná hodnota oproti stále dobré ceně, pač by šel za 20-25mil, více určitě ne.. je to jeho první půl sezona v lize, Bolce by se dalo dát více do případných bonusů za přestup, základ by mohl být klidně 20mil coby rozumný obchod z obou stran. Je mladý, reprezentant, navíc podobný typ jako Kuchtič, ale mladší, tzn. perspektiva s možností se ještě zlepšovat..navíc na ligu opravdu nadstandard, rád bych ho viděl v evropských pohárech postupně někde, jak si tam povede. Bolka je ještě nehraje.. -
no a když sparťané rozstřílí v příštím kole Bohemku, můžou už slavit titul, pokud Slavie nezareaguje výhrou v zápase s Plzní, což se klidně může stát.. Přesto by měli na Spartě zůstat ještě na zemi, ještě nemají tým pro úspěch v Evropě. Mají velkou slabinu na krajích, což jim Slavia ukazuje v každém vzájemném měření sil - Schranz, Douděra... Tam čekám příští příchody vyhlédnutých picků trenéra Priskeho. Sparta nesmí zapomínat na to, že tohle je nejhorší Slavia za poslední roky, ublížil jim velmi odchod Stanciua, nedokázali jej nahradit. Jurásek pak není tvrdím Bah. Bah to uměl i s míčem, dokázal obejít hráče, Juráskovi je ho schopen vzít i Wiesner, jinak tak špatný do defenzívy.
Rozloučil bych se a poděkoval Čelůstkovi, Pavelkovi a právě Wiesnerovi, který není krajním bekem, a přestože se poslední zápasy snažil a dokonce odebíral míče na krajích a ve středu hřiště, tak to pořád u něj bude problém tahle činnost v boxu, před vlastní bránou, kde to je ale nejdůležitější. Muselo to být na něm vidět už od dorostu, tohle o něm ve Spartě musí vědět dlouhodobě, že to je hráč jen dopředu. A tam má právě na křídle Sparta nyní největší sílu a on konkurenci takovou, přes kterou nebude schopen se prosadit. Tohle je navíc ještě pozůstatek předchozí kabiny a hráči, kteří mají na svých postech v téhle nové Spartě konkurenci, přes kterou se už nedokáží dostat.
Kde nic Sparta nemusí řešit, to jsou ta křídla a střed pole, tam je opravdu silná i pro Evropu. Ještě by mohli zvážit příchod Kušeje, který by se jim do jejich stylu hry hodil + coby náhrada za Kuchtiče (v zápase, v případě zranění), je to podobně zdravě drzý hráč, vhodný do pressingu, což je současná hra Sparty. Navíc ligový nadstandard, může se ještě zlepšovat, ale už nyní by se v té konkurenci, kterou má Sparta vepředu vražednou, neztratil a takových hráčů u nás je malounko. Navíc by byl s tou zdravou drzostí a sebevědomím schopen asi hned zapadnout a hned být přínosem..
Střed pole má Sparta tvořivý i plný bojovníků, kteří se v Evropě neztratí - Saďa se adaptoval, alternace Krejči je jasná + Kairinen je pro mě elegán na šestce podobně jako Kante, umí to s míčem, technický hráč, čistě jej i odebírá, za mě by ho Sparta měla podepsat se Sorensenem dlouhodobě, klíčový hráč pro hru téhle nové Sparty, kterou se chce prezentovat (držení míče, hra na jeden dotek, síla na míči), byť dnes nehrál, ale to bylo právě z důvodu toho, že Sparta nechtěla dnes hrát svou hru, ale taktiku přizpůsobila síle Slavie, která je v rámci Evropy pořád ještě dále. Proto píšu, že Rosa ještě nemá hotovo. Zároveň se to bude ještě ve Spartě sehrávat. No a králem zálohy bude Ševa z Brna, což taky přibije ale na lavici náhradníků Adama Karabce, který by měl odejít na hostování do týmu, kde to na něm bude více postaveno, trenér se mu bude více věnovat, bude od něj na Adama větší tlak.
No a na Zeleného, Mejdra, Hujera bude muset Sparta vyvinout těmi dalšími příchody na kraje tlak a koukat, jak se s ním vyrovnají a jestli se posunou ještě o level, dva výše. Sparta by v tuhle chvíli měla vzadu problém i s Feyenoordem, a to ještě není Sevilla, kterou Slavia porážela na vrcholu se Stanciuem v sestavě. Nemůže jí stačit, že bude sbírat nyní tituly doma, protože Slavii opouštějí a budou opouštět opory - zřejmě odejde brzy i Lingr za odejivším Olayinkou, Holeš stárne, u Provoda čekají, jestli se dostane po dlouhém zranění do původní formy a ze Zafeirise se snaží vyrobit dalšího Stanciua, ale zatím to tak bohužel pro Slavii není.
čiže tohle je teprve na Letné první krok, ten do Evropy je ještě teprve čeká a tam se už nic neodpouští tak, aby reprezentovali čs. fotbal jako Slavia. V tuhle chvíli by museli totiž spoléhat na to, že budou vepředu komplet, Ševa zdravý a soupeře přestřílí. :) Doufám tedy, že Sparta bude i nadále v přestupovém okně aktivní tak, aby i na těch krajích vybudovala konkurenceschopný tým i směrem do Evropy, tak jako se jí to už podařilo na těch křídlech a hrotu + v záloze. Pak to bude monster.. :) -
Dnešní sestava Sparty byla o tom, co se v klubu událo za poslední rok a půl v rámci té konsolidace. Hráli samí bojovníci, a to se ještě nedostalo hned na Daňka. A odnesli do Adam Karabec (nemá formu, čiže tohle bylo ok, trenér Priske ho tam dnes vůbec nedal) a hlavně Kairinen, který je spíše tvůrčí typ. Trenér Sparty chtěl evidentně dnes tvrdit muziku a ta taktika mu vyšla. Včetně Vydryse na kraji, přes kterého šel gol, ale jinak zahrál zas vynikající zápas na tak mladého kluka, on hraje dobře i v béčku. Je to bojovník, jak má vzadu být. Těším se na jeho příští sezony, kam až dojde.
A nastává hegemonie Sparty....Protože si všimněte, že v rámci té přestavby - kdo do Sparty nyní přišel, ten je její důležitou součástí. A bude to pokračovat - příchod Ševy z Brna + další nějaké příchody trenéra Priskeho. Je to vše v týmových sportech o energii zkrátka. Ve Spartě se změnila, proto oslaví nejen letos titul. Pač má další výhodu před Slavií, jak jsem už psal, v tom, že nebude mít nikdy nutnost prodávat nejen klíčové hráče.
Sorensena by měli podepsat doživotně, Kairinena podle mě taky, protože dnes Sparta hrála úplně něco jiného, než chce normálně hrát. Priske přizpůsobil taktiku soupeři zkrátka. A absencí Kairinena ve středu právě obětoval to, že nebudou tak často na míči, soustředili se na brejky a standardky, které mají Sparta i Slavie silné.
Je mi líto Jindry s týmem, protože ve Slavii dělají od nástupu opravdu výbornou práci, stejně tak Igoha (ale Mabil zase ukázal, proč přišel a udělal to chytře..), protože hrál zase výborný zápas dnes. Slavia ale není v pohodě, byˇt to novináři neustále píší, šestka Bohemce, která je vzadu naprosto tragická (dostala šestku už snad potřetí jen tuhle sezonu, to je šílené na ligovou obranu, tj její největší slabina a s tímhle nemůže prostě do Evropy), nic neznamená. Viděli jste dnes Jurečku, ani si neškrtl..
Sparta si nyní taky zastřílí proti obraně Bohemians a pak už jí bude stačit pouze bod z posledních dvou zápasů k zaslouženým oslavám titulu. :) Já si ale nemyslím, že by Slavia do konce sezony už vše vyhrála. Nejsou v pohodě zkrátka, ono je těžké se za měsíc a půl do pohody dostat, jak jsem psal. To je krátká doba na nabrání mistrovské formy.
Tak přivítejme nové krále na trůnu Česko. :) -
https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/olomouc-nove-smlouvy.A230512_185935_fotbal_rou
tohle je podle mě rozumné řešení Olomouce, psal jsem před pár dny, že by tam měl trenér Jílek dostat wengerovskou, tedy dlouhodobou smlouvu (Wenger byl v Arsenalu snad přes 20 let), protože je s klubem spjatý, zná tamní podmínky, práci s mládeží, která je gro Olomouce, vzešel z té kvalitní olomoucké mládežnické akademie a směrem k dnešku a obecně - ta jeho hra má hlavu a patu, ví, co chce hrát. POdle mě rozumné :) -
https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/trener-vaclav-jilek-sigma-olomouc-sparta-martin-pospisil-penalta.A230507_200606_fotbal_min
o tomhle jsme se teď bavili s klukama. Chachaři ten můj výklad chápou. Trenér Jílek zmiňuje situaci s Plzní, ale to je úplně pravidlově rozdílná záležitost tak, jak ten výklad chápu a sudí podle něj převážně rozhodují. Hráč v pokutovém území nemůže běhat s rukama u těla a takhle chodit z pozice obránce do soubojů. To je nepřirozené. Takhle musí ale chodit do souboje, kdy se staví střele na bránu, to je jiná záležitost, nemůže rozšiřovat tu obranu.
Tady u Kairinena se o tohle nejednalo. V Olomouci se můžou bavit o tom, jestli už ta ruka byla více v nepřirozené poloze nebo ještě standard. Rozhodčí to vyhodnotil jako standard. Tohle bude vždy o citu sudího. Kairinen nebránil ale žádné střele a konal přirozený pohyb. Navíc to bylo směrem od brány a nerýsovala se z toho žádná šance. Já tyhle nastřelené ruce nemám jako pentle rád. To se můžeme dočkat toho, že hráči budou chodit do pokutového území ne ve snaze dát branku v těchto skrumážích, ale trefovat ruce bránícího hráče, klidně v rohu pokutového území s balonem mířícím do autu..
Podle nás tady to sudí vyhodnotil správně.
Rozhodne se v derby za týden podle mě. Sparta by se neměla bát hrát to, na co je doma zvyklá a rozhodnout takhle o titulu doma za tu jarní jízdu a odvahu, s jakou udělala tenhle řez kádrem, který ji přinese dominanci v příštích letech, ještě s příchodem Ševy a patrně dalších trenérem Priskem zase vyhlídnutých posil..
A ještě k té poznámce kolegy Pospíšila. Koukal jsem teď na finále polského poháru Legia - Rakow a těsně před koncem tam byla podle mě tutová penalta pro Rakow. Sudí se jí bál ale písknout, ten hráč se dostal v pokutovém území jasně tělem před hráče Legie, který ho zkopnul..v tom zápase bylo vícero podivných situací ze strany sudího.. čiže tak.. :) -
Olomouc má hodně silnou a zkušenou zálohu, tzn. to bylo důležité, že si to tam Kairinen ošéfoval. To byl fakt pro Spartu úžasný kauf. Sorensen taky, ale Kairinen hraje na dost důležitém postu ve středu hřiště, kde Sparta podle mě takového špičkového hráče nemá. Vzadu to ještě může ošéfovat Krejča, nebo když se mu povede zápas jako dnes Filip Panák. Do toho středu někoho potřebovali, navíc tvořivý. Podle mě klíčový hráč toho tažení Sparty na jaře..hned zapadl a začal hrát ten svůj vysoký standard, který drží doteď. Pro mě MVP sezony, jestli Sparta vyhraje titul.. :)
-
Sparta dnes suprový taktický výkon.. V Olomouci se nehraje dobře nikomu.. Drželi suprově střed. Miluju Kairinena, připomíná mi Kanteho, ten taky umí s balonem i jako šestka. Líbil se mi Vydrys dnes i Filip Panák. Když přišel na hřiště i Daněk. Podržel balon, když měl, vybojoval, což je jeho styl hry.
Tak teď uvidíme, jak odpoví Slavie za chvíli. Sparta nesmí prohrát derby za týden a získá podle mě titul. Naopak by ho měla už vyhrát a v tom zápase se nebát hrát. Pod tlakem je Slavie. Myslím, že by už mohl nastoupit Sorensen, jestli to měl jen svalové zranění.. -
Jelimani - a proč u tohoto článku nebloknete diskusi ?