Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • to vypada zajimave...nehral to nekdo v EA ?

    • Hele buď s tím opatrnej. Ono ta deskovka jako taková je dost výjimečná bezkonkurenčním množstvím obsahu a komplexností pravidel, čímž si získala na poli deskoved dost kultovní místo. (v zásadě tak jak RPGčka na PC začínali jako taková adaptace tabletop her, tak Gloomhaven uzavřel kruh tím, že se stal takovou deskovkovou verzí počítačových RPG).

      "Problém" je ale v tom, že je to pořád deskovka designovaná na hraní na stole. Takže velikost map je taková, aby se vešla na stůl a okolo mohli mít čtyři hráči další harampádí (počítej většinou tak tři až čtyři místnosti na misi). Příběh je jen tak trošku do počtu (pár odstavců před misí, po misi). AI nepřátel je hodně jednoduchá, tak aby jste při hraní zvládli ovládat třeba deset nepřátel na mapě (a nepřátelé nedělají co dává smysl, ale to co si náhodně vytáhneš na kartičce bez ohledu na to, zda jak moc je to nelogické.). Na poli deskovek je to dost nadprůměr (kolik z nich má vůbec příběh, nelinerání kampaň, nepřátele s AI, prg prvky...?).

      Ale v principu je to pořád deskovka. Víc v tom nehledej a rozhodně ne nějakou alternativu k xcomu, wastelandu a dalším tahovkám. Čekat od tohodle alternativu k těmto hrám je jako si kupovat digitální verzi Catanu nebo Carcasconne, protože tě baví budovatelské strategie ala Cities Skylines.

      Jako hlavní výhoda tohodle je asi tak, že s deskovkou je hromada práce a vzít krabici a připravit na stůl novou misi ti může s klidem vzít i přes deset minut pokud máš fakt dobrý přehledný pořadač a už to máš "v ruce". O sklízení ani nemluvě. Tady se za tebe udělá vše samo. Takže pokud tě lákala s kámošema deskovka a chcete si ji zahrát, tohle může být super cesta jak na to, aniž by vás to začlo po chvíli štvát. Pokud tě ale deskovka doposud nelákala, tak nevím jeslti bych to doporučil.

      • na BGG se to stále drží první, ale popravdě, komplexnost není až tak velká. Největší tahák je způsob jakým hráč vybírá akce/iniciativu skrz balíčky karet a modifikace balíčku náhody, který simuluje kostku. Ale zároveň je to pro nové hráče to docela problém, protože na začátku začnou s vějířem karet a netuší kdy co použít nebo zahodit. Postupem času si karty můžeš měnit, ale startovací počet je vždy stejný. Obsahu je možná až zbytečně moc a progress je neuvěřitelně pomalý. Za nějakých 15 her (2-4h hra) jsme na úrovni 4, nikdo zatím neodemkl nové hrdiny. Navíc když se sejdeme jednou za, tak kontinuitu příběhu kampaně už si nepamatuje nikdo, obzvlášť, když se to proloží vedlejší misí. Legacy prvky spíš otravují, protože řeším jak to resetuji, až začneme hrát s druhou partou, kdy jsme se přes rok nescházeli, ale s první partou už jsem daleko dál. Komponenty jedou dost na kvantitu, ale kvalita je horší. Figurky jsou jen pro hrdiny a zbytek si musí vystačit s kartonem. Dílky mapy jsou hodně generické a moc na sebe nenavazují a krycí kartonové dílky taky nejsou žádná sláva. Radši mám Imperial Assault (SW Descent), kde je to zpracování komponent na jiné úrovni. Prvních pár her GH bylo "Wow", ale postupem času mi přijde přeceněný. Zejména ten šnečí postup kampaní a dost slabý vývoj hrdiny, kdy se to co může dělat zase tolik nemění oproti třeba IA, kdy na začátku má jen pár schopností a jak zvyšuje úrovně, tak nabaluje další. Jinak ten management okolo hry je opravdu děsný. Někdy v půlce jsem přešli na ntb s aplikací a už bych bez toho nehrál. Je to jinak strašně těžkopádné a některé komponenty - třeba karty nestvůr jsou blbě navržené.

      • honcka

        Já přemýšlím o koupi stolní verze, tohle si pořídím na vyzkoušení, pokud se rozhodnu, tak dám refund na digitál, pokud zjistím, že bych stolní nedal, tak si digital nechám

        • Ty ale není pak rovnou lepší vzít tu digitálku?

          Ono největší problém té krabicovky je právě ta strašná fůra managementu okolo. (a první scénáře budeš mít vůbec problém hrát tak, aby jsi omylem necheatoval, protože uhlídat všechna pravidla, status efekty apod je někdy kumšt). Ve výsledku to stejně skoro každej hraje s apkou, do které vše přepisuje a ona mu říká co má dělat, aby náhodou něco nepřehlídl.

          V tomhle bych fakt voliv raději tu digitálu. A pokud chceš něco vyloženě na stůl, tak vzít spíš ten prequel Lví Chřtán.

      • Maxianimal

        Naprosto přesně napsáno, palec hore.

      • Dobře jsi to vystihl.. 

    • Maxianimal

      Rozhodně v tom nehledej nějaký super příběh. Je to prostě okay deskovka přenesená na PC.

    • bodmrazu

      Ano, je to v pohode ale BG3 od toho necekej ;-) oproti deskovce se vse udela samo, parada. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit