Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • CZ_Travis

    Tak dovolte i pohled z druhé strany. Jsem dlouholetý modelář (modelařím cca 45 let) - letadla, helikoptéry, technika. Myslím, že dost slušně, ale to musí posoudit jiní. Jako mladý svišť samozřejmě jen štětcem, později pistole. Nejprve ruská Aerografka, pak Italerka, poté Revell Profesional, Hansa 581 a nyní modelářské nebe - Iwata hpbh. Figurky - a nemyslím tím vojáky v 1/72, 48 nebo 35 mne vždycky lákaly, ale nikdy nebyla odvaha. Tu jsem posbíral s nákupem kompletu stolní hry Zaklínač - starý svět. No uznejte sami, ty figurky nenabarvit je prostě hřích. A tak jsem si koupil pár sad GSW a jak jsem se malovat. Štětcem. Jsem úplně na začátku, ale v podstatě začínám docházet k tomu, že ideální technikou pro figurky je kombinace airbrushe a štětce. Nemohu úplně souhlasit se vším z článku, co je tam o airbrushi psáno. Ono totiž každé má svoje za sebe si třeba troufnu říct, že figurku do výšky 4 cm jen airbrushem prostě neuděláte. Líčení toho, jak je báječný přechod barev je sice pravda - ve srovnání se štětcem - ale věřte mi, chce to sakra hodně tréningu vytvořit velkoplošný plynulý přechod dvou barev jen pistolí. Samozřejmě pidiploška toho spoustu "odpustí", zejména po filtrech nebo washi. Ale to jen tak bokem. Co mne zatím hodně moc baví? Prolínání se technik. Technika drybrush, která je u letadel a techniky jedna z těch "okrajivějších" je u figurek docela zásadní. Baví mne experimentovat s různými typy barev a využívat vlastností té které vrstvy, Základ primer nebo laquer, pak akryl a na to rovnou syntetiku. Ujel jsi se syntetikou mimo? Nevadí, dá se setřít ředidlem a na laquer nebo akryl to nemá vliv. Jako zásadní se mi také jeví práce s laky - lesk, mat, polomat. každý má své místo a nevhodně zvolený lak shodí celkový dojem z postavy třeba o level. 

    Abych trochu parafrázoval nadpis - momentálně sám trochu blázním, ale ze štětcování. Hlavní je ale nepodělat se z toho a neumřít na vystrašení. Všechno chce trénovat, trénovat, trénovat a ještě trénovat. Jo a ještě trénovat :)

    • honcka

      Teoreticky s 0,15 jehlou jdou dělat i fakt detaily, ale je problém, že to tak člověk přesně nezacílí jako štětcem, já dělam na figurkách akorát base, preshading a hlavní barvu

  • Veskoslav

    Roky se snažím k tomu dokopat. Ale zatím zůstávám věrný klasice. A ano, letos by Ježíšek měl donést nový airbrush, tak uvidíme. 

  • Díky za článek! Přesně takto krásné a srozumitelné shrnutí jsem potřeboval k rozhoupání se do airbrushe ponořit. Díky díky diky

  • honcka

    Ještě rozdíl mezi dražší kvalitní a levnou pistolí je v údržbě, ty kvalitnější se mnohem jednodušeji rozebírají a skládají (doporučuju po každé práci)

  • honcka

    Doporučil bych se vyhnout barvám Vallejo air, jak jsou super na štětec, tak do pistole fakt ne. Měl jsem s nimi akorát problémy, věčně se pistole přiucpávala a je jedno, jestli jsem ředil nebo neředil, používal flow improver a i výsledek byl podivně gumový, taky cleaner stojí cca 200 za 200ml. Naopak doporučuju barvy tamiya akrylovou řadu, jsou absolutně blbuvzdorný, ředí i čistí se isopropylalkoholem, který stojí okolo 100 za litr.

    • twicer

      A nerozpustíš si s těmito barvami při pravidelném čištění isopropylalkoholem těsnění  v pistoli?

      • honcka

        Používám to cca 8 let, co mám H&S Infinity a zatím jsem těsnění neměnil a pistoli používám min 1x týdně (krom vlastních věcí ještě vedu modelářský kroužek)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit