Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • emvee

    Díky za článek. Hodně mi to pomohlo ujistit se v tom, že tohle není pro mě. Ani tedy nečekám, že se budou recenzovat jen hry, kde má autor nahraných nějak moc hodin. Naopak bych byl rád, kdyby recenzí, třeba i jen prvních dojmů, bylo víc. 

    • Sgt_Buckminster

      To by se asi i nám recenzentům líbilo víc 🤭 ale je to ošemetný, první dojmy můžou často klamat na obě strany (pročež jsem v tomhle pripade rád, že pro W&G mám Michalovu recenzi jako protiváhu a váha toho verdiktu neleží jen na mně). Jsou hry, který potřebujou trochu času, než se zvládnou projevit jejich silný stránky, a naopak ty, který se ohrajou rychleji, než by člověk po prvních třech sezeních čekal... A většina lidi si od RPG slibuje dlouhodobejsi hrani, takže i recenze by tohle měly aspoň v rámci možností reflektovat.

      • emvee

        Tomuhle koníčku se věnuji teprve nějakých 8 měsíců, takže vím kulový, ale vzhledem k aktuální životní situaci to mám s RPG podobně, jako s videohrami - preferuji krátkodobější záležitosti místo her, které vyžadují 100 hodinový gameplay. Takže naopak ocením doporučení na věci jako Vaesen (společně s články o Alien a Coriolis u mě šlo o iniciační záležitosti), u kterého ani nečekám, že by mě měl bavit dlouhodobě a opakovaně, ale přitom jsem si ho zamiloval. Jinými slovy mi nevadí být navnazen pozitivními dojmy z pár hodin hraní. Nebudu chtít prachy zpět, když mně na tom po 20 sezeních začne něco vadit.

        • Sgt_Buckminster

          To je myslím v RPGéčkách moc dobrej přístup :) Ať se hraní daří a my budeme dál makat jak lodní šrouby!

  • Uff, i po vyspání se mezi čtením článku a psaním tohohle komentáře mi to nedá a píšu ho :D

    Předně mám rád Pavlovy články, ne bez vyjímky a bez připomínek, ale cením si zápalu a chuti zkoušet a tím pádem i přinášet malé TTRPG jednohubky, které by jinak zapadly / propluly kolem mně. V tomhle případě mně, ale jako fanouška Wh40k odpálil Pavel už na začátku. Stačilo by napsat, že je svět v téhle krabici špatně/ nedostatečně / zmateně vysvětlen, nedoporučit celý set lidem kteří Wh40k neznají. Stěžovat si ale na synonyma a spoustu pojmů a pak v celém textu používat místo správného "Eldaři" zkomoleninu Aeldeři mě dost tahalo za oči. Když vím, že v tom mám guláš, tak se někoho zeptám, nebo ten text dám aspoň před publikací na korekturu někomu kdo mi tohle opraví. Pak to za mě kapku podrývá to stěžování si na komplexnost světa atd. U great rift například by si stačilo přečíst jednu stránku https://wh40k.lexicanum.com/wiki/Great_Rift a jasně je v pohodě zmínit že to mohli v starter setu taky vysvětlit (dohledávat si ty věci je opruz), ale pokud by měli vysvětlovat všechny pojmy tak má lore úvod klidně 100 stran a pro předpokládanou cílovku by to bylo vlastně zbytečných 100 stran. Záleží na koho s tím tvůrci míří.

    Zbytek recenze, ohledně přehlednosti pravidel a chyb v systému / v "tisku" beru. Sám jsem se teď dostal k starter setu na Humble Bundle tak si ho projedu a názory rád porovnám ;) Plus bych se nepouštěl do hodnocení dokud si ho sám nezahraju a taky nemám zkušenosti s tolika systémy jako Pavel.

    • GorSilverarm

      Hodně jsme se s Pavlem o článku bavili, jelikož jsem recenzoval corebook. Je to jak on píše, těch věcí je tam zle hodně. Základní kniha má mnohem víc prostoru aby věci vysvětlovala a dělá to celkem se ctí. Starter to neumí a je to dobré zdůraznit. Jinak souhlasím s komentářem od Pavla. Navíc kniha snad celou dobu používá termín "Aelder" v angličtině jsou použitelné oba termíny. Jak Aelder tak Eldar. Proto na tom nevidím vůbec nic špatného. Už jen proto že nezasvěcený čtenář může být o to zmatenější když se podívá do textu knihy kde najde jen jeden výraz a ne ten druhý.

      • Můžeš porsím poslat odkaz kde je v něčem oficiálním termín Aelder použit?

        Nechci být moc puntičkář a klidně si rád rozšířím obzor, ale teď jsem to 15min googlil a až na pár německých odkazů jsem nic oficiálního nenašel a pokud v tom starteru neumí nazvat pořádně ani rasu .... tak pak je omluva na mé straně vůči Pavlovi.

        • GorSilverarm

          Třeba oficiální shop Gamesworkshopu ani Eldary nemá. Stejně tak se název dá najít na krabicích jednotlivých produktů a armád. Aeldari se běžně začalo používat už pěkných pár let zpátky. Důvod je vlastně prostý. Lépe se kolem toho dělá copyright než kolem celkem generického názvu Eldar. Ostatně je to obecný problém který trochu komplikuje vstup do univerza. Dneska už se neřekne moc Space Marine ale v oficiálních materiálech se používá Adeptus Astartes. Ve výsledku to má prostě kniha pravidel správně podle licence.

    • Nebo by mohly místo čtyř synonym použít jeden definovaný výraz, že jo :) Starter set by měl mířit i na lidi, kteří značku moc neznají.

    • Naopak. Tu zmatečnost popsal velmi dobře a jen ji tím "matením" pojmů podtrhnul. Já mám universum 40k celkem rád, považuji se za průměrně znalého... ne odborník ale ani ne začátečník. A takhle šíleně pojatý lore a (ne)vysvětlení by mě taky odradilo. Asi bych si dost věcí domyslel a dohledal, ale tak kurňa. Mám to být hra (navíc startovací set!) a ne lexikon WH40k univerza pro úchyly co se každý večer modlí k císaři.

    • Sgt_Buckminster

      Inu... 🤔

      Je mi jasný, že budeme mit na věc hodně odlišný perspektivy, coby fanoušek 40K a neznalec, ale z vlastní zkušenosti, pro někoho, kdo se s WH40K setkává poprvý (což snad text dostatečně zřetelně zdůrazňuje) je ten starter set fakt úmornej. Když píšeš, že na pochopení toho, co je to great rift, si stačí vygooglit jednu fextralife stránku, tak, no, jasně, já si ji vygooglil. Šestkrát. Jednou za každý z jeho synonymických názvů, které autorů náhodně trousí po textu. Vynásobme to desitkou dalších termínů pro všechny možný technologie, řády a fenomény, který ten starter očekává, že GM bude chápat na nějaký úrovni komplexity, a dostáváme se na fakt neúnosnou míru googlení, který člověk musí absolvovat, aby z toho textu vůbec něco měl. Když pises, že by "stačilo napsat, ze to není vhodný pro začátečníky", no, vsak to jsem napsal, ale přišlo mi na místě zdůraznit, jak *extrémně moc* nevhodný to je, obzvláště vzhledem k tomu, ze je to starter set, který na ty začátečníky implicitně cílí.

      Chápu, že WH40K je velkej svět a do starteru se nemůže vejít všechno, ale určitě může existovat varianta mezi temahle dvema extremama. Vždyť  ten starter obsahuje sešit "Flotilla Guide", kterej je ale v jeho ramci úplně zbytečnej, protože bez corebooku (nebo rooozsáhlých znalostí herního světa) z něj člověk stejně žádnou pořádnou hru neuvaří. Kdyby se pětina jeho rozsahu věnovala vysvětlení základních pojmů a technologií světa zpusobem, kterej by byl strukturovanej jako manuál pro hráče a ne jako slohový cvičení ohánějící se co největším množstvím termínů, který si člověk bude muset dohledávat po vlastní ose, polovina mejch výtek by byla pryč. 

      Samozřejmě, jsou to výtky, který mají váhu pro lidi, který WH40K moc neznají (a tudíž by nad tímhle produktem spíš mohli uvažovat). Ale tak nějak předpokládám, že čtenář, který má WH40K najetý, bude vědět, že je nemusí brát vážně, ne?

      Pokud jde o "Aeldery", no, recenzoval jsem anglický text, takže jsem musel pracovat s anglickými termíny, ne s českými (opět, doufám, že text dostatečně signalizuje, že nemám poličku plnou českých překladů WH40K novel), ale je pravda, že originál je *Aeldari* s A, nikoli s E, to je moje chyba. Štítit se můžu max jen tím, ze jsem to dával přečíst Michalovi, ale ne že by byla jeho práce po mně texty kontrolovat, spíš jsme řešili naše rozdílný názory na ten systém. Který jsou teda rozdílný značně a ten můj rozhodně nikdo nemusí brát jako bernou minci.

      • Díky za reakci ;)

        Fakt se do toho musím pustit a přečíst si to sám. Je dost možné, že ti dám ve výsledku za pravdu :D Do té doby je to jenom o pocitech z tvého textu.

        Když jsem si to ještě převaloval v hlavě, tak je pravda, že starter set by měl mířit spíše na nováčky než na lidi znalé světa, kteří jenom chtěljí naskočit do RPG ve světě který mají rádi (a podle toho co je v recnzi tak i tam ten starter set selhává).

        Možná ten můj komentář vyzněl moc negativně, ale jsem za tuhle recenzi rád a klidně více takových kritických kousků. Pokud si za tím člověk stojí tak to je jenom dobře.

        PS: Knihovničku plnou českých překladů sice mám, ale občas by si z toho člověk nejradši vystřelil mozek z hlavy. Například xenoťanská technologie z xenox technology je nezapomenutelná :D

        • Sgt_Buckminster

          Pohoda cajk :) (Ale já bych si teda další podobně kritické kousky raději odpustil, kdyby to bylo na mně 😀)

        • Sgt_Buckminster

          (double post, kdovíproč)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit