Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zbraně a drogy jsou největší byznis na této planetě. Proto se toho miliardáři (vojensko- průmyslový komplex) nikdy nevzdá, proto takovéto mise musí být, proto ta nenávist vůči Rusku nebo Číně. Bez nepřítele by nebylo komu prodávat zbraně a tím by tento byznis zkomíral.Jak jednoduché. Toto je kapitalismus. USA by o vývozu a produkci zbraní mohly psát celé romány. Na ně nikdo nemá. V tomto jsou absolutní, nedostihnutelnou špičkou ve světě. Holt, money, money, money!!!!!!!!

  • Cituji: "Malijské bezpečnostní složky loni pozabíjely více civilistů než džihádisté."

    A na takové misi se aktivně podílí EU a naše čacká armáda? 

    Braňme naše hranice, braňme Evropu. Nebo chceme po vzoru USA diktovat ostatním naše představy o fungování společnosti?

    Pokud chtějí v Mali Islám a džihádisty, ať si je užijí. Stejně jako v Afghánistánu. Vojenská přítomnost malé skupiny vojáků to stejně nevyřeší. 

    • Pokuď různá mezinárodní společenství za přítomnost vojáků, policistů, zdravotníků ale také dalších expertů platí - a dobře platí - byl by hřích přísun těchto financí do státní kasy (i do kapes účastníků těchto misí) nevyužívat. 

      I když účastníci těchto misí si také užijí své (nemožnost užívat alkohol v islámských zemích, omezené možnosti styku s osobami opačného pohlaví tamtéž, jiné kulturní zvyky, atd., atd.) 

  • TheGGG

    smysl má obrana evropských hranic a evropanů před islámskými nelegály... to je jediná věc, kde by si vojáčci měli hrát na vojáčky...

    • To znamená poslat české vojáky, celníky a policisty na Balkán, na Sicilii, na Maltu, na Lampedusu a Pantelerii, nemluvě o jihu Španělska a Portugalska.

      Ale to se přece děje a funguje to...

      A to nemluvím o účasti dost velkého počtu českých občanů v řadách Cizinecké legie francouzské, případně španělské - případně o účasti českých občanů v řadách nevládních organisací na poli administrativy, ve zdravotnictví a pod. - rovněž placených z finančních zdrojů těchto...

      Přínos pro českou ekonomiku je v řádu desítek procent státního rozpočtu, nemluvě o přísunu devíz...

      • Ano, pane doktore, poslat i naše vojáky a policisty, spolu s ostatními z členských států EU k ochraně hranic EU.

        A doplnit to silami našeho spojence NATO.

        Jenom v takové situaci nebude nikdo zpochybňovat jejich smysl a poslání. 

  • gaheris

    Ti co tam vojáky poslali patří do blázince!  

    • Psychiatrické léčebny nejsou určeny pro lidi, dělající politická rozhodnutí. Zpravidla nevykazují ani známky psychiatrického onemocnění, či odchylek od normy duševního stavu, pro které tyto léčebny jsou určeny. 

      Jde vesměs o jedince, co nejsou zbaveni způsobilosti k právním úkonům - takže postih je možný jen v této rovině - a také se tak děje...

  • KIMCID

    To už říkal i pan prezident Zeman. Jen že to se nehodilo. Teď to tahat je dost pozdě.

  • Kdo působil v podobných zemích, tak ví, že převážná většina mrtvých a zmučených lidí je na vrub tribalismu- kdy jedna etnická skupina - v podtatě kmen (odtuď název) - týrá a vraždí druhou.

    Pokuď je na daném území těch skupin/kmenů více, tak je na průšvih zaděláno. 

    To je problém nejen Mali, ale i dalších států v Africe a Asii, které vznikly na území bývalých koloniálních území, kdy kolonisátoři kmenovou příslušnost a rozdělení země mezi kmeny nerespektovali a podle pravítka si nakreslili své hranice vlastní, kdy jednotlivé entity tímto někdy i násilně rozdělili. 

    Problematika soužití nás a Němců v Sudetech před rokem 1945 je proti tomu slabým odvarem...

    • V souladu s faktem odpovědnosti kolonizátorů, by tam pořádek měla dělat Britská armáda. 

      Jenže oni tam vykradli co se dalo, zotročovali místní obyvatele a teď se tváří, že se jich to netýká.

      • Spojené království Velké Britanie a Severního Irska v koloniích podporovalo vzdělanost místního obyvatelstva a vzdělávalo místní potentáty ke službš ve struktuře vládnutí, kterou sem přenesla z Spojeného království. Takže státy, vzniklé z britských kolonií po "dekolonisaci" jsou poměrně stabilní, s dobrou strukturou mocenských orgánů - ale např. i zdravotnictví.

        Na rozdíl od Francie, která doszovala do vedoucích funkcí Francouze, místní měli ve francouzských koloniích podřízené postavení. umění vládnout se nikdy nenaučili. Tak to vidíme na příkladu Alger, Marockého království, Nigeru, Francouzského Konga a dalších. Tam trvalo hezkých pár let, než se situace po odchodu Francouzů stabilisovala. 

        Kdo měl tu čest působit v těchto zemích - třeba ve zdravot. službách - dá mi za pravdu.

        Ale problémem všech bývalých kolonií je TRIBALISMUS,  pro který je typické:

        1. přetrvávající kmenové uspořádání archaických společností
        2. „kmenové“ vidění lidské společnosti, která se pak dělí na "našince" a cizí 


        (to ostatně vidíme i v Česku ve vztahu k Ukrajincům, přistěhovalcům z Asie, Afriky ... Nemluvě o Romech a dalších, zde dlouhodobě žijících "nečeských" etnicích...)  

         

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit