Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Chybí zde taky analýza hlavního přenašeče - krysy !!!  V době morových nákaz byla spousta nekvalitně postavených dřevěných domů a skoro nulová kanalizace - ideální podmínky pro krysy. V 16. století se začaly kvůli požárům omezovat dřevostavby a začaly se stavět kanalizace (podobně jako v antickém Řecku a Římě ) to je prostředí přátelské pro potkany ( středověcí kronikáři píšou o černých krysách zato antičtí o hnědých tedy pravděpodobně o potkanech nebo o dnes vyhynulém druhu jím podobném). Morová nákaza začala asi 200 let po ovládnutí Evropy černými krysami a mizela s tím jak celou oblast ovládli potkani. Poslední velká epidemie moru byla v Anglii - zemi kde v té době potkani ještě nebyli známi.

    Rozdíl je asi vtom, že nemocná krysa vyleze do svého hnízda ve střeše nebo na stromě odkud mohou nakažené blechy skákat na lidi, jiné krysy a nebo třeba na hraboše a další velké hlodavce a dále šířit nákazu. Nakažený potkan i hraboš zaleze do podzemní nory, kde může nakazit pouze ostatní příslušníky tlupy a nemoci - nejen mor - se tak dále nešíří.

    Je tak pravděpodobné, že pravý mor zlikvidovali potkani tím, že vyhubili nebo vytlačili krysy.

    PS:Dnes je krysa v Evropě téměř vyhubena a 99,999% toho co běhá po městech jsou potkani.

  • Jeste chybi dodat , ze na te prvni vetsi  morove vlne ve 14 stoleti se dosti podepsala cirkev svata. 

    Jeden z jejich reprezentantu , opravdu vynikajici flandak , vyhlasil kocky za necista zvirata a dablovy posly a co jeste. A ihned take vyzval k jejich hromadne likvidaci. Tupe obyvatelstvo poslechlo - podobnost s ruznymi nesmysly dnes ciste nahodna , a jalo se kocky ve velkem zabijet a hubit . 

    Kocky uspesne mizely , krysy , potkani, mysi zustaly. A vesele roznasely morovou nakazu kam to jen slo i snad neslo. 

    Mimochodem ,neco podobneho se udalo v prvni polovine 20 stoleti v Cine. Tentokrat slo zase o ptaky. Podle Mao c Tunga , nebo ktereho ychtyla zase , ptaci jsou vinni ze byla neuroda . Likvidovat. Stalo se. Tentokrat tedy ne vyjimecne mor , ale silna nerovnovaha v prirode . Vsechno se porad jenom opakuje vicemene. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit