Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mezi základní principy, se kterými by se měl žák střední školy (gymnázia) seznámit v souvislosti s finančním vzděláváním lze zařadit:
    ■ Princip racionálního ekonomického chování – tedy použití přírůstkových neboli mezních veličin při racionálním rozhodování jedince (toto chování, jak jej chápe ekonomie, je nepostradatelnou součástí všech trhů, včetně finančních).
    ■ Koncept obětované příležitosti, který je postaven na předpokladu, že všechny volby mají své náklady – pokud je uskutečněno určité rozhodnutí, vždy k němu existuje alternativa. Tato neuskutečněná varianta představuje obětovanou příležitost. (Nákladem obětované příležitosti úspor tak může být například koupě nového auta nebo dovolené apod.).
    ■ Porovnání nákladů a výnosů se uplatní například při rozhodování (s ohledem na výše uvedený koncept obětované příležitosti) o investicích a jejich financování, jakou variantu investování zvolit a zda ji financovat cizím kapitálem či ji provést s vlastními prostředky apod. Mnoho takovýchto investičních rozhodnutí se po započtení všech nákladů (explicitních i implicitních – tedy nákladů obětované příležitosti) nemusí jevit racionálně, ačkoli se tak zdálo na první pohled.
    ■ Koncept nabídky a poptávky a úloha cen v ekonomice lze využít v osobních financích každý den – například při debatách, proč ceny bydlení jsou v Praze daleko vyšší než v jiných částech republiky, proč jsou v některých profesích vypláceny vyšší příjmy, mechanismus spekulací atd. Jde zejména o vysvětlení klesající, resp. rostoucí, poptávkové, resp. nabídkové, křivky, pohyb křivek a po křivce, proces utváření rovnovážné ceny.
    ■ Problematika diskontování – jde o zásadní přístup při veškerých úvahách o vztahu současnosti a budoucnosti. Ve vztahu k finanční gramotnosti jde zejména o klíčový prvek při investičním rozhodování.
    ■ Odlišení pojmů peníze, kapitál, investice, úspory, aktiva (ačkoli jsou tyto pojmy velmi často směšovány, nepředstavují totéž) a význam transakční nákladů (zejména s ohledem na vysvětlení překážek působení tzv. zákona jedné ceny).
    ■ Orientace v dopadech makroekonomického prostředí na osobní finanční rozhodování: zejména je třeba věnovat pozornost dopadu inflace, změny úrokových sazeb, měnového kurzu, hospodářsko-politických opatření měnové, fiskální a rozpočtové politiky – jak inflace ovlivní úspory jednotlivce, jeho postavení dlužníka/věřitele, proč má ekonomické kolísání nerovnoměrný dopad na různé typy aktiv, jak může národní banka ovlivnit náklady pořízení bydlení či jiných aktiv a mnoho dalších.
  • Mesic nas media masiruji kdo z blbu bude prezident ale nikdo se jich nezeptal co udelaji s ekonomickou gramotnosti v republice nejen pro obcany ale hlavne pro poslance a zakonodarce..Ten stav jaky je neni zasluhou vsech pracujicich na dolnim rizeni ale mafie ktera si ze statni kasy ubira pro sebe..Tzn.. urednik nepohlida a nevybere od makropodnikatelu tolik aby pokryl vsechny vydaje..Neni to lehke uhlidat ale ti urednici , poslanci a politici za to berou penize !!
    • Také jsem byl překvapen,že v diskuzích nepadne ani slovo o ekonomice a jak řešit,když jsme do r.1989 byly schopná ekonomika s NDR a nyní se potácíme na 8.místě.To je opravdu úspěch .Proto dám přednost ekonomovi Zemanovi.8.místo v zadluženosti hurá 3x.To je tedy tak jako se říkalo za Nejedlého,že počkáme na rozvojové státy tehdy Afriky a pak s nimi budeme soutěžit.Na západní Evropu jsme již počkaly ,máme vše devastované tak budeme soutěžit?Ale v zadluženosti za nekvalitní zboží k nám dovážené z Asie .
  • Zapomenout takovou maličkost, jako že ještě vloni to bylo místo sedmé, se našim redaktorskejm docela podařilo.....
    Držte si klobouky vážení, jede to z kopce a nabírá to rychlost. Jak problémy, tak i jim odpovídající mediální masáž. *1*
  • Až vystoupíme z EU nebudeme mít žádný dluh. Naše politiky,co pracují již dvacet let na naší prosperitě, chytneme pod krkem a budeme je držet tak dlouho, dokud všechny dluhy nezaplatí.
  • nevím co tím chtěl autor článku říci,ale možná nám chtěl zdělit jaký to jsou dobří hospodáři ti naši samovládci
  • To kdybychom dnes zazvonili klíči bylibychom na prvným míste. Opačne při zazvonení v roce 68 jsme mohli býti daleko, daleko za Řeckem, Španělskem, Irskem, Italii... Za námi by snád pokulhával stát s názvem Pobřeží slonoviny.
  • Operovat výší dluhu s ohledem na DPH je obehraná lež a ekonomická hloupost.Škrty,škrty dokáže snad každá vláda,to není nic nemožného.Tu opěvovanou prosperitu v jakémsi pofidérním srovnávání odnesou občané.Dokonce si myslím,že to tahleta vláda může provádět neustále a donekonečna.Je menší, a to podstatně, státní příjem v daních?Nevadí,jsou tady ty škrty,které to upraví.A odnesou to občané,kteří počítají s každou korunou.Od pravice již tak často není slyšet slogan-"však to děláme pro příští generaci ,vaše děti".Za 23 le od revoluce ubohý,nepoužitelný argument.
  • cha cha počkejmež až bude po volbách pak uvidíme ten sešup dolů... to bude jízda...
    • Když vyhrají socani, tak jo.
  • Nebojte se občané, jsem připraven.To by bylo abych vás dovedl v zadluženosti místa prvního. Váš ministr financí Kalousek.
  • Jasná masáž, to zase chce Kalousek poslat někam nějaké velké peníze ( že by církev?). Je divné, že se na druhou stranu honí každá koruna. To už vůbec nehovořím o tom, že se dluhy jednou budou muset platit a nebo nahradit nějakou hodně bolestivou proti hodnotou. Jakápak protihodnota to asi bude? Hádejme.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit