Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pokud jde o cestování, byly dvě skupiny zemí:
    1) socialistické státy, 2) kapitalistické státy a Jugoslávie.
    Do těch prvních se dalo cestovat v podstatě bez problémů, nepočítaje v to problémy na celnici, když se např. vedlo z NDR u nás nedostatkové zboží a naopak. Horší to bylo s cestováním do CCCP, tam se mohlo jenom někam a volný pohyb byl omezený.

    Do té druhé skupiny se někdy člověk dostal, když "nezlobil", jinak ta cesta "nebyla v zájmu socialistického státu". Byla ale možnost hromadného zájezdu do Západního Německa např. na nějakou technickou výstavu, exkursi do závodu apod. V zájezdu ovšem byli tajní "hlídači". Musel ovšem doma někdo zůstat jako "rukojmí" (manželka, manžel, děti), aby tam dotyčný nechtěl zůstat. A aby na celnici nebyly problémy, tak se celníci podpláceli pornografickými časopisy nebo drobnými dárky.

    Do Jugoslávie pouze jedenkrát za tři roky i s rodinou, byl-li člověk "hodný", snadněji s hromadným zájezdem, kde byli tajní "hlídači".

    Služebně se dalo "na Západ" dostat a nebylo k tomu nutné členství v KSČ. Samozřejmě závodní výbor KSČ musel dát souhlas. A pak se musela psát zpráva s kým a o čem bylo jednáno, jestli dotyčný obdržel nějaký dárek nebo byl požádán o vyřízení vzkazu někomu doma apod.
    • Souhlas.
  • jak si trolda sám sobě zase vytváří tu umělou "diškuzy". Byly i prémie, troldíku? A ty osobní zkušenosti z těch let, hmmmm. Ne každý, takto znalý poměrů dávnověkých, se narodí v roce 1990.
    • Tak přestaň koukat a než tady něco vypotíš hleď se s toho co ti tu píše něco přiučit. Jinak se ti může stát že budeš oslovovat svého nadřízeného soudruhu budeš mít kapsu prázdnější než dnes váš byt bude majetkem v socialistickém vlastnictví. Nezmůžeš se ani na 20 let starou škodovku bo nebude k mání a hranici ti omotaj ostnáčem aby jsi jim s toho blahobytu nezdrhl. Bo někdo na ty komanče dřít musel.... Víme .... A oni to nebyli..... Ti si rozdělovali teplé fleky mezi sebou. *1* *1* *1*
    • Co to meleš za hovadiny? A když už jsi tak postižený, že si myslíš, že by se někdo namáhal psát takové dlouhé příspěvky nevím proč, tak si to nech pro sebe a neztrapňuj se na veřejnosti. *12*
  • Nějak mě to připomíná debilitu našich hrdinů co šli na západ přes železnou oponu. Přitom stačilo si zaplatit zájezd.
    • Tehdy dostali pas jen příslušníci KSČ a schválené osoby, které předtím byly prověřeny policií. Zájezdy "jen tak" k moři, mimo státy Varšavské smlouvy, neexistovaly. Tak jim holt nezbylo nic jiného, než dle tebe trapně přelézat železnou oponu a nechat se zastřelit. Pako jedno.
      • to je lež jako věž,

        soukromá cesta na Západ byla podmíněna tzv. devizovým příslibem, tedy slibem, že stát vymění na cestu devizy, s nimi blo hospodařenípřísně kontrolované, nebylo jich dost.

        Kromě toho se dalo jet na tzv, "pozvání" k příbuzným, ti se zavázali náklady pobytu hradit a proto občan nebyl vybaven devizami,

        dále pak se cestovalo s organizovanými zájezdy s cestovkami, kde se zájezd prostě koupil poptávka ale většinou převyšovala nabídku -a devizy byly poskytnuty přímo cestovce a ta pak cestující vybavila. Takhle se cestovalo s Čedokem, Sporturisem, CKM, ale i Eodem a dalšími.

        budeš-li se snažit, jistě někde objevíš i katalogy cestovek z té doby - a pro zajímavost cestovalo se i do zemí, kam se těžko my a asi ani naše děti kdy podíváme, do Sýrie, Alžíru...Libye, Kavkazu...
        • První takové zájezdy byly organizovány pro veřejnost Čedokem přesně v roce 1987. Byl to zájezd do Itálie a potom byl zrušen. Není to lež. Já to pamatuju. *11* Do Sýrie pouštěli jen komanče, Alžír a Lybie byly jen pro pracovníky, co tam montovali potrubí a stavěli cesty a jejich rodinné příslušníky a mnohdy ani to ne no a Kavkaz se nacházel v SSSR. Co ti na tohle mám napsat. Jen to, že to pamatuju. Tehdy bylo jen Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko a šlus. Do Řecka se taky nesmělo. Nechápu, proč tě taková normální věc vytáčí. Je to pravda. No a navíc, teď teprve koukám, co tu píšeš za hovadiny, tehdy existovala jen jedna cestovka a to byl Čedok pro celé Československo. Ty ostatní tvoje výblitky jsou jen tvoje fantazie. To snad není možný. Kuře bude učit někoho, kdo žil v hluboké totalitě, jak se tam žilo. To snad není ani možný. Pako jedno.
          • Ještě jsem zapoměl na výjezdní doložku....... *1* *1* *1*
            Ale že se roštiluju. Tohle musel napsat nějaký komouš který se měl s práce dělnické třídy skutečně dobře páč dělník by takovou hovadinu nevypotil. Jednak by si na takový zájezd nikdy nevydělal a taky mu to opravdu nestálo za to utrpení s tím spojené. Plánovat rok dovču pak si vystát dva dny frontu a ve skrytu duše doufat že snad všechno vyřídí *1* *1* *1*
            Běž a řekni dnes někomu že potřebuje 12 štemplů aby mooožná vyjel do rakouska *1* *1* *1*
            • Jo ahaa, já si to spletl s rakouským městem Graz (Štýrský Hradec), jsem to ale vypatlo. V Gyeru jsem nikdy nebyl. *1* Do Maďarska jsme jeli vždy přes Komárno. No jo, Slováci na jihu to měli lepší, měli to hned za rohem.
            • No to já taky ne..... Gyer je příhraniční městečko na Slovensko Maďarské hranici. Tehdy království šmeliny ze západním zbožím. Jezdilo se tam jak na dostihy do Slušovic. *1* *1* *1*
              V 90 jsem začal dělat pro Holanďany tam i tady v 94 jsem jim rozjížděl výrobní závod u nás... Krásná doba... Peněz jak šlupek... pravda za práci.... *1* *1* *1* Když jsem se s tama poprvé vrátil musel jsem zdlouhavě vysvětlovat n jak to myslím s tím že jestli jsem viděl socialismus tak to bylo tam........ Přesčasy povolovaly odbory - ne že soudruh pískne a ty musíš. Přepočítáno na hodinový plat - jídlo, cigarety, pivo, nájem vše jako u nás ale spotřební zboží na 10% ceny. Na 3 roky jeté auto šlo ušetřit (ne vydělat) za měsíc.... A jde dodnes. *1* *1* *1* Jediné co bylo dražší byly pozemky ale to je dáno jejich polohou, rozlohou a počtem.
              *1* *1* *1* Letos jedu do Polska *1* *1* *1* Nikdy jsem tam nebyl a mám to 100km *1* *1*
            • To máte pravdu. Ono by asi vůbec neškodilo poslat ty užvaněné, rozežrané výdobytky hadráku pěkně na půl roku ke strýčkovi Kimovi, ono by je to už přešlo. Ale škoda mluvit. Já tehdy v Rakousku nebyl, neměl jsem šanci. Jelikož jsem jel v rámci zájezdu sám a byl mladé kuře, tak jsem byl prý v podezření, že jedu zdrhnout. Nasadili na mě estébáka a ten mi byl v patách, kam jsem se hnul. Byl to humus. Za hranice jsem se podíval pořádně až v devadesátých létech.
            • Já byl na Čalově a s tama jsme jeli z našima na jeden den do Gyeru do trhu. Maďaři měli nepoměrně volnější vztah z Rakušákama. Moje první ryfle z rifloviny..... Fruit of the loom.... Vidím je jak dnes. *1* *1* *1* *1*
              Bože to byla doba....... Měli bychom v EU pořídit socialistický skansen.... Nějaké jedno město oflákané ze všech stran kde nejsou v cajku ani tři dlaždice na chodníku za sebou a tyhle chytráky tam posílat na měsíční ozdravné pobyty. *1* *1* *1* *1*
            • Přesně tak. Jooo, slavná doložka byla do Maďarska a byl to tehdy náááramnej výdobytek svobody. Jezdit na Balaton a do Budapešti. Ale v zájezdu byli i estébáci, co hlídali lidi, aby se náhodou neztratili za hranice. Na jednoho takovýho jsem narazil a zkazil mi celou dovolenou.
        • Jóoo pas říkáš.
          Odevzdat občanku na vojenské správě před odjezdem.... Předtím nafasovat pas.... Získat devizový příslib do Jugoslávie... a pak možná.... možná tě nechali projed celnicí. Pak li že jsi ovšem deset let předtím nesloužila na vojně u radaru nebo něčeho podobného. Souhlasil stím domovním důvěrníkem počínaje přez předsedu místní organizace KSČ až po předsedu MNV pak to snad bylo schůdné.... Ovšem reakční živel na dovolenou ??? Na západ ??? za peníze dělnické třídy ??? Na to zapomeň. *1* *1* Do 62 roku úplně pak se to trošku uvolnilo než se to okupačním přisluhovačům v roce 68 přestalo líbit a zaslali sem v přátelském rozmaru tanky. No a dál ... o době normalizace ti poví každý druhý tak dávno to zas není. Stejné jak přez kopírák jen kulaků továrníků a ostatních reakčních živlů ( vnitřních nepřátel ) se již nedostávalo a tak začali podpisy se souhlasem s přítomností okupačních vojsk na našem území a podobnými hnusárnami aby oddělili bolševické zeno od plev. Fašisti zapráskaní.
          • Máte pravdu, pane kolego. Děkuji.
  • no tak to se mu tedy povedlo...
  • Hlavně ať si fotku prohlídnou naše ženy aby věděly jak se má pochodovat až budou povolány.
    • Hlavně ať si prohlédnou tu štíhlou linii. Zároveň z kapitalismem se jim tam podařilo vymýtit i obezitu *1* *1* *1* *1*
    • Koukám, že jsi jeden z těch, kteří před sebou budou ženské hnát do první linie. Tvé sociopatické myšlení hovoří za vše. Jsi ubožák a zbabělec. Ne nadarmo Rusové, Poláci, Maďaři, Němci, Rakušané, Italové a ostatní říkají o českých mužích, že jsou to zbabělci a vše nechají na ženě. A je to pravda. V Doněcku jsou to Čechi-měchi. *12* *11* *11* Z toho vyjímám samozřejmě naše hrdiny v Doněcku a Československé záložáky, kteří odmítají vést útočnou válku proti Rusku a postavili se za své děti, i děti jiných rodičů, aby nemusely být masem k likvidaci v první linii v zahraničních misích NATO. Patří jim naše vděčnost a dík.
  • Neverim tomu, ze aby se dostal do KLDR, tak prelezl draty. To muze rikat nekomu jinemu. Tato hranice je nejlepe strezena a priblizit se k ni je zivotu nebezpecne. V jeji blizkosti se bez vyzvani strili.
    • no ale když si přečteme knmihu uprchlíka z KLDR, který dle svého vyjádření se narodil a život prožil v lágru, on normálně přešel...
      • No normálně ???...... Půlku s 1000km dlouké hranice hlídaj bažiny nebo řeky a i když přejdeš nejbližší městečko v číně je 200km daleko přez horské pásmo do 600 do 1400m..... Ale když ti de o kejhák tak to snad jde..... Konec konců v nejhorším by ho zastřelili jako ostatní příslušníky jeho rodiny.
        • Přesně tak. Na Youtube je někde dokument o uprchlících z KLDR, kteří do Číny cestovali snad týden nebo déle, je to fakt o hubu. Nejde jen o přechod džunglí a bažinami s převaděčem, ale taky o cestu přes sousední stát, kde uprchlíky chytají a posílají je zpět a pak šup do lágru. Pak musejí ilegálně přejít ještě jednu hranici do Číny, jinudy to prý nejde, na moři je vždy chytí. Musím to najít, je to napínavější, než akční thriller. A to tam cestovala i děcka za rodinami, mnohdy sama.
  • já myslel že emerická hloupost je nepřenositelná ale spletl jsem se *1* *1* *1*
  • Proč ne, docela jej chápu...
  • KLDR je nejsilnější ekonomika na světě a CCCP už ji směle dohání!
    • Nejsilnější ekonomikou světa je Čína a USA ji ne a ne dohnat, no bodejť, když jí dluží miliardy... :D
      Čína má technologie, Rusko zdroje, tvrdý oříšek pro soudruhy z Vošingtnu...
  • Asi si chtěl vyzkoušet , jak to u nás fungovalo za socialismu.
    • víš o tom opravdu kulové
    • A v Rusku dodnes.
      • V Rusku by za to visel!
        • Náš přítel soudruh Putin by ho bez debaty pověsil!
          • zm.de, kradeš nick *11*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit