Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • "Sedmá flotila amerického námořnictva průjezd obhajovala a zdůraznila svůj závazek dodržovat svobodu plavby pro všechny národy v souladu s mezinárodním právem.!"

    .

    Logickou reakcí by bylo, aby Čína poslala k břehům USA svoji flotili válečných lodí, samozřejmě pouze tam, kde by to bylo v souladu s mezinárodním právem.

  • Čína staví kosmické dělo dlouhé 60 km:

    https://techsvet.cz/…etu

  • KIMCID

    Tchajwan je nedílnou součástí pevninské Číny

    • Má i zákonem danou velkou autonomii. I měnu mají svou - tchajwanský dolar. Čínská lidová republika, ačkoli ostrov nikdy neměla pod kontrolou, argumentuje, že Tchaj-wan je
      tradičně čínskou provincií a jelikož právě ČLR reprezentuje celou Čínu, měl by ostrov tedy připadnout komunistické vládě. Rezoluce však neuvádí, zdali je Tchaj-wan součástí Číny.
      Tchaj-wan se stal provincií Čínské republiky v září 1945, po japonské kapitulaci na konci druhé světové války. V té době nastal velký odliv japonské pracovní síly i inteligence a Čínská republika, aby zabránila kolapsu společnosti, poslala na ostrov značné množství vlastních lidí. Poté, co byli nacionalisté nuceni ustoupit komunistům, se stala provincie Tchaj-wan téměř jediným územím Čínské republiky. Na postupimské konferenci bylo s přihlédnutím k závěrům z konference v Káhiře (1943) rozhodnuto, že Tchaj-wan bude znovu přičleněn k Číně. Změněná vojenskopolitická situace ve východní Asii, kdy se v souvislosti s korejskou válkou na obranu Tchaj-wanu začaly angažovat USA, však po roce 1950 zabránila obsazení ostrova armádou ČLR. Tchaj-wan si tak udržel nezávislost na komunistech až dodnes. Podle posledního průzkumu, který provedla tchajwanská Rada pro záležitosti pevninské Číny v říjnu 2023, se více než 60 procent respondentů vyslovilo pro zachování
      současného stavu na dobu neurčitou, zatímco necelých sedm procent podpořilo okamžité nebo případné sjednocení s pevninskou Čínou. Čína má však na postoje ostrovanů jiný názor a jiná čísla. Rusko je na pozicích Jedné Číny. Až ostrov ztratí podporu strategického partnera - USA, bude se přirozeně aktivovat úsilí a přičlenění ostrova k pevninské Číně. Ostrov pro USA vyrábí velkou část spotřeby čipů například. USA budou dělat dlouho problémy. U Austrálie mají připravenu flotilu válečných lodí připravenou vyplout na pomoc ostrovu.

      • a víš že to máš nějak zkreslené on patřil  Číně až do roku 1895 pak ho okupovali japonci až do roku 1945 po roce 45 spadl pod správu kuomintangu

        • Ostrov Tchaj -wan,
          původně osídlený malajsko-polynéskými národy , vstoupil na mezinárodní
          politickou scénu v 16. století , kdy jej ovládli Holanďané , Španělé a
          Mandžuská říše dynastie Čching . Ten skončil postoupením ostrova
          Japonsku v roce 1895, po porážce v první čínsko-japonské válce . Ostrov
          se vrátil k čínské suverenitě v roce 1945 , po japonské porážce ve druhé
          světové válce . V roce 1949 se Tchaj-wan stal útočištěm čínských
          nacionalistů z Kuomintangu , poražených v čínské občanské válce proti
          Komunistické straně Číny , a od té doby až do současnosti byl udržován
          režim Čínské republiky .

          Během této doby (mezi 17. stoletím a rokem 1949) zažil Tchaj-wan dvě
          krátká období nezávislosti: od roku 1662 do roku 1683 jako království
          Tungning a 184 dní v roce 1895 jako republika Formosa .

          Tento článek je o historii Tchaj-wanu až do roku 1949 .

      • KIMCID

        tak až vyrazí nebude kam připlout

  • Na některé z nich na svých internetových stránkách
    upozorňuje i Organizace spojených národů. „Změna klimatu: Zintenzivňuje
    boj o půdu a vodu, ovlivňuje produkci potravin a zvyšuje hlad, nutí
    lidi stěhovat se, zvyšuje chudobu a nerovnosti a zvyšuje bezpečnostní
    rizika pro ženy a dívky,“ uvádí organizace seznam pěti nejzávažnějších
    dopadů globálního oteplování.

    zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-zijeme-v-dobe-hlupaku-experti-ocekavaji-rust-teploty-nad-klimaticke-cile-251459#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.web.nexttoart

    už jsem psal o Hondurasu (tuším, některá ze středoamerických republik) a migraci tamních zemědělců do USA díky vysychání půdy.
    akorát slyším nově o zvyšování bezpečnostního rizika pro ženy a dívky. To bych potřeboval vysvětlit - jestli v souvislosti s tou migrací samotnou, protože to už zažíváme nyní ty znásilnění dívek migranty z jiné kultury, anebo se to váže k těm vyšším teplotám a vyšší agresivitě mužské populace - je dokázáno, že právě ty teplotní výkyvy (nahoru, dolů, ale především nahoru, protože pokud jste zmrzlý, tak se nehnete :) ale působí to taky negativně na vaši psychiku), které působí na náš subjektivní pocit pohody, zapříčiňují vznik depresí, agresivního chování u jedinců, je to zkrátka stressor, byť vám to přijde některým zvláštní, že jde o vliv počasí (klimatu) na člověka.. :)
    to, že celosvětová populace hloupne, to vidíme kardinálně u nás. PROTOŽE LIDÉ PŘESTALI ČÍST - budovat to kritické myšlení!! Vzrostl naopak význam soc. sítí, kde ten čas, který dříve věnovali čtení, sebevzdělávání, lidé zabíjejí.  to koukání do displejů tabletů, mobilů, notebooků není nic super a extra pro tvorbu neuronových sítí v mozku, jak je už taky vědecky dokázáno = hloupneme.. Bohužel to vyhovuje špatným politickým reprezentacím v budování těch voličů stádního typu, manipulacím s nimi. Proto musí přijít důraz na slova a vliv vědců, kteří musí do čela v rámci světového řádu.
    V té ontologii od Aristotela až přes dnešní vliv gnoze, popř. existencionalismu, se vždy razily pro lidstvo historicky jen 2 cesty - buď jdeme náboženskou cestou a hlavní slovo má papež, anebo tou Descartovou metafyzickou a hlavní slovo mají vědci.. Tohle je nějaký byrokratický, nový směr, filozofy nepopsán, kdy se poslouchají nezralí, zkažení jedinci v čele korporací, kteří chtějí stále více, nehledě i na budoucnost jejich dětí.
    Jsme v tom děcka všichni, pokud nemáte teda někdo nějaký plán B s přesídlením na jinou planetu s podobnou atmosférou jako máme tady..
    ten článek výše by si měl přečíst úplně každý!! zejména pak ti, kteří mají děti..

  • Tchaj-wan je jen záminka. Pro okopávání kotníků Číně. 

  • V mezinárodním měřítku je to tento boj: imperialismus versus antiimperialismus.
    Imperialismus je starobylý aristokratický mezinárodní systém;
    antiimperialismus je budoucí demokratický mezinárodní systém. S tím, že Čína, včetně vrcholného jejího vedení se už 10 let chystá přejít na konfucionalismus. Ten má pět bodů. Z nich se tři týkají rodiny. Čína vydala Bílou knihu. V té se například velmi demokraticky staví k národnímu sebeurčení jako právu každé země. Země jsou si rovnoprávné. Doporučuji.

  • Tak poraď, jak z ní vystoupit. Podle mě lze v EU skunčit až když zkrachuje.

  • josef.chmela

    Ten USA terorista musí neustále po celém světě někoho prudit, provokovat a školit. To se samozřejmě svobodným a nezávislým zemím nelíbí a USA terorista to nedokáže rozdýchat. O uchvácení nerostného bohatství USA teroristou dané země ani nemluvě.

    • Kdypak se se soudruh Chmela odstěhuje do své země zaslíbené ve východních stepích? Pokud pobývá v Evropě, měl by respektovat evropské myšlení a mentalitu. 

      • https://www.youtube.com/watch?v=jYvcdhCbzJw

      • Kdypak se Vy vystěhujete do své zaslíbené země, když tak rád někoho stěhujete.

        Žijeme v zemi, kterou nám Bůh svěřil. Je moc dobrá. Jen vlády a politici to kazí. Kvůli takovým darebům bych svou zemi neopustil. To neznamená, že se nemůže pan Chmela vyjádřit kriticky i těch, kteří momentálně vládnou. Nebo si jako demokrat myslíte něco jiného? 

        • Nebýt vás, Občan by neprozřel a dějiny by oponou netrhly...

        • Já jsem se narodil v Československu, nyní v Čchách a považuji se za Čechoslováka nyní za Čecha. Naskytla se mi možnost navštívit mnoho jiných zemí, kde jsem se díky svým jazykovým znalostem byl schopen domluvit se v místními lidmi. ale stále se považuji za Čecha (dříve Čechoslováka). Nejednou jsem navštívil i CCCP a obyvatelé této země se chovali ke mně velice přátelsky.   

      • goyim

        Tihle nahnědlí občani Eurouhnije by chtěli furt někam transferovat lidi...

        • Pisatel zřejmě preferuje " narudlé občany".

      • josef.chmela

        Myšlení mám vlastní a nejsem odkázán na někoho co mi do hlavy nacpe své novodobé ideologické nesmysly a lži a pak mě bude chtít ještě přestěhovat. Ze školních let jsem už dávno vyrost.

      • A kdypak ty ovčane se odstěhuješ do ř..ti?

        • Proč bych se měl někam stěhovat? Narodil jsem se v této zemi a považuji se za jejího občana, i když jsem měl možnost navštívit řadu jiných zemí.  

          • Vám se z vyhřátého klobouku prostě nechce, ale ostatní byste ochotně pakoval. 

          • KIMCID

            No my víme že ty soudruh si měl dobrý kádrový list. Proto si mohl do SSSR. Kdo v té době žil ví, že takové privilegium se dávalo dobrým soudruhům.

  • https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nazory-komentare-sila-mysleni-meni-svet-a-plete-hlavy-prvnich-300-let-s-immanuelem-kantem-251038

    sry za off topic, soudruzi, nenašel jsem vhodné vlákno a musím na tohoto jinak rozumného novináře zareagovat.. čiže klidně mé vlákno přejděte, pokud nechcete něco dodat k našemu asi sporu, že Marx vycházel z Kanta. :)

    marxismus vycházel především z francouzského materialismu už tuším 18. stol, na tohle se odvolával i Lenin mimoděk, protože třeba v díle Německá ideologie se vůči Kantovu a Hegelovu (mladohegelisté se jim tuším říkalo) učení nebo filozofii Marx vyloženě vymezuje. Označují je s Engelsem za buržoazní. :) trošku rozpor v úvaze z článku, stejně tak bych Kanta úplně neoznačil za nějakého liberála - jeho etická filozofie.
    Sověti se Kantem ani nemohou ohrazovat, už z důvodu jeho filozofie etiky, kde narážejí na ten jeho pojem kategorického imperativu v rámci svého konání v novodobé historii.
    Mým vzorem je např. Diderot a toho nerozporuje nikdo. :) ten má blízko podle mě k tomu pojetí panteismu - deus sive natura.. :)
    tohle bych ale na stránkách čs. periodik nečekal jako úvahu, pane. už jen za tohle díky. O filozofii lze debatovat z různých úhlů, proto vám to nevytýkám jako chybu, jen jiný pohled, zkuste si zalistovat. :)

    • u toho francouzského materialismu je to samozřejmě odkaz na francouzskou buržoazní revoluci (Victor Hugo - Devadesát tři). Spíše než na Kanta, tak se Marx jinak odvolával už dříve na materialistické vzlyky jiného německého filozofa Locka, popř. odkazoval na Descartovu ideu v materialistické teorii ve fyzice či přírodě.
      Z Kanta se to mohlo poplést možná tím, že on proti stavěl feudální bezpráví, nějakou svévoli jakési domnělé vládnoucí elity a ten tzv. buržoazní pořádek, protože hlásal, že v podstatě vše má v moci národ-lidé. Ale pak proti tomu postavil ten Hobbesův ideál a zase totálně sjel z té Rousseaovy trošku romantické, naivní demokratické tendence v rámci fungování společnosti tehdejší divoké doby..
      Pak zase prohlásil, že občanská svoboda je právem osobnosti podřídit se jen těm zákonům, se kterými souhlasí, což je vlastně anarchie, nebo to může vést k té Durkheimově anomii ve společnosti a úplně mimo nějaké prvky demokracie.
      A takhle je to s většinou filozofů, že si občas protiřečili. Proto se asi říká filozofovat. :D
      Navíc Sověti s ním nemusí konvenovat ani v názoru, že za ideální stav právě v rámci světového společenství pokládal mír, což nám ale tady soudruzi okolo + soudruh Fico ideologicky napadnou, že mír chce i soudruh Putin se soudruhy z Kremlu, proto asi napadli  tu Ukrajinu, aby jim to tam sdělili..
      čiže tak.. Mám jen ale 2 zkoušky z filozofie za jedna, což nemusí nic znamenat a dostal jsem se kdysi nějak dobře na filozofii na hradeckou univerzitu. tak jen toliko, co si pamatuji.. Můžete mít jiný výklad, nicméně z Kanta vycházel hodně Hegel třeba, měli tam rozpor jen ve vnímání jevu a stavu. čiže ta má replika je na místě a dává smysl. Zkuste se na to podívat, beru vás za přemýšlivého novináře..

      Diderot byl třeba vrcholným představitelem francouzského materialismu. Ale tady na tom jde vidět, že se v oblasti té filozofie protnete s kdekým, protože celý ten směr je o metafyzickém vzniku světa, Diderot pak určitě klonem k panteismu, kdy překonal ty prvky deismu jeho předchůdců a u komunistů (marxistů) víme, že byli přísní ateisté. Ale to je jediné, co máme společné.. O přírodu jim taky nešlo, víme, jak ji totalitní režimy drancují, oni si z toho berou jen přísně prvky toho myšlení materialistického od základů. Diderot v něm viděl právě to, že neexistuje nic jen příroda na světě, tím nenadbíhal nijak marxistům právě. :)

      • jinak Kant není ani osvícenský filozof, je to spíše německá klasická filozofie, kritického směru, nic ale ve smyslu francouzských Voltaira nebo Rousseau, to bych taky rozporoval v článku - tu německou osvícenskou filozofii reprezentoval spíše Goethe právě.

         Pokud byl Kant někdy blízko tomu francouzskému materialismu, pak to bylo v tom spojení právě té jeho kritické filozofie a propojení materialismu a idealismu, tzn. tomu transcendentálnímu pojetí bytí (že je něco mimo nás, co nejsme ale schopni rozpoznat, protože je to z onoho světa), o což se snažil - to je ten jeho agnosticismus, či jak se to nazývalo.
        Lenin o něm myslím říkal, a já Lenina fakt nerad cituju :), že pokud hovoří o tom, že nějakým našim představám odpovídá věc mimo nás, pak je materialistou, pokud tu představu má za nepoznatelnou, z onoho světa, tj ta transcendence, pak je zase idealistou..
        zkuste se na to opravdu kouknout, všímal jsem si jen toho spojení kanta s marxismem, ale budete tam mít asi více topornějších vyjádření..

        • když tam výše "kritizuji" ty rozpory v Kantově učení, tak to bude spíše ta dialekcie té doby, tady bych taky viděl tu možnou vaši mýlku, že marxismus vychází z Kanta. Protože on de facto vychází právě z toho dialektického materialismu té doby (ale jen samotná dialekcie je spojená s Kantem nebo Hegelem coby představiteli toho směru coby vedení dialogu v nějakých filozoficky rozporných tématech jako jakási oponentura té rigidní Descartově nebo Spinozově metafyzice s připuštěním existence nějakého nadpřirozena - další možné propojení, které vás mohlo zmást, protože komunisti-Marx byli přísnými ateisty a tohle dosti kritizovali na Descartistech, tam nešlo jen o to revoluční hnutí materialistů proti buržoasii Ludvíka XVI).
          Navíc Lenin má tuším nějaký spis, který se přímo jmenuje Materialismus a empiriokritická filozofie, ale to berte nezávazně - nejsem fakticky znalec Lenina, nevlastním jeho spisy, to bych přenechal tady soudruhům okolo a ani jeho výplody mysli nehodlám. :) mám to spíše na doplnění obecného přehledu, jak jsem psal, nejsem ani filozofem, mám jen 2 vysokoškolské zkoušky z filozofie při mezikatedrové výpomoci, tzn. přímo na katedře filozofie u tamních kantorů.
          A ještě doplnění k tomu Diderotovi, protože on se opravdu z toho pojetí francouzských materialistů trošku vymykal tím, že překonal ten etický idealizmus, deismus, jak jsem psal a v podstatě skončil u toho mého panteismu, protože veškerý vznik a východisko světa přisuzoval přírodě. Pokud řešil společnost, tak jen občanskou, z pohledu občana a jeho života v ní, vůbec se nezabýval právě těmi revolučními myšlenkami - vládami, tzn. i když byl čelní představitel směru, tak to stáčel spíše k té přírodě, kterou viděl vedle světa jako jedinou součást společenství. Tohle publikoval dříve tuším d´Alambert, než ho Diderot přizval coby matfyzáka k realizaci toho jeho stěžejního díla - Encyklopedie, které odstartovalo tu encyklopedickou éru, navazoval na ni chvíli třeba i Rousseau dále ve francouzském osvícenství..
          tak jen na doplnění, protože přemýšlím, co vás takhle mohlo svést v té úvaze. Podkládám to tam i Marxovým dílem, je to skutečně tak, jak píši já, bohužel..


          Možná bych byl ochoten ještě připustit roli Hegela v té teorii marxismu a toho jeho socioekonomického pojetí zákonitostí dějin 19.stol., ze které Marx údajně vyvozoval tu jeho tezi o historické roli proletariátu.
          Ono ten marxismus má prý tři větve dokonce, ale pokud bych to učil studenty, tak nejlépe se jim zapamatuje ta přes dialektický  materiasmus konce 18. stol. ve Francii s důrazem na ty buržoazní prvky a kritiku Descartova metafyzického učení.. to marxisty vystihuje podle mě nejvíce

          • ještě k tomu PROLETARIÁTU .. marxismus manifestně říká, že proletariát (dělnická třída) nevlastní výrobní prostředky, ale všichni víme, a to je zase ta má dialekcie, že se strana nám všem snažila vnuknout, že všichni (naši rodiče) pracují vlastně na svém. Proto jsem i psal, že vlastníkem je stát, ale proletariát je utvrzován totalitním režimem v tom, že všichni tzv. táhnou za jeden provaz vstříct naplnění cílů pětiletky definovaným na posledním sjezdu ústředního výboru KSČ, protože neexistuje žádný KONKRÉTNÍ majitel výrobních prostředků jako v imperialistickém světě západu..
            taky ještě na doplnění, nevím, jak už jsem to tam se soudruhy disputoval před pár dny v tom vlákně.

            • tohle já považuji za největší rozdíl mezi komunisty centrálně plánovanou ekonomikou a tou kapitalistickou tržní, kde funguje jedinec ve firmě (pokud není vyloženě postavena na rodinné atmosféře) naprosto anonymně.
              V té centrálně plánované, a ještě to musíme definovat tady na ten náš středevropský komoušský aparát sovětského satelitního státu, se hrály podnikové ligy ve sportech, výborně to bylo definováno pak ve filmu náborářů Petra Nárožného a Luďka Soboty, kdy tihle měli ve scénáři přímo motivovat pracovníky slovy - pojď k NÁM, u nás dostaneš náborový příspěvek, dovolenou navíc, lázně a já nevím co.. :D 
              Tohle žádný personalista v kapitalismu neprohlásí, protože není prostě tak ztotožněn s firmou ,ve které pracuje, dělá tam anonymně..
              Komunisté tohle v lidech tady budovali, protože potřebovali plnit ty pětiletky - třeba u horníků, někde v zahraničním obchodě, zkrátka tam, kde se něco přeci jen dělalo a nedělalo se, že se jen něco dělá.. :)

          • ...nehodlám CITOVAT ... mi tam u toho Lenina vypadlo jako sloveso..
            ... aaaa materiaLIsmus konce 18. stol ve Francii.. sry, píšu to už rychle, jen na doplnění

            • josef.chmela

              Všichni "Rejdim" patří pod mřížku na ulici.

      • čímž jsem chtěl napsat, že nejsem filozof, ani ten obor nemám jednooborově vystudován..čiže jsme na tom pravděpodobně stejně :)

  • goyim

    "Sedmá flotila amerického námořnictva průjezd obhajovala a zdůraznila svůj závazek dodržovat svobodu plavby pro všechny národy v souladu s mezinárodním právem."

    Od největšího porušovatele mezinárodního práva tyhle bláboly sedí.😂Mimochodem, USA dodnes neratifikovaly Námořní Zákon (https://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_the_sea), ale na moři si hrajou na světového četníka. Holt vrchní chucpe se nazapře. Co by asi v USA dělali, kdyby jim kolem pobřeží pluly Čínské nebo Ruské lodě? Asi by se pokakali, že? Stačil Čínský meteorologický balón a už z toho bylo velké drama v západních médiích, kde samozřejmě presstituti z kolonií typu ČR automaticky papouškovali USA, že to je špionážní balón, bez jakýchkoliv důkazů.😂

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit