Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Jednou tedy byli posláni do pracovního tábora rozhodnutím komise, podruhé byli odsouzeni za politickou činnost a byli ve výkonu trestu? Tak jak je to?

    Skutečně v roce 1986 existoval v Příbrami pracovní tábor? Byl jsem tam na exkurzi loni a průvodce se o tom nezmínil.

  • Vím o tom něco jiného. Strejda pracoval na uranu Příbrami v roce 1986 - v rámci výkonu trestu měl za "partnery" mnohé osoby odsouzené za politickou činnost...

  • Poslední dva nápravně pracovní tábory, Rovnost a Vojna, byly zrušeny roku 1961.

    Tábory nucené práce, kde byli internováni nikoli vězni, ale t.zv. chovanci, jak píšete, byly provozovány v letech 1949 - 1951.


  • Trestný čin příživnictví byl zaveden v době, kdy i v ČSSR docházelo k celkové liberalizaci trestního práva. Tento kontext zvyšoval pravděpodobnost, že postih příživnictví nebude vnímám jako snaha státu zatížit občany další povinností,ale spíše jako "ochrana zájmů pracujících" před těmi, co jejich úsilí degradují tím, že se nechtějí zapojit do práce ve prospěch celku. 

    Byl ale zneužíván i proti osobám, které se do pracovního procesu zapojovaly, ale pro režim byly nepohodlné z důvodů ideového ovlivňování okolí.

    Vzhledem k úsilí věnovanému regulaci pracovněprávních vztahů není překvapivé, že se státní moc snažila o to, aby této regulaci bylo podřízeno co největší množství lidí. Pokud šlo o zavedení trestněprávního postihu příživnictví, bylo by v kontextu výše uvedeného překvapivé, kdyby bylo ze strany většinové společnosti vnímáno negativně.

    K Vašemu exposée - zapomínáte na existenci pracovních táborů, kam byli na základě rozhodnutí různých komisí (tedy ani ne soudů) - umisťováni režimu nepohodlní jedinci, přičemž režim v těchto "táborech" byl více vězeňský, než v "normálních" kriminálech. Trvaly až do roku 1990...

  • Tak trochu jsem se díval do archivů. Pane Janáku,(možná, že ne dost důsledně) -  kdo prosím obdržel za to, že páchal příživu a štítil se práce několikaletý trest?

    Nepíšu to ve zlém, já jsem u exponentů tehdejšího disentu (cca 60 osob - víc jich snad asi ani fyzicky nebylo) našel jen tresty v řádu desítek dnů (zpravidla jen vazba) nebo max. několika měsíců. Tedy z tohoto důvodu.

    Nebo se snažíte už o začínající masáž, aby jste si mohli na Národní zase jednou zapochodovat? Teď už můžete - nic se Vám nestane, jen lhát není třeba. 

  • Ano, ano, tak to bylo (prý) já o tom osobně vzhledem k věku nic moc nevím. Ale dneska je to o moc lepší!!

    Vyrazí Vás z práce a žádný důvod, žádná fotka!! Výsledek stejný, ale nic už z toho nevytlučete.

    Tak připlácnout si na kulicha trikoloru a hrát si zase chvilku na revoluci. Kdepak pražákům, těm je hej. 😛

  • K dělníkům se přistupovalo jinak, než k "pracující inteligenci"....

    To je všeobecně známo!

    Ostatně - oni propuštění ze zaměstnání (i lékaři a právníci) - se zaměstnali jako myči oken, při úklidu obcí, kde bydleli. 

    Aby nebyli označeni za "příživníky" či "osoby práce se štítící" a podle toho s nimi tehdejší věrchuškou nakládáno! Vynesení trestů několikaletého vězení nebylo výjimkou!

  • Týýý voe!

  • Je tady velký hlad po demonstracích.Ještě že tady máme "chvilkaře". Neúnavně hledající třídního nepřítele.Neúnavně pražící po plných náměstích a zdvižených pěstičkách.Ale přijde doba, kdy se vytáhnou fotky a lid se bude řezat smíchy na těmi naivními hlupáky.Jsou a budou všem permanentně pro srandu.Asi jako ti vymaštěnci  co blokují nahodile hlavní tahy v Praze.A lepí se k nim vteřinovým lepidlem....Par don "greténi".

  • Byl to jejich problem a vase zbytecna starost. 

    Ucelove lzi prekrucujici tehdejsi " udalosti " . Komentar A.J vyse je jednou z nich. 

  • Bůh ve své moudrosti stvořil i rákos, aby mohly být rákosky na masáže mozkového "pozadí" nezvedených a zpovykaných,jako je ochlasta Kalousek.





     


     

  • Marcelskrc

     21stoleti a v Paříži a Barceloně se demonstruje a lidé jsou ve vyspělé Evropské unii mlácení a bití jako za totality u nás.

  • V záznamech přímých účastníků demonstrací, namátkou: Mikoláš Chadima, Alternativa II, Praha 2018, nic takového zmíněno není.

  • siraz
    A výroční vymetání mozečků zase začalo.
  • Já byl v dílně asi 90 zaměstnanců tenkrát jich jelo PĚT do Prahy jenom si museli vzít dovolenou jinak se jim nic nestalo ! A ti co "cinkali" kolik pak s nich mají klíče se kterými cinkali? A kolik ji má vůbec práci? 

    https://search.seznam.cz/?q=bezdomovci+v+%C4%8Dr&oq=bezdomovci&aq=2&sourceid=szn-HP&thru=sug&su=kc

    https://www.bing.com/search?q=nezamestnanost+cr&form=EDNTHT&mkt=cs-cz&httpsmsn=1&msnews=1&plvar=0&refig=c253458c7cc84c25b7418b045e84ab86&sp=4&qs=SC&pq=nezam%C4%9Betnan%C3%AD+&sk=PRES1SC3&sc=8-13&cvid=c253458c7cc84c25b7418b045e84ab86&cc=CZ&setlang=cs-CZ

  • V té době neexistovala policie, měli jsme Sbor národní bezpečnosti. Právě SNB byl údernou pěstí normalizačního režimu proti všem, kdo si dovolili znevažovat hodnoty husákovsko-biľakovského režimu, zejména obsah obskurního dílka "Poučení z krizového vývoje...". Tehdy jsme vyznávali komunistickou věrouku v podání kremelských vládců a dnes vyznáváme eurohujerskou věrouku v podání bruselských byrokratů. Stále víc je zřejmé, že s vyznáváním eurohujerské věrouky jsme si pěkně naběhli a dostali se do pasti, ze které se už nevyhrabeme. 
  • mun.go

    101. výročí ČSR, které stojí ve stínu Listopadu: Už to začíná - k výročí 17. listopadu tady bude zase záplava článků, jak jsme se sametově osvobodili (a poté stejně sametově - jako dvě rozhádané staré babky - se Slováky rozpadli). Dnes je 28.října - a k 101. výročí vzniku republiky ani článeček. Vadí snad toto výročí někomu? Řekl bych, že ano - ono je to výročí ambivalentní. Za socialismu vadilo, že je výročím kapitalistické republiky. Za nynějšího globálního banksterského kapitalismu vadí, že bylo nějaké ČSR, kde se někteří cítili lépe. Média o výročí téměř vůbec neinformují - přestože jde o státní svátek. Vlastně ano, několik zmínek jsem našel:

    V pondělí je státní svátek. Češi však opět tápou, zda budou otevřené obchody, nebo ne

    Až sem jsme to dopracovali. Tak Češi jsou zmatení - Moravané mají v otevíracích dobách jasno.

    Trump v dopise Zemanovi pogratuloval Česku k výročí samostatnosti i sametové revoluce

  • Pro mnoho lidí měla účast na demonstracích (zdaleka se nekonaly jen v Praze)  v sobotu 28,X.1989 jako důsledek vyhazov z práce - příslušný formulář výpovědi z pracovního poměru jim byl předán hned v pondělí 30.10.1989 - pokuď nebyli v celách předběžného zadržení.

    I s fotografiemi z demonstrace, které byly označeny i datem a hodinou pořízení 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit