Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Mám dotaz: Odkud se bere ono nesmyslné rčení, že "jsme mostem mezi východem a západem", zejména v souvislosti s úvahami o zachování Rakousko - Uherska?

    Proč ono rčení považuji za nesmyslné?

    Za R.-U. by snad mostem mezi Západem a Východem byla oblast mezi Tarnopolem a Kronstadtem, politicky a ekonomicky bezvýznamná. Nehledě na to, že Západ, tedy Německo, s Východem, tedy Ruskem, přímo sousedil ( bylo by jistě možno diskutovat o úloze Pruska, ale ne zde ).  Dospěl jsem k názoru, že tvořit ze sebe nikomu nepotřebný most mezi Východem a Západem chtějí jen ti, kteří by se jinak intelektuálně či politicky nedokázali realizovat.


  • To u.pavel:

    Nechci polemizovat větu po větě, ale s lecčím souhlasím. Snad jen to, že naše kultura, mentalita byla vždy evropská, tj. "západní". A v době krále českého a císaře římského Karla IV. byly Země Koruny České po mnoha stránkách opravdu středem Evropy. Zejména co se týče vzdělanosti, Karlova universita byla jednou z prvních v Evropě a vůbec první ve střední Evropě.

    Před sto lety jsme přispěli k rozbití Rakouské monarchie a to byla velká chyba. V opačném případě zde mohlo vzniknout něco jako je stavovská monarchie Velká Británie - následník trůnu Ferdinand d´Este měl v úmyslu decentralizovat říši a tím ji upevnit a možná proto musel zemřít. Kdyby byl mohl realizovat svůj plán, mohla vzniknout EU, budoucí USE mnohem dříve, sídlem by místo Bruselu možná byla Praha a možná by ani nebyla WW2. Možná.

    To že tu místo toho máme máme "tržní hokynářství kmotrů na hraně zákonů s podporou komunistů", to je velice výstižné.

  • Obcan.Havel

    Hahaha, tys byl v Rusku Sajmone, no nekecej, jel si sólo na kriplkáře, nebo tě tam ústav poslal s primářem?

    Ty si ale teplej blbec, rok výroby 1990!

  • To u nás politici si myslí také. Dnes už na celém světě. Otázka odkud to kopírují či koho momentálně poslouchají. Dosud mají ty západní vzory a loutkaře kteří je směrují ke korytům. Možná že to někteří politici převzali tu morálku po rodičích. Ti jejich soudruzi rodiče to měli převzaté z praktik skutečně CCCP. Nebo jiní zase od dob protektorátu kolaborantství s fašisty. Někteří Obcané jsou už prostě takový. Škoda jen že ta mlčící většina těch dobře smýšlejících pokojných lidí se více nepodílí na tom kdo je jejich zástupce, tedy koho volí. 

    Máme zajímavou polohu. Jsme střed-srdce Evropy. Jsme mostem mezi východem a západem. Dle mého názoru nám nějaké područí a vliv západu ani východu ani USA nic dobrého nepřinesli. Měli bychom vzít další osud do svých rukou. Přestat posilovat rozeštvávání těch barikád jedni proti druhým. Nic dobrého nám to opět nepřináší. Kdo z toho profituje? 

    Bylo by už na čase odklidit to harampádí barikád na mostě. Uklidnit tu třecí zónu starých křivd a být sví. Spolupracovat a mít dobrý vztah se sousedy. Nemít zaseknutý kompas pro směr západ či východ. Máme sousedy též na severu i jihu. Spojit se s nimi ve větší celek. Větší celek má potom tu možnost stát se svébytným. I když s jejich politikou a způsobem se nemusíme vždy plně ztotožňovat. Prosadit si vlastní samosprávu bez nějakého područí a diktátu. 

    Kam jsme se dostali pod momentálním vlivem prozápadní politiky? Všechny strany předtím se již znemožnili. Nejsou schopni se dohodnout. Nemají podporu. Jsou prosáklí korupcí, vazalstvím a lokajstvím  mecenášů ovládajících nadnárodních monopoly a banky kteří sypou vybraným do koryta. Fondy co určují a udržují tento směr být poslušný a řízený někým ve svůj vlastní prospěch. Tak tu momentálně máme tržní hokynářství kmotrů na hraně zákonů s podporou komunistů.

  • Hmm... Byl jsem v CCCP nejednou a v samotné Moskvě i jinde je co k vidění. A potkal jsem tam hodně srdečných a přívětivých lidí ochotných pomoci radou i jiným způsobem, zejména mezi prostými lidmi. To ale nic nemění na faktu, že ruští vůdcové a ti kdo se za ně považují, se cítí být "nadlidmi" (podle nacistického "Übermensch") a jejich chování stále odpovídá středověkým stepním nájezdníkům. Většina tamějších lidí má v důsledku oblbování komunistickou a postkomunistickou propagandou zkreslené představy o světě a o historii.

  • Krásná zem

  • VUMLOVEC

    na dovolenou s kalašnikovem se jezdí na donbas

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit