Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nezávislý (od dob Rakousko Uherska) byl důchodový fond do vstupu do platnosti zákona č. 279/1949 Sb, kdy byl "začleněn" do státního rozpočtu. A to ještě nepíši o tzv.  měnové reformě Čs koruny z 1. června 1953 - kterou byly doslova znehodnoceny úspory všech, kteří ukládali své finance v bankách a spořitelnách. 

    Tehdejší komunistická vlády tak dosáhla znehodnocení československé koruny, aby snížila poměr finanční poptávky obyvatel proti nabídce zboží - tu ostatně zavinila svým stupidním "znárodněním" podniků soukromníků po roce 1948.

    Údajně se chtěla vypořádat s přídělovým systémem, který prohloubila paskvilem, zvaným "znárodnění" - už po roce 1948. 

    V tom pokračovaly všechny vlády Československa, dokonce i po roce 1989 -  když roku 1993 Václav Klaus jako ministr financí zrušil - i když ve státním rozpočtu začleněný, dávno  zneužívaný důchodový fond se 340 miliardami Kčs na účtu banky . . . 

  • Když Bureš řídil stát jako (svůj) podnik, tak rozfofroval co se dalo i nedalo a ty dluhy se teď musí uhradit.

  • Mladí by neměli projídat tolik, aby jim nezbylo na penze pro táty a mámy, kteří je vychovali. Jenže dneska neexistuje mezigenerační solidarita. My chceme všechno hned a jestli nám v tom bude někdo stát v cestě, tak ho smeteme.

    Jak jste si nás vychovali, takoví jsme. 

  • V mínusu budou hlavně důchodci co na to všechno opravdově vydělávali.Nevím proč stát živí desítky neziskovek,nepřizpůsobivých,kriminálníky,přivandrovalce,předražené senátory a všechny podržtašky a mnoho dalších.PS:Premiér,ten slušný co nekrade má mít až 80.smluv se státem a asi 50 miliónů ročně dotace na Studium demokracie v Barmě,Smíření v Barmě a třeba Barmské ženy i Vzdělávání žen v Barmě...Asi 40 let to je co se z Barmy stal Myanmar.

  • Problém důchodového systému nebyl v pravidlech nastavené valorizace, ale ve valorizacích, který zvyšovaly důchody nad dohodnuté částky za vlád ANO a ČSSD, nyní SOCDEM.  

    Pro psychopaty okolo ANO a Okamury, může za to Fiala a jeho vláda!!

  • Co předražené zbrojní zakázky, vojenská pomoc cizím státům, předimenzovaná zahraniční rozvojová pomoc, výpalné mezinárodním organizacím, dotace podnikatelským privátním subjektům a neziskovkám s politickým programem a zahraničním napojením?  Proč vláda neubere jim? Protože se jich bojí. Jich a jejich protektorů.

    Je to vaz.lská, koloniální vláda, která si svou neschopnost vybíjí na lidech, kteří celý život poctivě pracovali pro Českou republiku a teď kvůli Fialově vládě živoří doslova za pár desítek korun na den. A z těch jim chce ještě další část sebrat, a to na trvalo. Hanba!  Víc než cokoli jiného, víc než stovky proklamací, víc než vládní propagační řeči – právě toto konkrétní chování a jednání podává opravdovou charakteristiku současné české vlády.

    A
    tak ji bude jednou historie soudit.  Jiná důchodová alternativa:
    Skutečná důchodová reforma ale není jen čistě o samotném důchodovém systému. Očekávatelný deficit důchodového systému v letech 2040 až 2060 vychází z toho, že do důchodu půjde početná generace lidí narozených v sedmdesátých a osmdesátých letech a důchodové odvody budou závislé na populačně výrazně menších ročnících narozených v letech na přelomu
    tisíciletí.   Nelze proto podceňovat roli míry porodnosti.   Ta je nyní
    zhruba na úrovni 1,7 až 1,8 dítěte na jednu ženu. Abychom tento trend udrželi či posílili, je třeba mimo jiné investovat do školek a dětských skupin.  Protože právě jejich dostupnost, cenová i regionální, i na základě zahraničních zkušeností, výrazně pomáhá vyšší porodnosti. A to zejména mezi vzdělanějšími a lépe vydělávajícími ženami, které se jinak obávají penalizací za rodičovství na pracovním trhu. Klíčová je i transformace naší ekonomiky. Důchodový systémje
    závislý na výši mezd, které jsou u nás stále relativně velmi nízké. 
    Pokud bude průměrný důchod v roce 2050 činit 35 procent průměrné mzdy, je klíčové, zda se reálná hodnota této průměrné mzdy udrží na dnešních
    čtyřiceti tisících, nebo vzroste například na šedesát tisíc. Protože na
    tom závisí i míra zaměstnanosti ve standardním zaměstnaneckém poměru a
    budoucí výběr pojistných odvodů, jelimani z redakce.

  • Co předražené zbrojní zakázky, vojenská pomoc cizím státům,
    předimenzovaná zahraniční rozvojová pomoc, výpalné mezinárodním
    organizacím, dotace podnikatelským privátním subjektům a neziskovkám
    s politickým programem a zahraničním napojením?  Proč vláda neubere jim? Protože se jich bojí. Jich a jejich protektorů.


    Je to vaz.lská, koloniální vláda, která si svou neschopnost vybíjí na
    lidech, kteří celý život poctivě pracovali pro Českou republiku a teď
    kvůli Fialově vládě živoří doslova za pár desítek korun na den. A z těch
    jim chce ještě další část sebrat, a to na trvalo. Hanba!  Víc než cokoli jiného, víc než stovky proklamací, víc než vládní
    propagační řeči – právě toto konkrétní chování a jednání podává
    opravdovou charakteristiku současné české vlády.


    A tak ji bude jednou historie soudit.  Jiná důchodová alternativa: Skutečná důchodová reforma ale není jen čistě o samotném důchodovém
    systému. Očekávatelný deficit důchodového systému v letech 2040 až
    2060 vychází z toho, že do důchodu půjde početná generace lidí
    narozených v sedmdesátých a osmdesátých letech a důchodové odvody budou
    závislé na populačně výrazně menších ročnících narozených v letech na
    přelomu tisíciletí.   Nelze proto podceňovat roli míry porodnosti.   Ta je nyní zhruba na úrovni 1,7 až 1,8 dítěte na jednu ženu. Abychom
    tento trend udrželi či posílili, je třeba mimo jiné investovat do školek
    a dětských skupin.  Protože právě jejich dostupnost, cenová i regionální, i na základě
    zahraničních zkušeností, výrazně pomáhá vyšší porodnosti. A to zejména
    mezi vzdělanějšími a lépe vydělávajícími ženami, které se jinak obávají
    penalizací za rodičovství na pracovním trhu. Klíčová je i transformace naší ekonomiky. Důchodový systém
    je závislý na výši mezd, které jsou u nás stále relativně velmi nízké.  Pokud bude průměrný důchod v roce 2050 činit 35 procent průměrné
    mzdy, je klíčové, zda se reálná hodnota této průměrné mzdy udrží na
    dnešních čtyřiceti tisících, nebo vzroste například na šedesát tisíc. Protože na tom závisí i míra zaměstnanosti ve standardním zaměstnaneckém poměru a budoucí výběr pojistných odvodů.

    • A proč jsou zde nízké mzdy, protože na převážné většině lukrativních míst jsou lidé s análním zaměřením, kteří neumí nic!

      • Zpravidla s vámi nesouhlasím, ale racionální je relace mezi relativně nízkými mzdami v ČR (ve srovnání s Německem a Rakouskem) a vybranou částkou na důchody.
        Až budou odpovídat mzdy, budou vyšší odvody z nich a penzijní účet nebude deficitní. 

        Takže máte pravdu

  • Rozdíl v průměrném platu Němce a Čecha je myslím 64 tisíc. Důchody v Německu trochu skrouhli poté, kdy se jim jako zátěž jevilo přičlenění NDR, pak přechod na euro. Těžiště našich poměrně nízkých důchodů spočívá poněkud jinde, než je uvedeno v článku. Jde o vyrabování důchodového fondu Klausem (ten dvakrát - aby měl tzv vyrovnaný nezadlužený rozpočet) a Topolánkem (nazývali to půjčkou), trochu za to může i covid, trochu uměle vyvolaná energetická krize a výdaje na imigranty. Zejména však nepříčetné výdaje na Ukrajinu - ty jsou už přes 140 mld korun. Dále špatné hospodaření státu - například se vůbec nekrátí výdaje na neziskové organizace. Stále jde stovky miliard ročně za hranice od nás.  Asi 500 miliard. Vysávají nás nadnárodní firmy. Například od bank, stavebních spořitelen, pojišťoven a dalších. Klaus zahraničním firmám cudně říkal zahraniční investoři. Němci v ČR neplatí daň ze zisku, Vietnamci se daním vyhýbají, s financema fixlují, mají své mafie. Korupce, arbitráže jsou další vysavačem peněz. Máme hodně nepotřebných státních či polostátních firem, trafik pro neschopné a vysloužilé politiky. Mnoho českých firem platí daně v zahraničních daňových rájích. Zbraně a vojenskou techniku kupujeme zásadně předraženě - oproti jiným státům. Češi si neumějí vládnout. Další kolega nebo kolegyně by mě jistě doplnil/doplnila.

    • Jo, tak to je!

    • "Na facebooku se znovu objevil příspěvek, který se v různé podobě šíří již několik let. Václav Klaus měl údajně v roce 1993 ukrást z „důchodového fondu“ přes 330 mld. Kč. Fond však nikdy neexistoval, protože důchody jsou a byly financovány průběžným systémem ze státního rozpočtu.

      V příspěvku se píše o roce 1993 a Václavu Klausovi, který jako tehdejší ministr financí údajně vytuneloval důchodový fond, ve kterém mělo být přes 330 miliard korun.

      Toto tvrzení se šíří přinejmenším již od roku 2012, přičemž nejstarší verzi jsme našli v textu Otakara Zmítka v komunistických Haló novinách. Vůči Zmítkově článku se tehdy ohradilo Ministerstvo financí, které uvedlo, že žádný důchodový fond neexistuje. „Před rokem 1989, i po něm, až dodnes, jsou důchody financovány státem, ze státního rozpočtu. Důchodový systém fungoval a funguje na tzv. průběžném principu – důchody jsou hrazeny ze státního rozpočtu a od roku 1993, kdy bylo uzákoněno pojistné, jsou příjmy z pojistného odváděny do státního rozpočtu. Nedochází tedy k tomu, že by byly prostředky shromažďovány v nějakém fondu, z něhož by mohly být nějakým způsobem použity na něco jiného nebo zneužity,“ uvedlo Ministerstvo financí.

      Na podnět žádosti o poskytnutí informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím se ministerstvo k příspěvku opět vyjádřilo (.pdf) v roce 2020: „(…) až do roku 1993 nebyla žádná zvláštní částka určená na důchody (pojistné) vybírána. Z mezd a platů byla odváděna jedna daň, která se dále vnitřně nečlenila. Daň byla příjmem státu a stát určoval, na co prostředky použije. Žádný důchodový účet ani fond nebyl zřízen, důchody se rozpočtovaly a vyplácely průběžně jako jiné výdaje státu. Tzn., žádné prostředky z důchodového účtu se nemohly ztratit, protože žádný důchodový účet neexistoval a ani existovat nemohl.”

      • Ty peníze v nějaké přihrádce jistě byly. Jinak by se ani nedalo napsat, že Klaus nebo Topolánek o něco okradli důchodce - to by byli okradeni všichni občané. Klaus raboval dvakrát, Topolánek jednou a nazývali to půjčkou ... Víme, který politik řekl, že věří jen těm číslům, která si sám zfalšuje.

  • Před vládou komunistů byl důchodový systém ve vysokém přebytku,

    což vadilo komunistům po roce 1948 - tak jej "začlenili" do státního

    rozpočtu. 

    Ale ony všechny vlády - i ty po roce 1989 - důchodový systém rabovaly, 

    "odčerpávaly" z něj finance do (pseudo)státního rozpočtu... 

    • Nowak, ty máš vyrabovanej mozek. Vůbec nevíš, o a co jde.

    • Zapomněl jste napsat, že za vše špatné může Babiš, ale jinak propaganda výborná. To mi připomíná situaci, jak přijedou vnoučata z Prahy za babičkou na Moravu a začnou ji přesvědčovat o tom, že vlastně prožila ukrutný a strašlivý život za komunistů. Háček to má ten, že babička nechápe, o čem je řeč 

    • Diwa

      Jenomže za komunistů každý musel dělat a kdo nedělal, měl na krku příživu a kriminál ! Na důchody bylo a nebyl jediný problém, protože každý pracoval i kdejaký cigán ! Dnes je to přesně opačně, dnes nemusí dělat nikdo a za to mu stát ještě přespěje na dávkách !  To jste jaksi zapomněl napsat.........

      • Mícháte páté přes deváté - výše důchodů za bolševika

        rozhodně na spokojený život nestačila... I jejich výpočet

        byl značně podivný - včetně rozdělení do kategorií I - IV.

        A to, že důchod dostávali jen ti, co odváděli "příspěvky"

        do důchodového fondu, je známé. Ostatní dostali "sociální

        dávky". . . 


        • Novak, ty bys potřeboval jednu dávku do dršky. Proč tak ležeš? No jo, ty nevíš, že za I.rep a za války lidé neměli ani korunu, tak z čeho by to platili? A potom dostali od bolševiků všichni důchod. Vím to od prarodičů z obou stran.

    • Pro upřesnění - nezávislý (od dob Rakousko Uherska) byl důchodový fond do vstupu do platnosti zákona č. 279/1949 Sb, kdy byl "začleněn" do státního rozpočtu. A to ještě nepíši o tzv.  měnové reformě Čs koruny z 1. června 1953 - kterou byly doslova znehodnoceny úspory všech, kteří ukládali své finance v bankách a spořitelnách. 

      Tehdejší komunistická vlády tak dosáhla znehodnocení československé koruny, aby snížila poměr finanční poptávky obyvatel proti nabídce zboží - tu ostatně zavinila svým stupidním "znárodněním" podniků soukromníků po roce 1948.

      Údajně se chtěla vypořádat s přídělovým systémem, který prohloubila paskvilem, zvaným "znárodnění" - už po roce 1948. 

      V tom pokračovaly všechny vlády Československa, dokonce i po roce 1989 -  když roku1993 Václav Klaus jako ministr financí zrušil - i když ve státním rozpočtu začleněný a zneužívanyý důchodový fond se 340 miliardami Kčs . . . 

      • Novák, zalez s těma pitomejma kecama. Po válce se ve všech zemích musela provést měnová reforma. Tedy i u nás.

  • To se to rabovalo od revoluce v důchodovem fondu, ktery byl do te doby nedotknutelny! Že klausi a spol....

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit