Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nechápu ,co se stále řeší ….100 000Ks státních zaměstnanců na “dlažbu”., OSVČ vyčlenit ze systému jako v SRN,zrušit pár neziskovek a je to doma …,armádu ořezat nebo úplně zrušit….

  • Rozpočtová rada se měla zabývat tím nesmyslným začleněním

    a vykradením důchodového fondu po roce 1948. A to už nepíší

    o odvezení podstatné části zlatého pokladu republiky po roce

    1945 do Stalinoa SSSR. 

    Okrádání Československa pokračovalo i po okupaci v r. 1968

    Reparace od Rudka, jako nástupnického státu CCCP jsou ale

    nevymyhatelné - to dá rozum.

  • mun.go

    Souhrnně k panu Pattovi:

    Pan Ivo Patta má (pokud jde o prostou reprodukci pracovní síly) pravdu - bezdětní jsou "černými pasažéry", kteří si nevychovali náhradu sypající peníze do  sociálního pojištění důchodců v průběžném, mezigeneračně solidárním systému. Však jsou také za to náležitě trestáni v ekonomicky aktivním věku, když odvádějí na sociální pojištění násobně vyšší dávky než rodiče s dětmi. A jak píšou "Macl" (11.3.2022 ~ 17 hod.) a "jindrich2309"(10.3.2023 ~ 7:20) - existuje nemálo pracujících důchodců sociální dávky odvádějících a platících tak důchod sami sobě. 

    Ekonomicky aktivní generace sice živí důchodce odvody do sociálního pojištění, při práci však z velké části využívá výrobní prostředky a pracovní nástroje, které vytvořila generace důchodců (i ti bezdětní).

    V neposlední řadě důchodci (také ti bezdětní) přispívají do státního rozpočtu placením daní - zejména DPH.  Novinky už připravují čtenáře na další zvyšování daní: "Navýšení daně z nemovitostí by státnímu rozpočtu mohlo přinést až 12 miliard" a "Daň z nemovitostí zřejmě poroste"

    Obecně věci nejsou tak jednoduché, jak vypadají. Aby lidé měli děti a více dětí, musí být nějaká státní / společenská podpora rodin s dětmi - jinak děti prostě nebudou - v nejistých časech je zodpovědní rodiče nechtějí přivádět na svět. Nemluvím o těch nezodpovědných.

    • ivo_patta

      V těch daních plavete, ale nedivím se tomu, protože zákony o sociálním a důchodovém pojištění lžou již ve svém názvu. Navíc zákon o dani ze mzdy obsahuje několik pater lží! Co se týká, cituji: "Bezdětní ... však jsou také za to náležitě trestáni v ekonomicky aktivním věku, když odvádějí na sociální pojištění násobně vyšší dávky než rodiče s dětmi".  Tak to jste zaspal dobu, protože mluvíte o tom, jak to bylo za bolševika.  Od nové daňové a sociální legislativy prosazené v roce 1992 s platností od 1. 1. 1993 za ministra financí a následně premiéra V. Klause platí opak toho, co si pamatujete. Abych nemluvil jen za sebe. Budu citovat: Časově i věcně prokazatelného poklesu porodnosti si v přímé souvislosti s reformou daňového systému o 30 000 dětí ročně  povšiml také M. Hiršl. Cituji  z jeho tudie:  Změny ... ukazují trend vývoje  skutečných hmotných životních podmínek ve kterých rodiny s dětmi žijí, a který výrazně ovlivňuje rozhodování mladých lidí o tom, zda vůbec mít děti a kolik. ... Bylo to způsobeno vyšším růstem míry zdanění racovních příjmů rodičů v porovnání s bezdětnými ... (časopis Demografie, 2004, 46: 166 až 176). Ekonom Klaus totiž k 1. 1. 1993 okradl v nadměrném zdanění pracující rodiče o tři čtvrtiny peněz na výchovu dětí v rodině! Peněz, které si rodiče ychovávající děti sami vydělali. Chtělo by to méně koukat z okna a více studovat fakta. 

      • mun.go

        Nevím, o co se dohadujeme. Zajisté není otázkou zda a jak v daních plavu - to ponechte na mou starost.

        Jedinou výhradu mám k vaší averzi vůči bezdětným. Ano, nezajistili prostou fyzickou reprodukci pracovní síly - leč prostá fyzická reprodukce ještě není zárukou reprodukce ekonomické. Také je jasné, že po dobu své ekonomické aktivity podporují bezdětní svými daňovými odvody rodiče s dětmi.

        K tomu, aby se rodilo více dětí, musí směřovat celá státní politika a  společenský  koncenzus. Ekonomika v recesi, podpora LGBT komunit a nebinárních jedinců asi nebudou tím správným řešením.

      • mun.go

        Pane Patta - existují přece aktuální mzdové kalkulačky - třeba zde - kde si můžete spočítat mzdu, včetně uvedení hodnoty odvodů slevy na děti (tamtéž).

        A ohledně podpory státu a společenského klimatu/* pro rodiny s dětmi jste nečetl níže:  

        Málo mužů má dostatečný příjem ... 

        Stačilo by přidat (ženatým) mužům - to je však za prvé genderově závadné a za druhé obtížně proveditelné, když je ekonomika v recesi.

        /* a to ještě nemluvím třeba o bytové výstavbě ...

    • mun.go

      Ke "státní / společenské" podpoře: Matka v domácnosti vychovávající děti je spíše řídký úkaz. Málo mužů má dostatečný příjem, aby se z tohoto jednoho příjmu uživila žena i rodina. Ostatně být matka není příliš cool - dnes letí podnikatelky, aktivistky  / političky nebo blogerky ...

  • Macl

    Já sem docela tvrdě pracující penzista. Zaměstnavatel za mě platí sociální i zdravovotní pojištění. Takže já si platím částečně svojí penzí... Snad mě to alespoň nikdo nemůže chvíli vyčítat...

  • ivo_patta

    Problémy státního důchodového systému mají na svědomí především ekonomové -  politici a ekonomové poradci politiků (NERV, NRR). V. Klaus v roce 1992 prosadil daňové a sociální zákony, které sebraly našim rodinám tři čtvrtiny peněz na výchovu dětí v nadměrných daních. Výsledkem byl pokles porodnosti o 30 000 dětí do tří let. V roce 1995 klesla úhrnná plodnost žen pod 1,3 dítěte/ženu a začali jsme hromadně vymírat. Klaus nám sliboval, že doženeme Německo a slovo splnil, bohužel v tom nejhorším možném ukazateli. Další negativní zásah do státního důchodového systému představoval zákon o důchodovém pojištění, který odstartoval prodlužování věku odchodu do důchodu a postupně znehodnotil časový bonus věku odchodu do důchodu matek, které nejen pracovaly, ale také vychovaly děti. Děti, které v dospělosti financují z odvodů SP důchody svých rodičů. Důchodovou reformu nemáme: 1) Protože ekonomové chtějí na reformě důchodů vydělat a proto u nás dvacet let propagují Penzijní reformu v podobě  bankovního produktu nazvaného  Penzijní fondy.  2) Ekonomové nemohou ani začít práci na Důchodové reformě ve prospěch občanů, protože netuší, jak jsou starobní důchody financovány!  Výsledkem 30 let řízení státu ekonomy a jejich hospodaření poslepu s našimi daněmi je ztráta 1 300 000 dětí a z toho plynoucí Implicitní dluh ve státním důchodovém systému ve výši 4 biliony korun (to znamená, že státní dluh není pouhé tři biliony korun, ale 3 + 4 = 7 bilionů korun). Více v auditu státního důchodového systému:  slideplayer.cz/slide/13563954 

  • Diwa

    Důchody netáhnou vůbec nic. Jedině naše vlády zlodějů nás táhnou ke dnu. Největší pakáž pro tuhle republiku jsou lidi dole mezi námi, kteří tuhle sebranku volí !!!

  • mun.go

    Dovolím si ještě dodat ke grafu pana Jégla níže (ČSSZ – výdaje na důchody, viz zde):

    Ano, výdaje na důchody rostou - což však má více příčin.

    1. demografické - do důchodového věku odrůstají postupně populačně silnější ročníky (to je předvídatelné a stát s tím má počítat),
    2.  důchody se ze zákona zvyšují v poměru k inflaci (valorizace/* - viz tady a tady),
    3. vnější okolnosti (například epidemie, války, katastrofy a následná invalidita),
    4. nesystémové zásahy - jako byla loňská lákavá nabídka odchodu do předčasného  důchodu, který byl výhodnější, než při odchodu do starobního důchodu po dosažení důchodového věku. Kdo by toho nevyužil, když stát nabízí?

    /* Vyplácený důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměra je jednotná pro všechny pobíratele starobního důchodu a měla by odpovídat desetině průměrné mzdy. Zbytek tvoří procentní výměra, která se vyměřuje podle zásluh (výše příjmů, počet odpracovaných let, doba a výška odvádění sociálního pojištění). Při řádné valorizaci se navyšuje jak základní výměra, tak procentní výměra, tedy obě části důchodu. Při mimořádné valorizaci kvůli inflaci se zvedá jen zásluhová (procentní) část penzí. 

    V poslední době rostly důchody o inflaci a o polovinu růstu mezd, před rokem 2018 se důchody zvyšovaly o inflaci/** a jen o třetinu růstu reálných mezd - vládní fialová klika tento záměr prohlasovala / proválcovala přes všechny kecy o "nastavení stabilního systému férových důchodů". Prázdná slova.

    /** Jaká byla inflace okolo roku 2018 a jaká je nyní se můžete podívat na webu českého statistického úřadu: Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného ročního indexu spotřebitelských cen. V roce 2018 to bylo 2,1%, nyní jsme na 20%. Je zbytečné vše znovu opakovat - už sa na toto téma popsalo spoustu papíru - například tady: Má se šetřit i na důchodcích? Odpověď vlády je ano, protože důchodci se nemohou bránit a my jsme silní. Nuž - všeho do času.

    Příjemný víkend.

  • V první řadě nejen tehdejší,ale i budoucí důchodce okradla vláda ODS a premiér Topolánek,ten z důchodů vzal a na jiné účely použil asi 30 miliard.Slíbil je vrátit,slovo dodržel  jako Fiala svoje předvolební bláboly.Ty "drobné" dnes chybí,stejně tak chybí politická a trestní zodpovědnost všech našich j-elit.

    • Topolánek byl nejhloupější premier od vzniku našeho státu v roce 1918.Ničemu nerozuměl,akorát měl kamarády,kteří využívali jeho neschopnost.Jeho škody,které způsobil,se budou ještě dlouho napravovat.

  • Jsou výdaje státu, které můžete veřejně kritizovat a zpochybňovat a pak jsou jiné výdaje státu, u kterých by byla kritika vaší společenskou sebevraždou. 

    Jistě víte, které ty druhé výdaje jsou 😀

  • Zvonik54

    Čeští důchodci trpí ,,syndromem vařené žáby": Žábu hodíte do hrnce se studenou vodou a začnete vodu zahřívat až k varu, kdy žába chcípne. Není schopna se bránit, ani utéct. A česká vláda tohoto jevu u důchodců zneužívá. Proto byl zvolen i takový prezident. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit