Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Domácí vybírají obrovské poplatky a pokuty. 

    Tak by měli taky za ty peníze, svým horám věnovat nějakou péči. 

    Ne jenom kasírovat.

  • gaheris

    Kdy tam na Everestu otevřou mekáč? Už je snad posranej dost!

  • Jako nepálský úředník bych z Himalájí nepustil nikoho,kdo po sobě zanechal nepořádek.Ani za poplatek.Před vstupem do velehor bych zkontroloval vybavení a po výstupu bych v kontrolním táboře chtěl vidět totéž.Je to chyba a nedůslednost nepálských úřadů.Měly by si své "turisty",šerpy téměř vynášené na vrchol pohlídat.Kouzlo peněz je však ošidné ,zámky a zásady zahlušující.Proto je na tom naše zeměkoule tak dobře.A bude hůř.

  • V nabídce k diskuzi chybí plaský klášter.Proto jsem nemohl vyjádřit svůj nesouhlas s tímto námětem.Je chvályhodný jako historickoarchitektonický dokument.K obecné diskuzi to ale není.Nešťourejte do nezáživnostiChceme diskutovat současné problémy,historie je v podstatě daná a neměnitelná.

  • Dříve si horolezci sami nesli většinu svého vybavení, dnes je však mnoho nováčků není schopno unést. To musejí obstarat nosiči.

    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Dřív každý musel o zdolání vrcholu usilovat, vynaložit námahu fyzickou i duševní. Tím dozrál k úctě k horám a přírodě. Já když jdu kamkoli kdykoli do lesů a vrcholů nedovolím si odhodit ani obal od tatranky. Vše v kapsách dotáhnu domů.   Dnes se tam leckdo nechá málem vynést na nosítkách a pak si plácne nálepku "zdolal Everest". Čekám kdy se tam postaví lanovka a otevře bufet Macdonalda

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit