Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • janhrom

    👍

  • mun.go

    Nejde o nominaci. Jde o Oppenheimerovu roli při vývoji a prvním použití atomové bomby. Nechtěl bych být na jeho místě.

    V Oppenheimerově filmu je mrazivá scéna, v níž špičkoví vojenští a vědečtí představitelé Spojených států diskutují o tom, jak a kam svrhnout atomovou bombu. Oppenheimer sice sympatizoval s argumentem Nielse Bohra, že hrozba bomby by měla nastolit věk otevřenosti a spolupráce, ale v praxi se postavil na stranu vojenských špiček a zdůvodnil to tím, že vědcům nepřísluší rozhodovat o způsobu použití zbraně. Odmítl podpořit pokusy Lea Szilarda zabránit svržení bomby na Japonsko a na klíčovém setkání v tichosti požehnal rozhodnutí zaměřit bombu na japonské civilisty. Oppenheimer "hrál v této kritické diskusi nejednoznačnou roli", píší Bird a Sherwin. "Nic nevyhrál a se vším souhlasil." Velká část této scény je převzata přímo z oficiálního záznamu z jednání. Nicméně moment, kdy je Kjóto vyškrtnuto ze seznamu cílů, protože tam ministr zahraničí strávil líbánky, byl do scénáře přidán na poslední chvíli a inspiroval ho vlastní výzkum herce Jamese Remara k jeho postavě. "Má to byrokratický charakter skupiny mužů, kteří diskutují o masivní destrukci a o tom, jak se chystají udělat ty strašné věci. A vy najednou vidíte lidskou tvář těchto jednání," řekl Nolan serveru Vulture.

    Ačkoli Oppenheimer nebyl pacifista, byl zásadový člověk. Během svého působení na Berkeley ve 30. letech 20. století sháněl finanční prostředky na podporu loajalistů ve španělské občanské válce a účastnil se schůzí levicových organizací. Jako syn německo-židovských přistěhovalců je zděšen zprávami o Hitlerovi před invazí do Polska a jako fyzik, který se částečně vzdělával v rodném národě svých rodičů, zná schopnosti vědců, kteří nyní mohou spolupracovat s nacisty. A v roce 1939 - díky slavnému dopisu Alberta Einsteina a Lea Szilarda - zná "tajemství" i prezident Roosevelt. Zatímco nacisté pokračují v ničivé cestě Evropou, Oppenheimer nevidí jinou možnost než vést projekt Manhattan. Je nemyslitelné, aby Hitler měl bombu jako první, a této skutečnosti využije k tomu, aby přesvědčil vysněný tým vědců , aby se s rodinami přestěhovali do Nového Mexika a začali pracovat na bombě. Práce je tak složitá a náročná, že v době testu Trinity v červenci 1945 je Hitler mrtev a Německo je v troskách. Válka v Tichomoří přesto zuří dál, protože Japonci nejeví známky kapitulace ani poté, co USA vybombardovaly Tokio a zabily nejméně 100 000 civilistů. Oppenheimer, zbavený své původní a osobnější motivace, poněkud ztrácí sám sebe. Na schůzce ve Washingtonu s vládními a vojenskými představiteli vyjadřuje pochybnosti vědecké komunity o použití tak ničivé zbraně na císařské Japonsko - které někteří považují za menší globální hrozbu než nacistické Německo -, ale nic nenamítá, když plánovači odhalí města plná civilistů, na která se zaměří - viz Ethics on Film: Discussion of "Oppenheimer".

    Film upozorňuje na to, že lidské bytosti mají schopnost masového ničení, a Oppenheimer se nakonec domníval, že skutečně spustily řetězovou reakci, která nakonec zničí celý svět: závody v jaderném zbrojení. Máme štěstí, že od dob Trumana žádný vůdce nepoužil jaderné zbraně proti jiné zemi; ať už si někdo myslí, že použití atomových zbraní je správné, nebo ne, už to samo o sobě je vítězství. Nolan si však myslí, že hrozba jaderné války je nejhorší, jaká kdy byla; není jasné, zda je to pravda, ale zdá se, že je nejhorší od dob studené války. A právě to je součástí Oppenheimerova odkazu, který z něj (v Nolanových očích) dělá nejdůležitějšího člověka, který kdy žil. Hrozba, kterou umožnil, nikdy nezmizí; film nám připomíná, že je to něco, co je třeba neustále zvládat - viz Why Oppenheimer Is a Philosophical Film.

    • goyim

      "Nolan si však myslí, že hrozba jaderné války je nejhorší, jaká kdy byla; není jasné, zda je to pravda, ale zdá se, že je nejhorší od dob studené války. A právě to je součástí Oppenheimerova odkazu, který z něj (v Nolanových očích) dělá nejdůležitějšího člověka, který kdy žil. Hrozba, kterou umožnil, nikdy nezmizí."

      Nolan asi nikdy neslyšel o biologických zbraních, které mají dávno schopnost vyhladit lidstvo  -  a to mnohem efektivněji, než atomovky.

      • mun.go

        V rychlosti akce, výkonnosti a dlouhotrvajících následcích jsou jaderné zbraně nepřekonatelné. Biologické zbraně jsou hned za nimi. 

        Křížový odkaz na Putina a odvetný jaderný úder 

        • goyim

          Dalo by se polemizovat. Atomovka nezabije moc lidí, resp. exploze zabije minimum. Většinu postihne až radiace, před kterou se ale lze líp chránit než proti proti smrtícímu viru. Virus si tě najde všude a ty nejhorší tě dokážou zlikvidovat během pár dní. Nepomůže nic. A pokud bys ten virus dokázal rychle rozprášit po velké ploše...

          • mun.go

            Atomovka zabije všechno živé (nejen lidi) a elektromagnetický impuls bezpečně vyřadí veškrou elektroniku.

            Viry / bakterie jsou selektivní a po čase vám stejně zmutují na neškodnou formu a / nebo se organismy přizpůsobí.

            I když biologickou zbraní vyhubíte lidi, něco přežije - třeba medvědi nebo delfíni v oceánech. Lidoopové (i medvědi) umí používat nástroje. A za nějaký milion let to tady máte znovu - budou se mlátit nejprve pěstním klínem, pak  oštěpy, luky a šípy, noži a meči, puškami, kanóny  ... do toho první šamani, obchodníci, bankéři ... 

            • goyim

              Ok.😎Beru argument s evolucí. V tom případě ale stejně dopadne i atomovka, protože i atomovka nezabije vše živé. Např. štíři nebo švábi dokáží přežít. Bakterie ve vodě též.😉

              • mun.go

                Reakce na příspěvek:

                Při dostatečném nasazení atomovek zbude jen roztavená a pomalu chladnoucí sklovina zemské kůry. 

                Když chcete totální zkázu, tak jenom atomovky zaručí úspěch.

                • goyim

                  Reakce na příspěvek:

                  Jakože radiace se dostane kilometry hluboko pod led a zlikviduje všechny mikroby (nebo živočichy žijící v hloubce jako paryby) v celém oceánu? Ne. Nemyslím si. Kolik atomovek už bylo při testech odpáleno na moři nebo v blízkosti moře? Dost. Možná většina. Atomovky zaručí dobu ledovou, ale i ta, jak víme z historie, pomine. Scénář s "dostatečným nasazení atomovek" není moc reálný. Nejde odpálit rychle a najednou velké množství atomovek, protože po pár bombách už nebude nic fungovat. Elektromagnetický impuls?😉

                  Co to zkusit jinak? Co takhle se nebavit o zkáze, ale o té efektivitě? Co takhle virus modifikovaný tak, aby postihl jen určitou rasu nebo etnikum? Na tom už dávno pracují, možná i existuje. Toho bych se bál mnohem víc. Je tam totiž větší odhodlání něco takového použít, protože nedojde k vzájemnému zničení. Z pohledu války maximálně efektivní.😎

                  • mun.go

                    Reakce na příspěvek:

                    1)Stačí přejít do modu studené války, kdy bylo jaderných hlavic asi tak 9x více než dnes.  Nebude žádný led. Voda se vypaří. Systémy odpalovacích zařízení jsou  umístěny a konstruovány tak, aby byly odolné vůči extrémně silným impulsům elektromagnetického pole (EMP) - mechanické, pneumatické, hydraulické a chemické mechanismy. Pravda, letecké nosiče jsou zranitelné. Ponorky až tak ne.

                    2) Ano, o selektivitě už jsem psal (20.2.2024 16:42).

                    Bulletin amerických atomových vědců nastavil na rok 2024 hodiny na 90 sekund před půlnocí, což je neblíže katastrofě od roku 1948 (kdy založil  radu sponzorů Bulletinu Albert Einstein s Robertem Oppenheimerem jako prvním předsedou).

                    Tady je video z oznámení o nastavení hodin. Na stránkách Bulletinu jsou další fakta a odkazy.

                    Raději bych to nezkoušel v praxi - ani atomovky, ani biologické zbraně. Bohužel šílenci mezi politiky (protože ti jsou vrchní velitelé armád) se vždycky najdou ... 

            • goyim

              <dvojí post>

          • Jste v úrovni myšlení o nějaký ten level výše, napřed, takže ostatní máte nebezpečně za zády. S tím vždy nikdo moc udělat nedokázal.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit