Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nějak tu nevidím chválu na proruského polodiktátora Uhrů. Vždyť to má být vlastenec k pohledání a má nejvyšší inflaci?

    • Vážený , každý  měsíc jezdím  jak říkáte do Uher  do lázní. Vstupné na celý den cca 350-500 kč  celodenní vstup  , menu v každé přilehlé restauraci cca 2500 forintu ( cca 150kč) Jídlo v obchodech stejné nebo levnější než u nás.   Nesmíte věřit všem kecům zdejších poskoků. Doporučuji ..

    • mun.go

      Viz níže rozdíl mezi životními náklady a inflací, což si plete i Wallo..

  • ale už to jde dolů.. :) všechny ty slevy a la mléko za 16,90 v Kaufu jsou ty ceny, na kterých se to zastaví za rok ve chvíli, kdy tady budeme už zase s inflací okolo 3%..

  • Serhej Fialenko za nic nemůže. To všechno Babiš (Píše se rok 2028).

    Samozřejmě. 

    • Měli by vám v ústavu koupit kalendář. 

      Píše se rok 2023 

      a uklízíme bordel a miliardové dluhy po  dotačním Andrejovi.

      • jakto že za Babiše se snižoval dluh na nejnižší úroveň za cca 20 let. Lidé měli největší úspory, a nejvíce lidí bylo spokojeno cca 60% podle průzkumů. Nemáte pocit , že jste takový žoldák  pro kliku kolem Redla a spol???

  • mun.go

    Inflace je sice podobná životním nákladům, avšek není to totéž.

    Rozdíl mezi životními náklady a inflací závisí na řadě faktorů, jako je jejich rozsah a způsob, jakým jsou měřeny. Obě veličiny jsou silný ekonomický ukazatel, který udává ekonomický status v zemi nebo regionu. Obecně řečeno, pokud je vysoká inflace, je podpořena vysokými životními náklady. 

    Životní náklady nelze snadno řídit vládními zásahy, protože životní náklady závisí hlavně na poptávce a nabídce zdrojů v zeměpisné oblasti.

    Právě u zdrojů se EU a ČR střílí do vlastní nohy tím, že 

    - jednak odmítla nedemokratický ruský plyn a špinavou ropu a zaměřila se na drahé kapalné produkty s vysokým podílem transatlantických hodnot a neméně vysokou cenou, 

    - druhak se zaměřuje na údajně "obnovitelné" zdroje, které jsou spíše občasné než obnovitelné a vzhledem k nevyřešené akumulaci elektrické eergie nejsou až tak výhodné.

    • Jednak nesmysl, 

      druhak naprostý výmysl. 

      Kam mungo na ty plky chodíte? 

      Lenin spis XII, strana 8. dole?

      • mun.go

        Kecáte, Wallo - zkuste si něco přečíst ... některé weby mají i překlad do češtiny ...

        Mimochodem, v Rusku jsou menší životní náklady, což je jeden z důvodů, proč se jich vyšší inflace (kdyby byla) málo dotýká.

        • mun.go

          Z Forbesu (třetí odkaz) vám přeložím alespoň základní pasáž:

          Inflace a životní náklady jsou vzájemně propojené pojmy, ale nejsou to synonyma. Inflace popisuje postupný růst cen, zatímco životní náklady jsou přehledem toho, kolik člověk potřebuje v daném okamžiku utratit.

          "Když inflace roste, rostou i náklady na zboží a služby, což následně snižuje kupní sílu," říká Fleming. "To je obzvláště nepříjemné pro osoby s nižšími stálými příjmy, protože inflace je může připravit o možnost dovolit si nezbytné věci, jako jsou potraviny, bydlení, léky a doprava." Aby poskytovatelé důchodových dávek kompenzovali inflaci, která snižuje kupní sílu, mohou nabízet úpravy životních nákladů (Cost-Of-Living Adjustments - COLAs).

          Inflace. Jedná se o to, o kolik se v průběhu času zvyšují ceny zboží a služeb. Úřad pro statistiku práce (BLS - Bureau of Labor Statistics) používá ke sledování míry inflace index spotřebitelských cen. Existují indexy spotřebitelských cen pro celé USA i pro konkrétní zeměpisné oblasti a položky veřejných služeb, plynu a potravin. Změny jsou vykazovány měsíčně jako procentní nárůst nebo pokles indexu spotřebitelských cen.

          Životní náklady. Jedná se o to, kolik stojí udržení určité životní úrovně v daném místě v určitém časovém okamžiku. Obvykle se vypočítává zprůměrováním nákladů na konkrétní zboží a služby potřebné k dosažení této životní úrovně. Vláda používá regionální a celostátní indexy spotřebitelských cen k určení životních nákladů v konkrétních oblastech.

          Úpravy životních nákladů. COLA jsou úpravy konkrétních dávek, jako je sociální zabezpečení, aby držely krok s inflací. Bez COLA by důchodci stále dostávali měsíční dávky sociálního zabezpečení ve výši pouze 157,70 USD, stejně jako v roce 1975. To by bylo nespravedlivé, protože v roce 1975, kdy benzín stál 0,57 dolaru za galon, si za 157,70 dolaru mohli koupit mnohem více.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit