Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • mun.go

    Americký FED zvýšil úrokovou sazbu - viz "Federální rezervní systém bojuje proti inflaci největším zvýšením sazeb od roku 1994". Toto "největší zvýšení" je o 0,75%  na 1,75% -  viz také graf v odkazovaném článku NY Times.

    Na tomtéž webu se dočteme, že "Úrokové sazby ve světě rostou, protože válka a vysoká inflace pokračují": Téměř čtyři desítky zemí za posledních šest měsíců zvýšily úrokové sazby, protože centrální banky ve Spojených státech, Anglii, Indii a dalších zemích zvyšují náklady na půjčky ve snaze omezit nejrychlejší inflaci za poslední desetiletí. ... Fed je připraven v letošním roce pokračovat ve zvyšování sazeb, a to s největší pravděpodobností rychlým tempem. Evropská centrální banka signalizovala, že v červenci poprvé po 11 letech zvýší sazby, a investoři stále více věří, že bude postupovat rychle, protože se snaží zpomalit ekonomiku. Velké zvýšení sazeb může příští měsíc oznámit také Bank of Canada, která je zvýšila již před dvěma týdny. ... Inflace zatím nevykazuje přílišné známky zmírnění. Ve zprávě z minulého týdne se americké spotřebitelské ceny opět zvýšily, když prudce vzrostly ceny benzinu a prudce zdražilo různé zboží a služby. Válka na Ukrajině by mohla nadále tlačit na růst cen komodit, zatímco snahy o potlačení koronaviru v Číně a stávky dělníků v Jižní Koreji hrozí dalším narušením výroby součástek. Poptávka v Americe zůstává do značné míry silná, i když vykazuje první známky oslabení, a spotřebitelé v některých jiných částech světa začínají couvat. ... Otázkou nyní je, zda globální ekonomika bude schopna ustát cyklus zvyšování sazeb, jaký v poslední době - a možná i nikdy předtím - nezažila. Vyhlídky nejsou nadějné. ... Válka na Ukrajině, výluky v Číně, narušení dodavatelských řetězců a riziko stagflace sráží růst," uvedl tento měsíc ve své zprávě David Malpass, prezident Světové banky. "Pro mnoho zemí bude těžké vyhnout se recesi."

    V článku je tabulka předpokládané průměrné inflace v roce 2022 a ČR nezklamala: NY Times odhadují 9%, Tiscali dnes přiznává ČR 15,2% a skutečnost je ještě mnohem horší.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit