Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Bylo to i jedním z argumentů studentské stávky:

    ---------------------------------------------------------------------------

    KDYŽ SE NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH PŘESTANE VYUČOVAT MARXISMUS-LENINISMUS, BUDE  DOST ČASU NA NAHRAZENÍ HODIN,  CO JSME "ZAMEŠKALI" V PROTESTECH...

    --------------------------------------------------------------------------

    A učit "poznatky" z pera onoho Marxe, co souložil

    s vlastní dcerou, nebo Lenina, co zradil Rusko ve

    válce s Německem a Rakouskem - to bylo chucpe... 

  • Když jsem byl na vojně, tak každý den po snídani bylo politické školení asi patnáct minut a v pátek celé dvě hodiny. Byly to nádherné časy, hlavně ten pátek, když jsem tam mohl ještě dvě hodiny hnípat.

  • mun.go

    Nevím proč tolik nenávisti. Stav stačilo nezaujatým komentářem popsat.

    Komunistický režim byl ideologický. Jeho ideologie měla podobu propracovaného ideologického kánonu zvaného marxismus-leninismus. Vyznávat tuto ideologii bylo povinné. Prostupovala výchovný a vzdělávací systém od nejútlejších let, byla povinnou součástí kulturní tvorby, konkurenční nebo nesouhlasné názory byly nepřípustné a jejich vyznávání bylo potlačováno. Marxisticko-leninská ideologie byla označována za vědeckou, o její „vědeckosti“ se nepolemizovalo. Měla tedy svoji obsahovou podobu, měla ale i formální podobu. Měla svoji barvu, měla své symboly, měla tváře svých ikon, které byly nezpochybnitelné.

    Po třiceti letech jsme dosáhli — postupně a průběžně — stejného stavu. Nežijeme ve svobodné společnosti, ale žijeme znovu v době charakterizované vysokou mírou ideologizace. Stejně jako nacismus dělil společnost na rasy, stejně jako komunismus dělil společnost na třídy, i tato nová ideologie dělí společnost na antagonistické vrstvy.

    (1) Kdo nebojuje za záchranu planety, je nepřítel. (2) Kdo nesdílí klimatickou nouzi, je proti planetě. (3) Kdo věří v přirozené dělení společnosti na muže a ženy, podporuje nerovnosti. (4) Kdo se domnívá, že vztah muže s mužem, nebo ženy se ženou sice může existovat, stát takovým vztahům však nemá vycházet aktivně vstříc, je netolerantní homofob. (5) Kdo věří v národní stát jako dědictví našich předků, který jsme povinni hájit a předat našim dětem, je nacionalista. (6) Kdo tvrdí, že neexistuje žádný nárok opravňující masovou migrační invazi do našeho civilizačního prostoru, je považován za xenofoba. (7)  Kdo nepodporuje sdílení majetku, je pro zlý kapitalismus. (8) Kdo nepodporuje odstranění sochy maršála Koněva, je proruský agent. (9) Kdo odmítá v Rusku vidět pouze „říši zla“, je v důsledku prosovětský komunista. (10) Kdo připouští, že z pěti dnes největších světových přístavů se tři nachází v Číně, kolaboruje s čínskými komunisty. (11) Kdo kritizuje evropské elity a bruselskou byrokracii, je proti míru na evropském kontinentu. (12) Kdo respektuje výsledky svobodných voleb a z nich vzešlé autority, není demokrat (podle Milionů chvilek pro demokracii).

    Ivo Strejček (Institut Václava Klause) - Teze k vystoupení na konferenci Třicet let trnité cesty ke svobodě ...

    • Pavel.Jegl

      Fajn myšlenka, nenávist sem nepatří.

      Pokud bych ale vycházel z tezí pana Stejčka, je mezi zmíněnými systémy podstatný rozdíl, Mun.go.

      Spočívá v tom, že lidé popsaní v bodech 1 až 12, tedy podle pana Strejčka antagonisté, nejsou pronásledováni a vězněni. 

      A jsou vůbec antagonisty? Vždyť nesedí za mřížemi, ale ve vládě, ve sněmovně, dokonce na Hradě, zastávají manažerské posty... 

      Není snad absurdní, že podle Strejčkových bodů (1 až 12) vychází naše (demokraticky zvolené) vedení antagonisticky?


      • mun.go

        "nesedí za mřížemi, ale ve vládě, ve sněmovně, dokonce na Hradě, zastávají manažerské posty..."

        Prozatím dochází jenom k mírnějším formám fyzického násilí. Že nejsou pronásledováni - záleží na tom, co si pod pronásledováním představujete. 

        "... vychází naše (demokraticky zvolené) vedení antagonisticky?"

        Antagonisticky s demokraticky nezvolenou menšinou?

        ---

        antagonizmus, antagonismus >>  nesmiřitelný protiklad, protichůdnost

        • Pavel.Jegl

          Mun.go., vskutku vím, kdo je antagonista - je to protihráč, opak protagonisty. 

          "Záleží na tom, co si pod pronásledováním představujeme", píšete. To vskutku záleží, mun.go!

          Z logiky pana Strejčka (body 1 až 12) a z vaší interpretace ale vychází, že máme pronásledovanou vládu, vrchního velitele i Václava Klause - a také většinu diskutujících na webu Tiscali, kteří zhusta zastávají postoje z bodů 1 až 12. Skoro bych uronil slzu. Dobrou noc 😉




          • mun.go

            Zvonka to naozaj tak vyzerá.

            Len o emeritného prezidenta, pána Klausa, by som až tak veľký strach nemal.

  • Mě zaujal tento příspěvek:

    * Dostaneš metál od pana prezidenta - vyhodí tě z práce (havloidi)

    * Ozveš se proti Havlovi - seřežou tě (havloidi)

    * Přejdeš hranici - zastřelí tě (velký vzor havloidů USA)

     TAK CO? NEJSTE JAKO ONI?

    Ale myslím si, že v tomto bezvýznamném plátku je ho škoda, stejně mu jej smázli. Zdejší zanedbatelná menšina tzv. "demokratů" stejně nemá pražádný vliv na chod státu, nikdy mít nebude, ale velice pobaví.

    A maže ty co mají VLASTNÍ NÁZOR !


    • Pavel.Jegl

      Nadávka, hulvátství či očividná lež nejsou názory, MeZemane. Proto jsou mazány.

      Pište své názory, ale prosím, nelžete, neurážejte.

      Jsou tací, kteří se bez toho obejdou. I když mají jiný názor než komentátor, vyjadřují výhrady slušně, byť ostře a bez servítků. 

      Těm za redakci děkuji a přeji pokojný víkend.




  • Mě přiváděla do rozpaků vnitřní jistota některých pravověrných soudruhů, kteří sebejistě tvrdili, že na vše známé i neznámé lze najít odpověď v marxistické dialektice, že jedině marx-leninské učení dává ucelenou a jasnou odpověď na všechny otázky minulosti, současnosti i budoucnosti. Marxisté materialismus pojímali jako pádnou odpověď náboženským, resp. idealistickým bludům a zároveň svými dogmatickými postupy se snažili dokazovat, že správně pochopený materialismus je souhrnem neměnných postulátů, (tedy de facto dogmat), tedy učení, jenž stojí nad veškerými exaktními obory, teoriemi a nad vším lidským věděním. Ale pak se jim a hlavně vykladačům marxistických bludů situace jaksi vymkla z rukou. Nyní jsme nuceni zase hledat univerzální pravdu všech pravd. Zdá se, že tuto pravdu nalezli v Bruselu naši eurohujersko-merkelovští přátelé. 
  • O to smutnější je, že když předseda EL Juncker slavnostně odhaloval sochu Marxe, kterou věnovala komunistická Čína, evropská média to taktně přešla mlčením a vlastně to nikomu nevadilo

    Neomarxismus se nám vrátí, to si piště. A přichází pro změnu ze Západu. A opět za taktního mlčení médií nebo dokonce s jejich podporou. :-(

  • Ve volbách sice komunisti ztrácejí postupně hlasy, členové strany postupně vymírají, ale bohužel ještě nemůžeme jásat. V minulých volbách nějaké voliče komunistům sebral Okamura (ti se možná vrátí z výletu domů), a v předvolebních průzkumech měli komunisti vždycky o něco míň procent preferenci než pak hlasů při volbách (dotazovaní se většinou styděli tazatelům přiznat, že je budou volit). Navíc desítky let vlády české "pseudopravice" a její tunelářské a korupční metody komunistům bohužel nové hlasy přihrávají. Mám obavu, že pár volebních období ještě ve sněmovně komunisti díky poměrnému systému vydrží.

    Ale i tak jsem před 30 lety ocenil Havlův smysl pro absurditu když přinutil komunisty aby sami navrhli (ústy a perem člena KSČ Čalfy) a sami si odhlasovali konec své vlády. Takže nikdy nebudou moct říkat "oni nám to z ústavy vyškrtli, oni nás odstavili od moci", vyškrtli si ten nesmysl z ústavy sami, a sami se potupně od vlády odporoučeli.

  • Minimálně dvě věci komunisté prostě neuměli.

    a) vyhrát
    b) prohrát

    Nakonec to vzdali sami, prostě to dál nešlo. To byla celá revoluce. 

    Nepodceňoval bych jistou formu regenerace myšlenek. Na základě dnešních chyb, hloupostí a zlých úmyslů se bude formovat marxistická (neo-..., post.....?) mladá generace. Abychom se ještě nedivili. 

    Komunismus nejsou dědové a babinky, ale myšlenky sociální spravedlnosti, dostupnosti vzdělání, práce ..... hesla, která se v určitých okolnostech mohou líbit.....

  • Mám jen nepříjemný pocit že jsme si moc nepomohli......https://obcanskyparlament.webnode.cz/z-deste-pod-okap/ a evidentně ten pocit nemám jen já........https://www.regionvalassko.cz/kam-jsme-nedosli-po-triceti-letech/
  • věk voličů KSČM je podle mě špatně, mám za to že se najdou i o dost mladší a nový teprve přijdou

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit