Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • KIMCID

    Jak narušit suverenitu jiné země v tom mají Američané praxi. Kam se na ně se.ou  Rusové

  • " V únoru 1854 připlul s osmi loděmi a 1600 muži."

    Je až neskutečné, že tenkrát stačilo na ovládnutí země velké jako je Japonsko, tak malé množství. Jasně že ty lodě měly velká děla, ale stejně mohly ohrozit palbou jen to, co měly v dosahu. Kolik tenkrát dokázala ta děla dostřelit? Několik stovek metrů?

    A těch 1600 mužů? Našel jsem jen tuto informaci: "Populace Japonska byla v r. 1872 odhadována na 34 milionů lidí."  Kdoví kolik bylo mezi nimi bojovníků (samurajů a roninů)

    No, o kus dříve dokázal něco podobného i Francisco Pizarro González

    "Roku 1522 se dozvěděl o legendární říši zlata (Eldorado) a po několika neúspěšných výpravách doplul v letech 1526–1528 na pobřeží Peru, odkud se s velkou kořistí vrátil do Panamy a odplul do Španělska. Na španělského krále udělal velký dojem a byl jmenován generálním kapitánem s pověřením dobýt Peru. Roku 1531 se vydal s několika stovkami vojáků a loděmi podél pobřeží a v srpnu 1532 založil dnešní město Piura. Odtud se vydal do vnitrozemí a po velmi těžkém pochodu džunglí a přes Andy vstoupil na území Inků. 15. listopadu 1532 došel s asi 200 vojáky k městu Cajamarca, vzdálenému vzdušnou čarou asi 1000 km od inckého hlavního města Cuzca. U Cajamarcy ho očekával incký panovník Atahualpa s asi 20–80 tisíci vojáky, ale po vyjednávání Inkové Cajamarcu vyklidili a Pizarro ji obsadil. Po dalším vyjednávání se Atahualpa s malým doprovodem vydal beze zbraně do města, kde ho Španělé přepadli a zajali. Pohled na koně a hřmot střelných zbraní domorodce tak vyděsil, že se nebránili. Atahualpa dal Pizarrovi obrovské výkupné (zlato a stříbro), přesto nebyl propuštěn a v Pizarrově nepřítomnosti odsouzen za údajné vzbouření a 29. srpna 1533 popraven.



    • tak oni japonci tenkrát rozhodně nebyli jednotní, určitě někteří obchodovat chtěli, šogunát upadal a rada starších cítila, že dlouhodobě američanům vzdorovat nemohou. A kdo ví, jestli tenkrát císař a lidi kolem něj necítili možnost konečně vyšplouchnout šoguna a dostat císaře zase k moci, což se i stalo.

    • mun.go

      Spojencem Španělů proti Inkům byly v tomto případě neštovice, které zahubily značnou část indiánů ... 

      Incká říše

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit