Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Když jsou chlapi prasata - a to jsem teď urazila to užitečné zvíře - nepomůže žádný venkovní hajzlík...

  • Na závěr okurkové sezóny tato milá připomínka Zvonokos jistě potěší každého diskutujícího, znaveného ataky východostepními nájezdníků. Byly to
    jistě krásné klasické časy, kdy pán na ulici močil na pisoár - kus zdi natřené
    asfaltem - aniž pustil dámu, zavěšenou na jeho rámě.

    Na rozdíl od autora bych se klonil k převodu slova "urinoir" na tvar "močník" (urinoir - trottoir), který spisovnému českému jazyku odpovídá o chlup lépe, než "čurník" (pisoir - trottoir), jakkoli popularita obecného použití by nepochybně vyústila v opak.

    Není jasné, proč se dámy bouří proti diskriminaci - již léta jsou vyráběny urinelly v široké škále tvarů, velikostí a barev (!) a jsou v oběhu reklamní spoty včetně návodů k použití s využitím úsměvných konfrontací dam s pány na standardních pánských pisoirech - je to standardní projev hanebné licoměrnosti aktivistů.

    • Hezké. Jenom bych u nás zavedl krásné české čurník nebo chcalník. A zavedl bych i pro dámy prkénka s dírou, aby se necítily diskriminovány. 😀

      • vanhorne

        "čurník nebo chcalník."

        Chcalnik je prihodnejsi i vystiznejsi a verim, ze v kratkem case nejaci vtipalkove by z curnika udelali cunika. Az se zavede podobne zarizeni pro damy z toho by hned udelali treba čurdiru.Chcalnik pro pany a chcalna nebo chcalinka pro nezne pohlavi.

      • "Chcalník" by odpovídal nespisovnému označení urinálu instalatéry či projektanty zdravotně-technických instalací - "chcáč" - protože se v češtině slovo pisoir ujalo natolik, že nevznikl spisovný český ekvivalent a urinál je původu pozdějšího, z němčiny (Ein Urinal, umgangssprachlich auch Pinkelbecken genannt, ist eine Vorrichtung zum Urinieren).

        Je s podivem, že pro záchodovou mísu takové krátké a výstižné označení nevzniklo.

        • Slyšel jsem příběh: Jan Masaryk, ten co se o něm za totality zpívalo, že vyskočil z okna a ještě ho za sebou zavřel, byl za války v imigraci v Anglii. Byl pozván na nějakou party do jisté vyšší společnosti, kde bylo naprosto neslušné nazvat WC svým jménem.

          A tak dotyčná lady prý Masarykovi řekla:"Kdybyste si potřeboval umýt ruce, tak je to tam za těmi dveřmi."

          Masaryk prý odpověděl:"Děkuji, milostivá, já jsem už si je umyl támhle v parku u stromu."

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit