Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Nebudu to maskovat - moc se nevyznám ve vztazích církevní představitel a občan státu. Je biskup občanem nebo není?

    Pokud je, má potom oznamovací povinnost oznámit trestný čin, jako každý jiný z nás (asi pokud to nespadá do zpovědi).  

    Jinak bych tyhle panáčky stíhal pro napomáhání zločinu na mladistvých a nezletilých. Jako jiného občana, který ví o trestném činu a nekoná. 

    • tak co já vím o zákonech,tak trestné bylo nenahlášení pouze několika tr. činů-špionáž,vlastizrada,sabotáž a vražda.Rozhodně tam nebylo žádné smilnění,ale ani uzblížení na zdraví nebo krádež.Alespoň tak to bylo za bývalého režimu.Možná se to ale zpřísnilo.

      • Já to také nevím, ale když někdo zamlčuje takovou ohavnost, jaké má právo kázat o spravedlnosti, lásce k bližnímu (paradox) a podobných věcech?

        Jsem ateista a proto ve mě chlap v tom podivném oblečení nevzbuzuje posvátnou úctu. Tu nemám k oblečení, ale k člověku. 

        • Vysvěcený kněz je člověk, který při mši dokáže změnit víno v krev Páně a tím je pro věřícího křesťana osobou Bohu bližší než je člověk nevysvěcený,potažmo si tak zjednává úctu a může být,že i posvátnou.(Jistěže jen u věřících).Takže úctu je třeba mít ne k šatům,ani ne k člověku,ale k jeho svěcení. Kněz a to třeba i prorok je ale pořád člověk a jako člověk má sklon i k hříchu.Hřích osoby vysvěcené je pak o to těžší.Nicméně ani nevysvěcený člověk nežije v hříchu stále a i hříšník má právo hovořit o spravedlnosti.Pokud se z hříchu vyzpovídá a přijme rozhřešení (!!) pak je bez hříchu a může dále žít a více již nehřešit.Církev si to dobře hlídá.

          A teď k tomu kdo je věřící-i Ďábel je věřící,leč jeho víra je založena spíše na známosti než na úctě.Takže věřící v užším slova smyslu je ten,který má úctu k všemu co je Boží a to vysvěcený kněz je.

          Co za to- když budeš věřit v Boha,budeš doma všude v Božím světě a budeš spojen se svými předky se kterými se jednoho dne shledáš na výsostech .Čas tak pro tebe nebude mít tragický rozměr.

          Když se dáš k Jehovistům,tak o tuto tzv. naději nebeskou přijdeš.Jinak nebe jsou dvě-jedno je na výsostech mimo čas a prostor.Druhé je na zemi a má tvar ideální kostky.Má být u jezera Armagedon a objeví se tam po porážce Satana,který skončí v tom jezeře.

          A teď už konec- Katolická církev sehrávala integrující úlohu v Evropě až do současného Františka,který to nerozvíjí,kouká všude kolem a tím těžce hřeší.Úradek Boží učinit z Františka náměstka Božího na zemi je patrně pro nás věřící jakousi zkouškou.Amen!

               

  • A co jako s tím zneužíváním má ten biskup dělat? Možná by měl dávat farářům brom...hm,stejně je mi obšourný kněz bližší než buz.rant v sutaně.Prostě ať se vyzpovídá nebo ať ho šoupnou na jinou faru.

    Mně jako věřícímu to může být vuřt,jestli farář hřeší nebo ne,jednou je to osoba vysvěcená,takže stojí mezi mnou a Bohem,kde má být mým pastýřem a radit v cestě k Bohu.To zvládne , i když sám hřeší a pak ať si to s Pánem vyříká sám,to je jeho spása,ne moje.

    • Velmi poučně vysvětlený vztah věřícího k instituci a jejím úředníkům.😛 

      Takhle uvažuje většina věřících?  

  • a papež? ten je asi papežštější co?

    •  ...a Vy  jste ubohý bolševický žvanil...

      - že se něco takového jako vy  mohlo udržet v této zemi u vesla od roku 1948 do roku 1989, je čím dál tim nepochopitelnější!

      • Wolfcastle

        ubohý jsou hlavně pedofilové v černejch a jinejch pláštích... doporučuji film SPOTLIGHT třeba ti otevře oči OVCE

        https://www.csfd.cz/film/388128-spotlight/prehled/

        • ... a je tu ještě větší ..., než jsme vůbec tušili!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit