Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • mun.go

    Tematicky související článek:

    Zvíře položilo život, aby se zákazník najedl.

    • Zvíře položilo život, aby se zákazník najedl.

      Ano, zvířata jsou sežrána, některá i zaživa. Tak to v ekologii funguje od počátku věků.

  • Vaše starosti na mou hlavu. Jdu zabít králíka!

    Jako vždy v pátek, aby v sobotu a neděli měla rodina co jíst!

    Děláme to tak celé generace - proč s tím přestávat?

  • Zabíjení, sežrání či jakékoliv vytlačování "souseda" z prostoru atd..za účelem vlastního žití i sebepřežití, ale i jistého parazitování., je vývojově i zdravě normální již miliardy let.. a je úplně jedno, jestli se jedná o živočichy, rostliny atd..v tomto ani člověk-"živočich".., není rozhodně vyjímkou.Problém však je, že vždy když nastalo jakékoliv přemnožení čehokoliv, kdykoliv i kohokoliv., ihned v dalších následcích nastávalo vývojově a postupně i tzv. sebepožírání sama sebe, což je patrné právě u lidské rasy, co to dělá dokonce záměrně s uspokojením a daleko sofistikovaněji, než ostatní živočichové i rostliny..hlavně s nehoráznými plýtváním..a o hodně větší spotřebou všeho i u všeho, než skutečně potřebuje..

  • Tenhle článek má hlavu a patu. Na tomto serveru docela nezvyklé.....🙂

    • Možná hlavu a patu má, ale poněkud kulhá. Autor má patrně s chovem zvířat a zpracováním živočišných produktů zkušenosti, jenže bohužel nulové.

      Cituji: "A když nějaké zvíře onemocní, jsou tu léky. Stres nevadí, ten je zdravý, zvyšuje výkonnost zvířat i lidí, až do vyhoření."

      S tím nelze souhlasit.

      Léky jsou nákladová položka, takže vadí velmi. Nemocné a léčené zvíře má navíc nižší užitkovost - nulová produkce mléka, vajec, úbytek hmotnosti.

      Stres vadí zásadně. Jeho projevem je zastavení snůšky, snížení produkce mléka, úbytek hmotnosti. 

      Jak mě kárala babička:"Neproháněj ty slepice, přestanou snášet!"

      Stresovaná slepice vejce nesnese, stresovaná dojnice mléka nedá, stresovaný vepř sádlo nezaloží, PSE maso je nepoživatelné, DFD maso omezeně.

      • Děkuji za článek i komentář.

        Tomu se dá už říci diskuse. Komentář komentuje a vy věcné vyvracíte některé teze. 

        Pan Senfr používá argumentaci na city a nostalgií světa co neexistoval. Už se nemůžeme jít zeptat lidi co žili na té vesnici jestli jim to tak romantické přišlo. Argumentuje tak jakoby život na vesnici byl kdysi lepší... My teď žijeme životem městským. Měšťané nechovali ani krávu ani slepice. Vše si kupovali na trhu a koukali na kvalitu potravin a ne na to jak se zviratum žilo.

        My se máme pohodlné díky tomu, že jsme byli schopni zjednodusit a tím zlevnit výrobu.... Stále platí že tím nejdražším je ruční práce... Ale jen málokdo by byl ochoten koupit si oblečení které by vzniklo jen díky lidské práci, bez použití přesných stroju.( Jednak košile by byla extrémně drahá a jednak by nebyla tak elegantně ušitá jako s využitím strojů.)

        To že jsme produktivnější je skutečnost. To že makáme 8hodin denně 5dni v týdnu i když produktivita vzrostla násobně je taky skutečnost.

        Jedna možnost je omezit práci a konzum. Pokud omezíme konzum co budou dělat lidi 8hodin denně 5 dní v týdnu v práci? Konzum nelze omezit, protože systém je nastaven že člověk má pracovat až do 65let 8/5... Problém je že moc pracujeme, ne že moc konzumujeme. Myslím že většina lidí by uvítala místo 8×5 pracovat alespoň 8x4 nebo 8x3.... Na výborný komfort zivota by to stačilo, ale s tim nepočítají ani zákony ani kultura.



      • Já jsem pochopil, že autor tvrzení o lécích stresu a další mínil jako sarkasmus a ironii vůči konzumismu režimu a snaze o maximální drancování zdrojů. Nemůžete brát vše doslova.....

        • Pokud vezmu v potaz předmětný odstavec článku jako celek, nemohu s vámi souhlasit. V jiných souvislostech se citované tvrzení v různých variantách jako sarkasmus často používá - lidé rostou s úkoly, vydá šťávu, jen je-li drcen a mnoho dalších.

          Diskutované tvrzení patří k standardním argumentům vegetariánské osvěty, což čtenáři příslušných materiálů případně absolventu přednášek vámi naznačený úhel pohledu zabraňuje použít.

      • Je bohulibé, že hlídač ne pustí v diskusi o zvířatech jejich názvy - mléko dávo kr.va, ve chlívku chrochá pr.se... 

  • Velice hezký článek, s názory autora plně souhlasím.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit