Přejít na výpis diskuzí

Kontroly polského hovězího zatím nekončí

25.3.2019 17:27
5 příspěvků

Veterináři v pondělí nezruší mimořádná opatření, podle kterých musejí dovozci polského hovězího na své náklady testovat maso v certifikované laboratoři na salmonelu, sdělil  za Státní veterinární správu Petr Majer. Polsko až dnes dodalo informace o krocích, která učinila v dozoru na svých jatkách, ministerstvo...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Zarážející je, že se mluví o "krocích polských jatek". Krokem polských jatek přece bylo nezákonné porážení nemocných zvířat a prodej jejich masa, nebo nedodržení hygienických předpisů a výrobního postupu - polská jatka tedy umí obejít nebo motivovat místní veterinární kontrolu. Důležité jsou přece kroky (i ústředních) kontrolních orgánů! Je zoufalé, když v rámci EU musí vnitrostátní kontrola příjemcova nahrazovat kontrolní orgán zodpovědný za kvalitu v místě (zemi) produkce.

    To je přímo proti "duchu" EU v oblasti volného pohybu zboží a služeb.

    Ostatně soudím, že Evropská unie selhává, kde může, a mát být opuštěna.

    Perlička na závěr: Na aféru s nedeklarovanou přítomností koňského masa v neuvěřitelném spektru masných výrobků se zapomnělo velice rychle, přestože v principu šlo o totéž.  

  • Dovolím si vám připomenout, že Česká republika je členem t.zv. Evropské unie (EU) . To znamená, že potraviny, dovážené z jiné členské země EU, se nepovažují za dovezené. Při obchodování v rámci členských zemí EU se uplatňuje tzv. volný pohyb zboží. K obchodování nejsou potřeba žádná speciální povolení ani certifikáty. Stále ale platí, že potravina musí být bezpečná, správně označená a musí splňovat příslušné obecně závazné právní předpisy. 

    Zásada volného pohybu zboží a vzájemného uznávání se týká celého Evropského hospodářského prostoru, tedy navíc i Norska, Lichtenštejnska a Islandu a na základě rozhodnutí Rady pro přidružení Turecka k EU o implementaci závěrečné fáze Celní unie se jedná i o „dovozy a vývozy“ mezi členskými státy EU a Tureckem.

    Je zjevné, že v případě polského hovězího masa:

    1) Byl výrobek označen nesprávně (maso pocházelo z nemocných zvířat)

    2) Výrobek nesplňoval obecné závazné předpisy (obsahoval nežádoucí mikroorganismy)

    Kdo je dovozcem a jak velkým je irelevantní.



  • .... a když někdo jiný než Agrofert doveze, tak se Agrofert zlobí.
  • A kdo je největší dovozce?Agrofert!

  • Na deklarované "kroky" polských jatek Vám s dovolením, vážení dovozci kašle Bílý tesák.

    Kontroly jsou na místě a chrání to nejcennější, co máme - lidské zdraví. Co si kdo vezme na slibech? 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit