Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • milacekpublika

    Já osobně si myslím, že řemeslo má zlaté dno stále. Jen holt už nikdo dneska nevyžaduje bednáře a podobná historická řemesla. Dnes je v trendu kovovýroba, zámečnictví a jim podobné. A samozřejmě je to o tom, že soustružník dneska musí ovládat počítač s CNC programem. Bez toho to nejde. :) Doba jde dopředu mílovými kroky, takže se musíme všichni tak nějak přizpůsobit. :) 

  • Dlouhá staletí mělo řemeslo v české kotlině zlaté dno. Až v polistopadové době, kdy převážil vliv chytráků, kteří tvrdili, že nepotřebujeme žádné řemeslníky, se najednou vše změnilo a česká kotlina se stala rájem podvodníků, zlodějů a tunelářů.
  • Bolševik svou přehnanou privatisací po roce 1948 přerušil rodinné vazby na řemesla a rozvíjející se platformy pro podnikání v těchto oborech - včetně "znárodnění" (čti krádeže) dílen a jejich vybavení. 

    Potomci řemeslníků se řemeslu svého otce věnovat ani nemohli - školy i kádrováci dělali vše pro to, aby "šli jinam"! Těch pár na venkově situaci po roce 1989 už nezachránilo a nezachrání!

    V žádné jiné zemi východního bloku k tak přehnané privatisaci nedošlo. I ve východním Německu tradiční rodiny přežily ve svých řemeslnických dílnách dodnes - i když s významnou obměnou vybavení a výrobních postupů!

    Dvě generace bude nejméně trvat, než se pořádek v téhle oblasti obnoví!

    • A což takhle kuponová privatisace ? Kolik generací bude nejméně trvat ......😈

    • josef.chmela

      Jen by mě zajímalo, kdo ti takovou blbost nabušil do hlavy, nebo v jakém pravicovém plátku jsi to přečetl. Pokud neumíš číst, tak jsi asi spadl s Marsu kde jsi dodnes žil.

      • ... pravil kovaný bolševik...

  • josef.chmela

    Toto rčení už dávno neplatí. Po roce 1989 havloidi svou propagandou zdevastovali veškerá řemesla a lidskou činnost. Kdo nestudoval VŠ nebo alespoň nějakou střední, kdo nebyl hercem, malířem sochařem a jiným umělcem, byl podle nich podřadný volič. Také zlikvidovali celé učňovské a odborné školství. Havel v tomto směru škodí naši zemi i po smrti.

    • vanhorne

      "Havel v tomto směru škodí naši zemi i po smrti."

      Jak dlouho potom az zatrepe nozickama ten v poradi druhy opilcik z Hradu bude skodit vasi zemi, mas nejakou predstavu i kdyz treba jen matnou?

  • Kdyby se paní Juliana, manželka ředitele dačického cukrovaru Jakuba Kryštofa Rada, bývala v roce 1841 při porcování cukru nesekla šeredně do ruky, kdoví, zda bychom dnes měli cukr v kostkách – jeden z nejslavnějších českých vynálezů. Mezi námi – on pan ředitel byl Rakušan, a ještě k tomu původem ze Švýcarska, ale který hnidopich by dnes do takové drobnosti šťoural, že?

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    A to ještě není všechno. Dačice leží na Moravě, takže kostky cukru jsou de fakto moravský vynález. Ale který hnidopich by do takové drobnosti šťoural, že?  😉 Že z toho bolševici udělali "česko" je už jiná věc....

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit