Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • sice nevím,jak souvisí dynamit s lahvičkou s kolodiem ,ale budiž,nakonec i u vzniku dynamitu stála náhoda,ale když už o tom chceš psát,tak řekni všechno-

    Alfred Nobel měl snad 330 patentů a o některé se soudil se svými bratry.Byla to značně rozvětvená rodina švédského továrníka v Petrohradu který vydělal na zbraních pro válku Rusko-Japonskou a z těch krvavých peněz si pak jeho synek postavil továrnu na výbušniny v Krümmelu,ono je tam totiž ložisko rozsivkové zeminy,té Kieselguhr,které se táhne až na Šumavu a taky proto,že továrna na nitroglycerin v Petrohradu  vybuchla a roztrhalo to tam mimo jiné jednoho z jeho bratrů.Dynamit nebyl tím nejdůležitějším Nobelovým patentem,tím byla rozbuška-přenos detonace z třaskaviny na trhavinu.A proto Nobelův patent je v každé náloži od letecké bomby až po ruční granát bez výjimky.Válka tak díky Nobelovi nabyla nový vzhled roztrhaných lidských těl.Nobel nebyl žádný mírotvorce ani přítel pokroku,v jeho době si Ohlsen patentoval amonledkové trhaviny,které byly oproti dynamitu nesrovnatelně levnější-tak ten patent Nobel koupil a seděl na něm dvacet let.Jo říkáš vazodilatans-Nobel měl anginu pectoris a tak mu ho předepsali-jenže kdo dělá s nitrákem,toho nejdřív bolí hlava a pak si na něj zvykne a tak Nobelovi už žádný nitroglycerin nepomohl.Ve své závěti projevil přání aby jeho tělo rozpustili v kyselině-bude-li silná pak stačí 40 litrů a jestli slabá,tak litrů150.   

              (.........jo že aby nemrznul tak dinitrák? jo to se zkoušelo,jenže on je dinitrák rozpustný ve vodě..haha.Glycerin je trojsytný alkohol,když ty skupiny -OH nahradíš -NO2,tak je to ester.Nitruje se za vyšších teplot,ale esterifikaci je třeba chladit,proto se to nedařilo tak dlouho udělat,vyfičelo jim to,vylezl jim hulán .Četl jsem jen o Sobrerovi,má v Itálii i busty a nebyl to jeho jediný objev,prý pořád jezdil do zbrojovky v Milánu zkoušet hexanitromanitol v roznětkách,ale nepodařilo se,zkrátka ten další chlap o tom jsem nikdy neslyšel.)    

  • Nitroglycerin byla první, prakticky využitelná výbušná látka, silnější než do té doby používaný černý střelný prach. 

    Byl poprvé syntetisován v Italii  v laboratořích iurinské lékárny ASCANIO SOBRERO již roku 1847, panem Theophile Pelouze, který působil i na zdejší universitě. 

    Sobrero zpočátku nazýval svůj objev pyroglycerine. Dokonce  ostře a důrazně varoval proti použití tohoto objevu jako výbušniny. Měl spíše na mysli a doporučoval využití nitroglycerinu v medicině - jako významného vasodialtans. Toto využití nitroglycerinu je platné dodnes.

  • Hodně krkolomné - ale dynamit (původním názvem "Kieselgur-dynamite" =  Kieselgur je německy křemelina, dynamite řecky plná síly) je prostý absorbent nitroglycerinu v křemelině...

    Obvykle jej tvoří tři díly nitroglycerinu, jeden díl křemeliny a malého množství NaHCO3.  

    Pro zvýšení oddolnosti vůči nízkým teplotám se místo nitroglycerinu používá spíše di-nitro-glycerin...

    Alfred Nobel, který z financí, získaných na patentu výše uvedeném, založil Nobelovu cenu, určenou od roku 1901 pro významné jedince v oboru fysiky, chemie, mediciny/fysiologie, literaturu, za mír. 

    Nejpozději udělovanou cenou - od r.1968 - je Cena Švédské národní banky za rozvoj ekonomické vědy na památku Alfreda Nobela“, udělovaná švédskou Královskou akademí věd - není však zmíněna v Nobelově závěti, peněžní odměna se nevyplácí z Nobelova fondu ...

  • a když A.Nobelovi hnisal prst a natíral si ho kolodiem,tak ho napadlo,přidat nitroglycerin a vznikla nejbrizantnější trhavina na světě-trhavá želatina.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit